Έντυπη Έκδοση

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Τον Νοέμβριο η τελική ρύθμιση

Με «λερναία ύδρα» μοιάζουν οι οικονομικές τρύπες για την κυβέρνηση: Για καθεμία που προσπαθεί να κλείσει, δύο νέες ανοίγουν.

Οι πονοκέφαλοι για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2011 είναι πολλοί. Ενας από τους μεγαλύτερους είναι η πρόβλεψη του μνημονίου για «προσωρινές εισφορές κρίσης στις πολύ κερδοφόρες επιχειρήσεις, οι οποίες θα αποφέρουν επιπλέον έσοδα, τουλάχιστον 600 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για το 2011, 2012 και 2013».

Η ύφεση που πλήττει την ελληνική οικονομία, με αποτέλεσμα οι περισσότερες επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, καθιστά εξαιρετικά επισφαλή την είσπραξη του προβλεπόμενου ποσού. Η κυβέρνηση ωστόσο επιμένει ότι μπορεί να εισπράξει τα χρήματα που προβλέπονται και θα επιμείνει. «Τι να κάνουμε; Δεν μπορούμε ούτε τους μισθούς να κόψουμε περισσότερο, ούτε τις συντάξεις. Θα επιμείνουμε στην υλοποίηση του στόχου», επιμένει στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.

Η έκτακτη εισφορά θα ισχύσει για τη χρήση του 2009 και η επιβολή της θα γίνει με νομοθετική ρυθμίση που θα ψηφιστεί το Νοέμβριο (οι κλίμακες για την έκτακτη εισφορά θα καθοριστούν το αμέσως επόμενο διάστημα). Το γεγονός αυτό αναμένεται ότι θα ανοίξει άλλο ένα μέτωπο της κυβέρνησης. Αυτή τη φορά όχι με τους εργαζόμενους, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα, αλλά με τους επιχειρηματίες οι οποίοι θα επικαλεστούν τις μεγάλες ζημιές που καταγράφουν το πρώτο εξάμηνο του 2010, στο οποίο εκείνες των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο έφθασαν περίπου τα 1,4 δισ. ευρώ έναντι κερδών 3 δισ. το 2009. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια περίοδο πρώτη φορά οι ζημιογόνες επιχειρήσεις ήταν περισσότερες από τις κερδοφόρες.

Οι επιχειρηματίες είναι δεδομένο ότι θα απειλήσουν με λουκέτα και απολύσεις, παρότι στην κυβέρνηση δηλώνουν ότι «η έκτακτη εισφορά έχει προϋπολογιστεί από τις επιχειρήσεις, αφού προβλέπεται στο μνημόνιο και το γνωρίζουν». Ενδεικτική του κλίματος είναι η ανακοίνωση του ΣΕΒ στις 3 Μαΐου, όπου κατέληγε λέγοντας ότι «η επιβολή δεύτερης έκτακτης εισφοράς στην επιχειρηματική αποτελεσματικότητα, η οποία καλείται από σήμερα να δώσει ελπίδα αναλαμβάνοντας την ευθύνη αυτής της ανάπτυξης, στέλνει το λάθος μήνυμα στη λάθος στιγμή». Αν αυτά λέγονταν το Μάιο, φανταστείτε τι έχει να ειπωθεί τώρα. Κι αν η πίεση αποδώσει, είναι γνωστό ποιοι θα την πληρώσουν πάλι.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Επιχειρήσεις
Οικονομική κρίση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Μνημόνιο ευελιξίας
Η τρόικα δείχνει πάλι εργασιακά
Από τις τράπεζες ξεκινά η ευελιξία
Κυβέρνηση
Εμπλεξαν τα... χαρτοφυλάκια!
Κυβερνητικό μπέρδεμα με παράλληλες εξουσίες
Ο Γιώργος λείπει στις ΗΠΑ για δουλειές
Προειδοποίηση στους γείτονες
Ελεγχοι στο ποδόσφαιρο
Οι οφσάιντ λογαριασμοί στα δίχτυα του ΣΔΟΕ
Προσφυγή κατά μνημονίου
Ενα νομικό αίνιγμα με πολιτικές διαστάσεις
Εξαγορά αιολικών πάρκων
Αιολική... κόντρα κορυφής στη ΔΕΗ
Υπόθεση Βατοπεδίου
Νέα «συμμαχία» Καραμανλή-Σαμαρά
Αρσακειάδα αλλά και «τσαμπουκάς»
Υπόθεση Siemens
Siemens: Ελπίδες για φως από την Εισαγγελία Μονάχου
Υπόθεση δομημένων ομολόγων
Δομημένο κάρφωμα στον Δ. Μηλιάκο
Εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση
Τρία κόμματα, δύο πολιτικές
Ζητούνται πρόθυμοι για πράσινα ψηφοδέλτια
Υποψηφιότητες κατά περίπτωση
Συνεχίζεται η γκρίνια για τον Βασίλη Κικίλια
Οι αμφιλεγόμενοι των εκλογών
Οι «εκτός πλαισίου» ψηφοφόροι
Συνέντευξη: Μ. Καρχιμάκης
«Πρωθυπουργός είναι ο Γ. Παπανδρέου, όχι ο Γ. Ραγκούσης»
Νέα Δημοκρατία
Στο βάθος... Κώστας
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Σύμβουλοι της υπουργού ή επιχειρηματίες;
Άλλες ειδήσεις
Τον Νοέμβριο η τελική ρύθμιση