Έντυπη Έκδοση

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΠΕΛΕΚΗ-ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ

Αρσακειάδα αλλά και «τσαμπουκάς»

«Αυτή ήταν η Κατερίνα που ξέρουμε. Μια συγκροτημένη γυναίκα με τσαμπουκά» έλεγαν για την Κατερίνα Πελέκη, άνθρωποι που τη γνωρίζουν πολλά χρόνια, μετά την κατάθεσή της στη Βουλή για την υπόθεση του Βατοπεδίου, όπου ζήτησε από τον Κ. Καραμανλή να αναλάβει τις ευθύνες του, με τις γνωστές δηλώσεις για τους άνδρες που φοράνε παντελόνια.

Και είναι αλήθεια ότι μόνο η συγκεκριμένη γυναίκα είπε δημοσίως αυτό που στις κατ' ιδίαν συζητήσεις γνωρίζουν σχεδόν όλα τα στελέχη της Ν.Δ.

«Προφανώς υπήρξε κεντρική πολιτική απόφαση που ελήφθη με ευθύνη του πρωθυπουργού και μεταβιβάστηκε στους υπουργούς (Μπασιάκο, Κοντό, Κιλτίδη, Δούκα) από τους καθ' ύλιν αρμοδίους (Αγγέλου, Ρουσόπουλο)» είπε, προκαλώντας αναστάτωση στη Ν.Δ. και στα στελέχη που προτιμούν να κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους. Στο κλίμα αυτό ήταν και οι αντιδράσεις του περιβάλλοντος του πρώην πρωθυπουργού, που έλεγαν ότι «η κυρία Πελέκη δεν ήταν στην κυβέρνηση, ούτε είναι πολιτικό πρόσωπο για να γνωρίζει».

Η Κατερίνα Πελέκη, όμως, είναι γέννημα-θρέμμα της Ν.Δ., σύζυγος του Γ. Βουλγαράκη, ισχυρού υπουργού της τότε κυβέρνησης και κουμπάρα του «καθ' ύλιν αρμόδιου» Θ. Ρουσόπουλου. Γι' αυτό και επιλέχθηκε να πραγματοποιήσει τα συμβόλαια ανταλλαγής γης του Δημοσίου με τη Μονή Βατοπεδίου, επειδή ήταν πρόσωπο εμπιστοσύνης των επιτελών του Μαξίμου, οι οποίοι ήθελαν εχεμύθεια.

Υπήρξε μία από τις σιδηρές κυρίες της κυβέρνησης Ν.Δ. και μαζί με τη Δίκα Αγαπητίδου (σύζυγος του Γ. Αλογοσκούφη) και τη Μάρα Ζαχαρέα (σύζυγος Θ. Ρουσόπουλου) είδαν τις μετοχές τους ν' ανεβαίνουν κατακόρυφα όταν οι άνδρες τους βρέθηκαν στην εξουσία και τα ήδη υψηλά εισοδήματά τους να πολλαπλασιάζονται. Η ίδια ισχυρίζεται ότι δεν έχει κερδίσει ούτε ένα ευρώ από τα συμβόλαια με τη μονή και ο πατέρας της έχει δηλώσει ότι τα έκανε αμισθί για την ευχή της Παναγίας. Τα οικονομικά της πήγαιναν πολύ καλά, πάντως, επί κυβερνήσεων Ν.Δ. και είναι χαρακτηριστικό ότι το 2003 δήλωνε ετήσιο εισόδημα 601.000 ευρώ, το οποίο το 2004 εκτινάχθηκε σε 1.045.943 ευρώ. Επίσης, το 2005 το ζεύγος Βουλγαράκη-Πελέκη αύξησε τις τραπεζικές του καταθέσεις κατά 500.000 ευρώ και την επόμενη χρονιά τα ακίνητά τους έφτασαν τα 50 από 36.

Η Κατερίνα Πελέκη προέρχεται από τα σπλάχνα της συντηρητικής παράταξης, κόρη του μεγαλοδικηγόρου Διονύση Πελέκη, στελέχους της Ν.Δ., αρσακειάδα και οργανωμένη στη ΔΑΠ από το πρώτο έτος στη Νομική Σχολή Αθηνών, όπου σπούδασε. Το 1984, γνώρισε και τον Γ. Βουλγαράκη που σπούδαζε στη Βιομηχανική Πειραιά και ήταν πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ. Παντρεύτηκαν το 1989, εν μέσω των συνεχών εκλογικών αναμετρήσεων της περιόδου αυτής, στη Μητρόπολη Αθηνών με εκατοντάδες καλεσμένους. Ηταν η χρονιά που εξελέγη πρώτη φορά ο σύζυγός της βουλευτής Α' Αθήνας. Τα πρώτα χρόνια ήταν υπεύθυνη για το πολιτικό του γραφείο και πρωταγωνιστούσε στις προεκλογικές μάχες.

Ο Γ. Βουλγαράκης υπήρξε ανέκαθεν ευνοημένος του κατεστημένου της Ν.Δ. και η συμμετοχή του στην κυβέρνηση Καραμανλή ήταν περίπου αυτονόητη. Βρέθηκε στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, αλλά η οι υποθέσεις των υποκλοπών και της απαγωγής των Πακιστανών τσαλάκωσαν το προφίλ του, γι' αυτό και «φυγαδεύτηκε» στο πιο ασφαλές υπουργείο Ναυτιλίας. Ολη αυτή την περίοδο η σύζυγος τού ήταν απόλυτα αφοσιωμένη, αλλά κι εκείνος φρόντιζε να αξιοποιεί τα αδέλφια της συζύγου του σε θέσεις συμβούλων. Ενας από τους αδελφούς της, ο Δημήτρης, ήταν και υποψήφιος βουλευτής Αιτολωακαρνανίας της Ν.Δ. το 2007, όπως υπήρξε στο παρελθόν και ο πατέρας της, Διονύσης Πελέκης.

Ο πατέρας της υπήρξε νομικός σύμβουλος της Μονής Βατοπεδίου για πολλά χρόνια. Ο Διονύσης και ο Δημήτρης Πελέκης είχαν κληθεί κι αυτοί από τη Δικαιοσύνη, πριν από δύο χρόνια, ως ύποπτοι για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, καθώς είχαν παραστεί ως δικηγόροι στη σύνταξη των συμβολαίων ανταλλαγής με τη μονή. Παλαιότερα, όταν είχε πρωτοακουστεί το όνομα του Γ. Βουλγαράκη για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, ο πατέρας της είχε βγει σε κεντρικό τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων λέγοντας ότι «όποιος πειράξει τον Βουλγαράκη θα έχει να κάνει μαζί μου». Προειδοποίησε, μάλιστα, για αποκαλύψεις σχετικά με το ποιος έστησε τη μηχανή ανταλλαγής ακινήτων, φωτογραφίζοντας όσους την περασμένη εβδομάδα κατονόμασε η κόρη του.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπόθεση Βατοπεδίου
Νέα Δημοκρατία
Σχετικά θέματα: Υπόθεση Βατοπεδίου
Νέα «συμμαχία» Καραμανλή-Σαμαρά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Μνημόνιο ευελιξίας
Η τρόικα δείχνει πάλι εργασιακά
Από τις τράπεζες ξεκινά η ευελιξία
Κυβέρνηση
Εμπλεξαν τα... χαρτοφυλάκια!
Κυβερνητικό μπέρδεμα με παράλληλες εξουσίες
Ο Γιώργος λείπει στις ΗΠΑ για δουλειές
Προειδοποίηση στους γείτονες
Ελεγχοι στο ποδόσφαιρο
Οι οφσάιντ λογαριασμοί στα δίχτυα του ΣΔΟΕ
Προσφυγή κατά μνημονίου
Ενα νομικό αίνιγμα με πολιτικές διαστάσεις
Εξαγορά αιολικών πάρκων
Αιολική... κόντρα κορυφής στη ΔΕΗ
Υπόθεση Βατοπεδίου
Νέα «συμμαχία» Καραμανλή-Σαμαρά
Αρσακειάδα αλλά και «τσαμπουκάς»
Υπόθεση Siemens
Siemens: Ελπίδες για φως από την Εισαγγελία Μονάχου
Υπόθεση δομημένων ομολόγων
Δομημένο κάρφωμα στον Δ. Μηλιάκο
Εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση
Τρία κόμματα, δύο πολιτικές
Ζητούνται πρόθυμοι για πράσινα ψηφοδέλτια
Υποψηφιότητες κατά περίπτωση
Συνεχίζεται η γκρίνια για τον Βασίλη Κικίλια
Οι αμφιλεγόμενοι των εκλογών
Οι «εκτός πλαισίου» ψηφοφόροι
Συνέντευξη: Μ. Καρχιμάκης
«Πρωθυπουργός είναι ο Γ. Παπανδρέου, όχι ο Γ. Ραγκούσης»
Νέα Δημοκρατία
Στο βάθος... Κώστας
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Σύμβουλοι της υπουργού ή επιχειρηματίες;
Άλλες ειδήσεις
Τον Νοέμβριο η τελική ρύθμιση