Έντυπη Έκδοση

Δομημένο κάρφωμα στον Δ. Μηλιάκο

Και ο Δ. Μηλιάκος, πρώην διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας και κουμπάρος του πρώην πρωθυπουργού, «καίγεται» μέσω της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τα δομημένα ομόλογα, καθώς ξανάρχονται στο προσκήνιο οι καταγγελίες και μηνυτήριες αναφορές που είχε κάνει η τότε αντιπολίτευση, για επενδύσεις σε προϊόντα υψηλού ρίσκου που ζημίωσαν την τράπεζα με πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Το έγγραφο που έστειλε στη Βουλή ο πρώην υποδιοικητής της ΤτΕ Π. Θωμόπουλος (εδώ) επιβαρύνει τη θέση του πρώην διοικητή της Αγροτικής Δ. Μηλιάκου, ενώ ο σημερινός διοικητής Θ. Πανταλάκης καλείται να δώσει στην Εξεταστική Επιτροπή στοιχεία για το ύψος της ζημιάς που υπέστη η τράπεζα. Το έγγραφο που έστειλε στη Βουλή ο πρώην υποδιοικητής της ΤτΕ Π. Θωμόπουλος (εδώ) επιβαρύνει τη θέση του πρώην διοικητή της Αγροτικής Δ. Μηλιάκου, ενώ ο σημερινός διοικητής Θ. Πανταλάκης καλείται να δώσει στην Εξεταστική Επιτροπή στοιχεία για το ύψος της ζημιάς που υπέστη η τράπεζα. Απόρρητη επιστολή

Εμπιστευτικό έγγραφο της Τραπέζης της Ελλάδος, το οποίο από... σπόντα έστειλε ο τότε υποδιοικητής της Π. Θωμόπουλος, αρμόδιος για τον έλεγχο των πιστωτικών ιδρυμάτων, στην Εξεταστική Επιτροπή και φέρνει στο φως η «Κ.Ε.», αποδεικνύει ότι η τότε διοίκηση της Αγροτικής είχε προειδοποιηθεί από τις 29/9/2006, πως τα δομημένα ομόλογα αποτελούν επισφαλή επένδυση. Η έρευνα για τα πιστωτικά ιδρύματα δεν είναι στις αρμοδιότητες της εξεταστικής αλλά ο Π. Θωμόπουλος, θέλοντας να αποσείσει τις ευθύνες του για το γεγονός ότι δεν απέτρεψε τα ασφαλιστικά ταμεία να αγοράσουν δομημένα ομόλογα, έστειλε το έγγραφο για να πείσει ότι όταν ρωτήθηκε -όπως στην περίπτωση της Αγροτικής- είπε όχι.

Στην απόρρητη επιστολή αναφέρεται συγκεκριμένα ότι η Τράπεζα της Ελλάδος:

* «Δεν διαχωρίζει από άποψη κινδύνου τις τοποθετήσεις ανάμεσα στα hedge funds και δομημένα ομόλογα», διότι τα εν λόγω προϊόντα «κρίνονται υψηλού κινδύνου εξαιτίας της θέσης την οποία λαμβάνει ο επενδυτής ως προς την εξέλιξη των επιτοκίων και άλλων παραμέτρων της αγοράς, η οποία μπορεί να έχει πολλαπλασιαστικά δυσμενή επίπτωση επί της τιμής των προϊόντων, σε σχέση με άλλα προϊόντα».

* Δεν θεωρεί «κατ' ανάγκην επαρκή» την πρόσληψη ικανών στελεχών από την αγορά, με ειδικές γνώσεις και εμπειρία σε δομημένα προϊόντα και hedge funds, διότι «η δραστηριοποίηση ενός πιστωτικού ιδρύματος σε αυτά τα προϊόντα, απαιτεί την ύπαρξη κατάλληλων υποδομών, δεδομένης της σύνθετης διάρθρωσής τους, της απουσίας δευτερογενούς αγοράς με επαρκή ρευστότητα και της πολυπλοκότητας που παρουσιάζουν στη μέτρηση των κινδύνων που απορρέουν απ' αυτά».

* Οσον αφορά την ύπαρξη ρήτρας εγγύησης που επικαλέστηκε η διοίκηση της ΑΤΕ, στο απόρρητο έγγραφο σημειώνεται ότι «η ύπαρξη ρήτρας εγγύησης του επενδυμένου κεφαλαίου στη λήξη της επένδυσης, δεν καλύπτει τις τυχόν ενδιάμεσες ζημιές εξ αποτιμήσεως...».

Παρά ταύτα, η διοίκηση της ΑΤΕ προέβη στην αγορά 31 ομολόγων υψηλού ρίσκου, καταβάλλοντας 767 εκατ. ευρώ (το 75% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας), τα οποία παραμένουν δεσμευμένα μέχρι το 2015. Μεταξύ αυτών και ομόλογα της Lehman Brothers, της αμερικανικής εταιρείας που πτώχευσε.

Σημειώνεται ότι κατά την παρουσίαση προς έγκριση του αντικαταστάτη του Δ. Μηλιάκου στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής, την περασμένη άνοιξη, ο νέος διοικητής της ΑΤΕ Θ. Πανταλάκης κλήθηκε κατ' επανάληψη από τους βουλευτές να δώσει στοιχεία για τις ζημιές που υπέστη η τράπεζα και να ενημερώσει για τις κινήσεις στις οποίες θα προβεί, ώστε να αποκαλυφθεί το ύψος της ζημιάς, πού πήγαν οι προμήθειες από την αγορά των επισφαλών ομολόγων και βέβαια να υπάρξει καταλογισμός ευθυνών. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, με την έναρξη της νέας ολομέλειας ο κ. Πανταλάκης θα κληθεί να κάνει απολογισμό των ενεργειών του.

Επανεξέταση

Δεδομένου ότι η Δικαιοσύνη δεν έχει αποφανθεί ακόμα για το θέμα και είναι άγνωστο σε ποιο στάδιο βρίσκεται η έρευνα, η αποκάλυψη του εγγράφου αναμένεται να οδηγήσει στην ανάσυρση της δικογραφίας και την επανεξέταση των στοιχείων που περιλαμβάνονται στις δυο μηνυτήριες αναφορές που είχαν καταθέσει βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Η πρώτη εξ αυτών είχε τοποθετηθεί στο αρχείο, με αποτέλεσμα στις 2/7/2009, οι βουλευτές Γρ. Νιώτης, Μ. Μπόλαρης, Γ. Πεταλωτής, Δ. Τσιρώνης, Χρ. Αηδόνης και Μ. Καρχιμάκης να επανέλθουν με νέα στοιχεία. Κατήγγειλαν μάλιστα ότι η ΑΤΕ πλήρωσε προμήθειες αγνώστου ύψους, τις οποίες ο κ. Μηλιάκος διέψευδε, ακόμα και όταν η «Κυριακάτικη Ε.» έφερε στο φως ντοκουμέντα για τις προμήθειες που δόθηκαν με την έγκριση της διοίκησης της ΑΤΕ και διοχετεύτηκαν σε off shore εταιρεία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπόθεση των ομολόγων
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Μνημόνιο ευελιξίας
Η τρόικα δείχνει πάλι εργασιακά
Από τις τράπεζες ξεκινά η ευελιξία
Κυβέρνηση
Εμπλεξαν τα... χαρτοφυλάκια!
Κυβερνητικό μπέρδεμα με παράλληλες εξουσίες
Ο Γιώργος λείπει στις ΗΠΑ για δουλειές
Προειδοποίηση στους γείτονες
Ελεγχοι στο ποδόσφαιρο
Οι οφσάιντ λογαριασμοί στα δίχτυα του ΣΔΟΕ
Προσφυγή κατά μνημονίου
Ενα νομικό αίνιγμα με πολιτικές διαστάσεις
Εξαγορά αιολικών πάρκων
Αιολική... κόντρα κορυφής στη ΔΕΗ
Υπόθεση Βατοπεδίου
Νέα «συμμαχία» Καραμανλή-Σαμαρά
Αρσακειάδα αλλά και «τσαμπουκάς»
Υπόθεση Siemens
Siemens: Ελπίδες για φως από την Εισαγγελία Μονάχου
Υπόθεση δομημένων ομολόγων
Δομημένο κάρφωμα στον Δ. Μηλιάκο
Εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση
Τρία κόμματα, δύο πολιτικές
Ζητούνται πρόθυμοι για πράσινα ψηφοδέλτια
Υποψηφιότητες κατά περίπτωση
Συνεχίζεται η γκρίνια για τον Βασίλη Κικίλια
Οι αμφιλεγόμενοι των εκλογών
Οι «εκτός πλαισίου» ψηφοφόροι
Συνέντευξη: Μ. Καρχιμάκης
«Πρωθυπουργός είναι ο Γ. Παπανδρέου, όχι ο Γ. Ραγκούσης»
Νέα Δημοκρατία
Στο βάθος... Κώστας
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Σύμβουλοι της υπουργού ή επιχειρηματίες;
Άλλες ειδήσεις
Τον Νοέμβριο η τελική ρύθμιση