Έντυπη Έκδοση

«Πρωθυπουργός είναι ο Γ. Παπανδρέου, όχι ο Γ. Ραγκούσης»

«Πρωθυπουργός είναι ο Γ. Παπανδρέου. Ο Γ. Ραγκούσης είναι ένας υπουργός ο οποίος ασκεί τα καθήκοντά του στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που του δίνει ο πρωθυπουργός». Ετσι απαντά ο νέος γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Μ. Καρχιμάκης στην κριτική που ασκείται από πολλές πλευρές ότι ο Γ. Παπανδρέου εκχώρησε μέρος της εξουσίας του στον Γ. Ραγκούση.

Ο κ. Καρχιμάκης δηλώνει ότι θέλει το κόμμα να λειτουργεί ως συνείδηση της κυβέρνησης, αρνείται ότι ο Γ. Παπανδρέου αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ σαν βαρίδι και ότι τοποθετεί στη θέση του γραμματέα αναλώσιμα στελέχη και εκφράζει τη βεβαιότητα ότι ο Γ. Καμίνης θα κερδίσει τη μάχη της Αθήνας και ότι ο Γ. Σγουρός δεν θα έχει πρόβλημα με τις υποψηφιότητες Μητρόπουλου, Δημαρά.

* Είστε ο πέμπτος γραμματέας τα τελευταία έξι χρόνια. Η εντύπωση που υπάρχει είναι ότι ο Γ. Παπανδρέου χρησιμοποιεί στη θέση αυτή αναλώσιμα στελέχη.

- Ακούστε. Για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, η μοίρα και ο προορισμός άφθαρτων προσώπων δεν είναι ντε και καλά να φθαρούν και να αναλωθούν. Ο προορισμός του κάθε στελέχους είναι να εξαντλεί κάθε περιθώριο προσφοράς, προς το κίνημα και τον κόσμο. Επειτα, η θέση του γραμματέα, παρά τη δυσκολία και την ευθύνη που έχει, παραδοσιακά δεν έχει συνδεθεί με τη φθοροποιό ιδιότητα που της αποδίδετε.

* Ναι, αλλά στο παρελθόν γραμματείς αναδεικνύονταν πρώτης γραμμής στελέχη. Επί Γ. Παπανδρέου, προκρίθηκαν νέοι και άφθαρτοι. Οι συνεχείς αλλαγές δείχνουν ότι το πείραμα δεν απέδωσε. Φταίνε οι συνθήκες; Μήπως οι επιλογές ήταν αποτυχημένες;

- Καθόλου αποτυχημένες επιλογές. Οι προδιαγραφές των στελεχών που αναδεικνύονται στα όργανα του κινήματος, πρέπει να, προσαρμόζονται στις διαφορετικές και εξελισσόμενες ανάγκες της κοινωνίας. Κατ' αυτήν την έννοια, είδατε και τις τόσο διαφορετικές πολιτικές προσωπικότητες στα πρόσωπα που εναλλάχθηκαν, σε μικρό σχετικά χρονικό διάστημα, στη θέση του γραμματέα. Ετσι, γίνεται αντιληπτό ότι δεν ήταν ιεραρχικές οι αξιολογήσεις που έγιναν, αλλά εδράζονταν στη λογική της διαφορετικότητας, αφού κάθε φορά οι απαιτήσεις προσαρμόζονταν στην πολιτική συγκυρία και ο καθένας από τους διατελέσαντες γραμματείς άφησε και τη δική του σφραγίδα προσφοράς.

* Το 2004 οι στόχοι ήταν «ανοικτό κόμμα», «κόμμα σχολείο», «κόμμα εργαστήριο ιδεών», «συμμετοχική δημοκρατία». Και αχαλίνωτη φαντασία να διαθέτει κανείς δύσκολα θα βρει ότι υλοποιήθηκε κάτι από τα παραπάνω...

- Θα έλεγα ότι είναι κάπως αυστηρή η παρατήρησή σας. Να τα πάρουμε απ' την αρχή. Οταν ένα κόμμα που στην διακυβερνητική του έκφραση ανοίγει διάλογο με όλη την κοινωνία μέσω της δημόσιας διαβούλευσης, αν μη τι άλλο, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί κλειστό. Οταν ένα κόμμα ζητάει από την ίδια τη βάση την επιβεβαίωση των εσωτερικών του διεργασιών που οδηγούν στην ανάδειξη αρχηγού, αποσπώντας μάλιστα 1.000.000 εγγραφές, μόνο κλειστό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Αναφέρομαι, βέβαια, στο 2004. Το ίδιο συνέβη και το 2007. Οι δύο αυτοί κομβικοί σταθμοί για την ιστορία του κόμματος, που είχαν εξ―ολοκλήρου το πολιτικό στίγμα του Γιώργου Παπανδρέου, αποτελούν τον πυρήνα της συμμετοχικής δημοκρατίας.

* Συμμετοχική δημοκρατία μου λέτε, αλλά τους υποψήφιους περιφερειάρχες τούς όρισε ο πρόεδρος του κόμματος.

- Ο πρόεδρος ανακοίνωσε τους περιφερειάρχες, οι οποίοι προήλθαν από διαβούλευση, συζήτηση και διάλογο. Αρα κανείς δεν επιβλήθηκε. Ακολουθήθηκαν όλες οι δημοκρατικές διαδικασίες, σ' όλα τα επίπεδα, και καταλήξαμε σ' εκείνα τα πρόσωπα τα οποία και ήθελαν και μπορούν να δώσουν τη μάχη της αυτοδιοίκησης.

* Η αίσθηση είναι ότι η ηγεσία δεν χρειάζεται το κόμμα, ότι το αντιμετωπίζει σαν βαρίδι...

- Δεν είναι δυνατόν ένας ηγέτης ο οποίος έχει συνδέσει το όνομά του με τις παραπάνω καινοτόμες πολιτικές, που αφορούν μάλιστα στην εσωκομματική δημοκρατία, να προσλαμβάνει το κόμμα σαν βαρίδι.

* Γιατί εσείς να πετύχετε εκεί που απέτυχαν οι προηγούμενοι γραμματείς;

- Δεν καταλαβαίνω, πραγματικά, για ποια αποτυχία μιλάτε, όταν το ΠΑΣΟΚ επί πολλά χρόνια ήταν πίσω στις δημοσκοπήσεις, το 2004 υπέστη μια βαριά ήττα, το 2007 έπεσε στο ιστορικό του ναδίρ και παρ' όλα αυτά κατάφερε να ζωντανέψει, να ανατρέψει την κατάσταση και να φτάσει στη διαπρεπή νίκη του περασμένου Οκτώβρη. Οσο για μένα, κινούμενος από τη λογική τού εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, θα παλέψω για να πετύχω.

* Πώς θα βγάλετε το κόμμα από τον λήθαργο στον οποίο έχει βυθιστεί;

- Το κόμμα που λέτε ότι είναι σε «λήθαργο», ήταν αυτό που τράβηξε μπροστά, ανέπτυξε υπερηχητική δυναμική και πέτυχε να κερδίσει τον περασμένο Οκτώβρη την εμπιστοσύνη του κόσμου. Θα εντείνουμε την προσπάθεια για να περιφρουρήσουμε την αυτονομία του κόμματος και να κάνουμε πιο ελκυστική την οργανωμένη πολιτική δράση για τους χιλιάδες πολίτες που έχουν πολλά να προσφέρουν.

* Κόμμα-ντουντούκα της κυβερνητικής γραμμής είναι ο στόχος σας;

- Κόμμα που θα είναι η συνείδηση της κυβέρνησης. Με την εσωκομματική πολιτικοοργανωτική μας προσπάθεια πρέπει να δημιουργεί τους όρους με τους οποίους το οργανωμένο ΠΑΣΟΚ θα γίνεται αποτελεσματικότερος αρωγός στην τεράστια προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση για την ανασυγκρότηση της χώρας. Το κόμμα θα είναι ο μεταβιβαστικός ιμάντας των κοινωνικών πρωτοβουλιών και αναγκών. Που θα ορθώνει πολιτικό ανάστημα. Με αίσθημα πατριωτικής ευθύνης, που επενδύει πρωτίστως στον άνθρωπο.

* Στην Περιφέρεια Αττικής κατεβαίνουν δύο στελέχη του ΠΑΣΟΚ κόντρα στην επίσημη υποψηφιότητα. Θα υπάρξει διάσπαση των δυνάμεών σας.

- Προσωπικά, δεν φοβάμαι κάτι τέτοιο. Κι αυτό επειδή απλούστατα, ο Γιάννης Σγουρός είναι μια ασφαλής επιλογή με επιτυχημένη θητεία στα αυτοδιοικητικά και μια πορεία, στη μεγαλύτερη νομαρχία της χώρας, αξιοζήλευτη για μια σειρά ετών. Ενας δραστήριος, γνήσιος και αποτελεσματικός πολιτικός με εγνωσμένα δείγματα γραφής.

* Ο Α. Μητρόπουλος και ο Γ. Δημαράς είναι ΠΑΣΟΚ;

- Θα αποφασίσει το αρμόδιο όργανο υπό τον Γ. Ανωμερίτη. Στο καταστατικό μας υπάρχουν οι διατάξεις που προβλέπουν τι γίνεται με τέτοιες περιπτώσεις.

* Με πόσες περιφέρειες θα μπορείτε να μιλάτε για νίκη;

- Ηδη έχουμε αρχίσει τη μάχη για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, για το οποίο δεν σας κρύβω ότι είμαι αισιόδοξος.

* Εχω την αίσθηση ότι το ΠΑΣΟΚ της Αθήνας δεν είναι και πολύ ενθουσιασμένο με την υποψηφιότητα Καμίνη...

- Η υποψηφιότητα Καμίνη αντιστοιχεί στα αιτήματα των καιρών.

* Δεν κινδυνεύει να πάθει ό,τι έπαθε η Μαρία Δαμανάκη πριν από χρόνια;

- Πιστεύω ότι θα στρατευθούμε όλοι μας να δώσουμε τη μάχη για ένα πρόσωπο το οποίο δίνει το μήνυμα της προστασίας του πολίτη, της διαφάνειας και τη σωστής διαχείρισης του δημοσίου χρήματος. Λόγω της απουσίας όλων αυτών, ο λαός καταδίκασε τη Ν.Δ. Ο Γ. Καμίνης θα δώσει τη μάχη και θα την κερδίσει.

* Οι εκλογές είναι δημοψήφισμα για τον «Καλλικράτη» είπε ο πρωθυπουργός, ωστόσο μπορεί να γίνει δημοψήφισμα για την κυβερνητική πολιτική στην οικονομία...

- Είναι πολιτικές εκλογές. Η προέκτασή τους έχει να κάνει με τις θεσμικές αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση.

* Πώς σας φαίνεται ο κ. Ραγκούσης ως πρωθυπουργεύων;

- Ο κ. Ραγκούσης είναι υπουργός με συγεκριμένες αρμοδιότητες, τις οποίες ασκεί με απόφαση του πρωθυπουργού. Μην δίνετε προεκτάσεις που δεν αντιστοιχούν στις προθέσεις του πρωθυπουργού.

* Επειδή έχετε μεγάλη παράδοση ως κόμμα στην παραγωγή πρωθυπουργίσιμων, ενδεχομένως να ξεκινήσουν σενάρια διαδοχής.

- Πρωθυπουργός είναι ο Γ. Παπανδρέου και οι υπουργοί λειτουργούν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
ΠΑΣΟΚ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Μνημόνιο ευελιξίας
Η τρόικα δείχνει πάλι εργασιακά
Από τις τράπεζες ξεκινά η ευελιξία
Κυβέρνηση
Εμπλεξαν τα... χαρτοφυλάκια!
Κυβερνητικό μπέρδεμα με παράλληλες εξουσίες
Ο Γιώργος λείπει στις ΗΠΑ για δουλειές
Προειδοποίηση στους γείτονες
Ελεγχοι στο ποδόσφαιρο
Οι οφσάιντ λογαριασμοί στα δίχτυα του ΣΔΟΕ
Προσφυγή κατά μνημονίου
Ενα νομικό αίνιγμα με πολιτικές διαστάσεις
Εξαγορά αιολικών πάρκων
Αιολική... κόντρα κορυφής στη ΔΕΗ
Υπόθεση Βατοπεδίου
Νέα «συμμαχία» Καραμανλή-Σαμαρά
Αρσακειάδα αλλά και «τσαμπουκάς»
Υπόθεση Siemens
Siemens: Ελπίδες για φως από την Εισαγγελία Μονάχου
Υπόθεση δομημένων ομολόγων
Δομημένο κάρφωμα στον Δ. Μηλιάκο
Εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση
Τρία κόμματα, δύο πολιτικές
Ζητούνται πρόθυμοι για πράσινα ψηφοδέλτια
Υποψηφιότητες κατά περίπτωση
Συνεχίζεται η γκρίνια για τον Βασίλη Κικίλια
Οι αμφιλεγόμενοι των εκλογών
Οι «εκτός πλαισίου» ψηφοφόροι
Συνέντευξη: Μ. Καρχιμάκης
«Πρωθυπουργός είναι ο Γ. Παπανδρέου, όχι ο Γ. Ραγκούσης»
Νέα Δημοκρατία
Στο βάθος... Κώστας
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Σύμβουλοι της υπουργού ή επιχειρηματίες;
Άλλες ειδήσεις
Τον Νοέμβριο η τελική ρύθμιση