Έντυπη Έκδοση

Κυβερνητικό μπέρδεμα με παράλληλες εξουσίες

Οργανώνεται το χάος; Κάποιοι θεωρητικοί λένε πως «ναι». Σ' αυτούς οφείλει να προσφύγει ο Γ. Ραγκούσης προκειμένου να βρει τρόπους να βάλει τάξη στο τριπλό σύστημα παράλληλων εξουσιών που δημιουργήθηκε μετά τον ανασχηματισμό, ενώ την ίδια στιγμή πρέπει να αποκρούσει τα συντροφικά μαχαίρια που εκτοξεύονται εναντίον του λόγω των εξουσιών που συγκεντρώνει.

Το αλαλούμ που επικρατεί σ' ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες δεν έχει προηγούμενο, ενώ υπουργοί παίρνουν και χάνουν αρμοδιότητες από τη μία μέρα στην άλλη.

Τα παραδείγματα πολλά. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

*Η ευθύνη για τις επενδύσεις μοιράζεται σε αρκετά υπουργεία. Ενα κομμάτι, ίσως το πιο σημαντικό, ανήκει στον υπουργό Επικρατείας Χ. Παμπούκη. Ισχυρό λόγο όμως έχει και η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, στον τομέα της οποίας αναμένεται να εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον από έλληνες και ξένους επιχειρηματίες.

Ζωτικό χώρο διεκδικεί και ο υπουργός Ανάπτυξης αφού διαχειρίζεται το ΕΣΠΑ, όπως και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσνταντίνου, που σηκώνει το βάρος εφαρμογής του μνημονίου. Ωστόσο στην ομάδα ανήκει και ένας άλλος παίκτης, ο οποίος δεν βολεύεται με μία θέση στον πάγκο. Ο λόγος για τον Θ. Πάγκαλο. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κατέστησε σαφές ότι η αντιπροεδρία έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις επενδύσεις.

Στους παραπάνω πρέπει να προσθέσουμε και τους συμβούλους (Ελληνες και αλλοδαπούς), καθώς και τον Λ. Παπαδήμο, που έχουν πρόσβαση στις ξένες αγορές.

*Πολλούς μνηστήρες έχει και η ενέργεια. Σύμφωνα με το οργανόγραμμα, παραμένει στην Τίνα Μπιρμπίλη. Η πληροφορία που ήθελε τον αναπληρωτή υπουργό Ν. Σηφουνάκη να την αναλαμβάνει δεν επιβεβαιώνεται. Οπως είπε στην «Κ.Ε.» ο Ν. Σηφουνάκης, «ο πρωθυπουργός μού είπε ότι πηγαίνω στο υπουργείο για να ασχοληθώ με θέματα χωροταξίας».

Στην κ. Μπιρμπίλη πάντως δεν άρεσε καθόλου η κίνηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας να στείλει επιστολή στον Θ. Πάγκαλο και όχι σ' αυτήν, σχετικά με την αποδέσμευση έξι έργων.

Την ενέργεια όμως δικεδικεί και ο υπουργός Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος μετά την απώλεια των τομέων της ναυτιλίας και της προστασίας του καταναλωτή έχει περιοριστεί στα καθήκοντα του υπουργού Εμπορίου. Αν τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν, η φιλολογία περί αναβάθμισής του δεν έχει βάση. Εκτός αν ισχύει η πληροφορία ότι λίαν συντόμως ο Μ. Χρυσοχοΐδης θα πάρει και τον τομέα της ενέργειας.

*Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει απορφανιστεί. Η αλιεία πηγαίνει στο υπουργείο Θαλασσίων Πόρων και τα τρόφιμα στο υπουργείο Υγείας, Διατροφής και Αθλησης. Δεν έλειψαν και τα ευτράπελα. Την προηγούμενη Δευτέρα ο υπουργός Κ. Σκανδαλίδης έδωσε στην υφυπουργό Μιλένα Αποστολάκη τον τομέα των τροφίμων και την Τετάρτη ο πρωθυπουργός αποφάσισε να τον αναθέσει στον Α. Λοβέρδο.

*Η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη παραμένει ο «εύκολος» στόχος για αρκετούς συναδέλφους της. Παλιότερα η αιτία ήταν οι διαφωνίες της με τον Γ. Παπακωνσταντίνου. Σήμερα ορισμένοι υπουργοί (οι ίδιοι που την πολεμούσαν και στο παρελθόν) την κατηγορούν ότι προσπαθεί να αποσπάσει αρμοδιότητες και δεν κρύβουν την ενόχλησή τους γιατί το πετυχαίνει επειδή, όπως αναφέρουν, έχει καλές σχέσεις με την οικογένεια Παπανδρέου. Μάλιστα κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας έλεγε στην «Κ.Ε.» ότι «όσο παραμένει στην κυβέρνηση η Λούκα, τα προβλήματα θα συνεχίσουν να μας ταλαιπωρούν».

Η διαχείριση προσώπων και καταστάσεων είναι το ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσει ο Γ. Ραγκούσης. Για το καλό της κυβέρνησης. Το άλλο στοίχημα αφορά τον ίδιο.

Οι εχθροί του Γ. Ραγκούση παρατηρούν ότι «μέσα σε μερικά χρόνια ο Γιάννης αναρριχήθηκε στα υψηλότερα αξιώματα λόγω της εύνοιας του Γ. Παπανδρέου» και θυμίζουν πως «μέχρι τώρα δεν έχει εκλεγεί με σταυρό». Ωστόσο, έμπειρα κομματικά στελέχη, που έχουν δει την άνοδο και την πτώση πολλών μεγαλόσχημων στο ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζουν πως «οι αρχηγοί χρησιμοποιούν ανθρώπους τους σε κρίσιμα πόστα προκειμένου να τραβάνε τη δυσαρέσκεια και να μένουν αυτοί στο απυρόβλητο. Ο Ραγκούσης θα είναι η ασπίδα του Παπανδρέου. Αν αποτύχει, θα παραμεριστεί. Αν όμως τα καταφέρει, θα αποκτήσει πλεονέκτημα».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
ΠΑΣΟΚ
Σχετικά θέματα: Κυβέρνηση
Εμπλεξαν τα... χαρτοφυλάκια!
Ο Γιώργος λείπει στις ΗΠΑ για δουλειές
Προειδοποίηση στους γείτονες
Για το ίδιο θέμα
Εμπλεξαν τα... χαρτοφυλάκια!
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Μνημόνιο ευελιξίας
Η τρόικα δείχνει πάλι εργασιακά
Από τις τράπεζες ξεκινά η ευελιξία
Κυβέρνηση
Εμπλεξαν τα... χαρτοφυλάκια!
Κυβερνητικό μπέρδεμα με παράλληλες εξουσίες
Ο Γιώργος λείπει στις ΗΠΑ για δουλειές
Προειδοποίηση στους γείτονες
Ελεγχοι στο ποδόσφαιρο
Οι οφσάιντ λογαριασμοί στα δίχτυα του ΣΔΟΕ
Προσφυγή κατά μνημονίου
Ενα νομικό αίνιγμα με πολιτικές διαστάσεις
Εξαγορά αιολικών πάρκων
Αιολική... κόντρα κορυφής στη ΔΕΗ
Υπόθεση Βατοπεδίου
Νέα «συμμαχία» Καραμανλή-Σαμαρά
Αρσακειάδα αλλά και «τσαμπουκάς»
Υπόθεση Siemens
Siemens: Ελπίδες για φως από την Εισαγγελία Μονάχου
Υπόθεση δομημένων ομολόγων
Δομημένο κάρφωμα στον Δ. Μηλιάκο
Εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση
Τρία κόμματα, δύο πολιτικές
Ζητούνται πρόθυμοι για πράσινα ψηφοδέλτια
Υποψηφιότητες κατά περίπτωση
Συνεχίζεται η γκρίνια για τον Βασίλη Κικίλια
Οι αμφιλεγόμενοι των εκλογών
Οι «εκτός πλαισίου» ψηφοφόροι
Συνέντευξη: Μ. Καρχιμάκης
«Πρωθυπουργός είναι ο Γ. Παπανδρέου, όχι ο Γ. Ραγκούσης»
Νέα Δημοκρατία
Στο βάθος... Κώστας
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Σύμβουλοι της υπουργού ή επιχειρηματίες;
Άλλες ειδήσεις
Τον Νοέμβριο η τελική ρύθμιση