Έντυπη Έκδοση

Στο βάθος... Κώστας

Με το άχθος της κατάθεσης Πελέκη εναντίον Καραμανλή στους ώμους ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη ο Αντ. Σαμαράς, σε μια στιγμή που το προσωπικό του στοίχημα είναι να βγάλει τη Ν.Δ. από την εσωστρέφεια, να ανεβάσει τα ποσοστά του κόμματος, που βρίσκονται στο ιστορικό χαμηλό, ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου και να τονώσει το προσωπικό του προφίλ, ως ο ηγέτης όλης της παράταξης.

Ο αρχικός στόχος του προέδρου της Ν.Δ., που πλέον δεν καθίσταται εύκολος, καθώς σήμερα στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου καλείται να απαντήσει σε όλα, είναι να καταδείξει, όπως λένε στενοί του συνεργάτες, πως «προχωράει μπροστά, για ένα σύγχρονο κόμμα του 21ου αιώνα».

Ενας δεύτερος, όχι αμελητέος για τον ίδιο, στόχος, είναι να περάσει το μήνυμα πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει πρόταση εξουσίας με το «άλλο μίγμα πολιτικής» που παρουσίασε χθες στην ομιλία του στο «Βελλίδειο» συνεδριακό κέντρο, την οποία και μπορεί να εφαρμόσει, εάν και όποτε κληθεί.

Η τακτική επιλογή Σαμαρά, όπως επίσης διαφάνηκε από την ομιλία του, είναι η προσωπική αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό, διά της αναφοράς στα επτά ψέματα που καλλιεργεί το ΠΑΣΟΚ και προσωπικά ο Γ. Παπανδρέου.

Αν ωστόσο αυτοί ήταν οι αρχικοί στόχοι, η κατάθεση της συζύγου του Γ. Βουλγαράκη ανέτρεψε τα έως προχθές δεδομένα και υποχρέωσε τον Αντ. Σαμαρά να προσφέρει για άλλη μια φορά πλήρη κάλυψη στον προκάτοχό του στην ηγεσία της Ν.Δ. Κάτι που θα προσπαθήσει να κάνει και σήμερα, επιχειρώντας να κλείσει όλα τα καυτά θέματα που ταλανίζουν τη Ν.Δ. και κυρίως να αποφύγει την απολογία για τα έργα και τις ημέρες των κυβερνήσεων Καραμανλή.

Ο Αντ. Σαμαράς κινείται ούτως ή άλλως μεταξύ σφύρας και άκμονος, καθώς, σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες, θα επιχειρήσει να αποφύγει αναφορές στα λάθη των κυβερνήσεων του προκατόχου του, στο επίμαχο επίπεδο της οικονομίας, που συνέβαλαν αποφασιστικά στην υπογραφή του μνημονίου.

Αυτό που δεν μπορεί να αποφύγει είναι να εξηγήσει γιατί η Ν.Δ. έφυγε από την επιτροπή προκαταρκτικής εξέταση της Βουλής για το Βατοπέδι και την εξεταστική για τα δομημένα ομόλογα.

Το πρώτο crash test του προέδρου

Οι συνεργάτες του διατείνονται ότι θα επιχειρήσει να κλείσει το θέμα, λέγοντας πως «μπορεί να υπήρξαν πολιτικές αποφάσεις, που βεβαίως κρίνονται, δεν υπήρξαν ωστόσο αποδεδειγμένες αξιόποινες πράξεις πολιτικών προσώπων. Απλώς, το ΠΑΣΟΚ, με την παρατεινόμενη σκανδαλολογία, προσπαθεί να επικαλύψει το λόγο και τη θεματολογία του προέδρου της Ν.Δ.».

Σε ό,τι αφορά τις επικείμενες περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, επειδή προφανώς «ο φόβος φυλάει τα έρμα», λόγω και των χαμηλών δημοσκοπικών ποσοστών για τη Ν.Δ., ο αρχηγός της φαίνεται να αλλάζει τακτική. Αντί του χαρακτήρα δημοψηφίσματος κατά του μνημονίου, που η Ν.Δ. ευαγγελιζόταν έως τώρα, θα παρουσιάσει «το διττό χαρακτήρα» των εκλογών, σε μια εκ προοιμίου προσπάθεια να αμβλύνει τις εντυπώσεις τυχόν αρνητικών αποτελεσμάτων για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Γεγονός είναι ότι η Θεσσαλονίκη αποτελεί το πρώτο crash test για τον ηγέτη της Ν.Δ., ένα χρόνο περίπου μετά την εκλογή του στην προεδρία του κόμματος. Και τα αποτελέσματα αυτού του test και των πολιτικών του επιλογών θα αποτυπωθούν στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Μνημόνιο ευελιξίας
Η τρόικα δείχνει πάλι εργασιακά
Από τις τράπεζες ξεκινά η ευελιξία
Κυβέρνηση
Εμπλεξαν τα... χαρτοφυλάκια!
Κυβερνητικό μπέρδεμα με παράλληλες εξουσίες
Ο Γιώργος λείπει στις ΗΠΑ για δουλειές
Προειδοποίηση στους γείτονες
Ελεγχοι στο ποδόσφαιρο
Οι οφσάιντ λογαριασμοί στα δίχτυα του ΣΔΟΕ
Προσφυγή κατά μνημονίου
Ενα νομικό αίνιγμα με πολιτικές διαστάσεις
Εξαγορά αιολικών πάρκων
Αιολική... κόντρα κορυφής στη ΔΕΗ
Υπόθεση Βατοπεδίου
Νέα «συμμαχία» Καραμανλή-Σαμαρά
Αρσακειάδα αλλά και «τσαμπουκάς»
Υπόθεση Siemens
Siemens: Ελπίδες για φως από την Εισαγγελία Μονάχου
Υπόθεση δομημένων ομολόγων
Δομημένο κάρφωμα στον Δ. Μηλιάκο
Εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση
Τρία κόμματα, δύο πολιτικές
Ζητούνται πρόθυμοι για πράσινα ψηφοδέλτια
Υποψηφιότητες κατά περίπτωση
Συνεχίζεται η γκρίνια για τον Βασίλη Κικίλια
Οι αμφιλεγόμενοι των εκλογών
Οι «εκτός πλαισίου» ψηφοφόροι
Συνέντευξη: Μ. Καρχιμάκης
«Πρωθυπουργός είναι ο Γ. Παπανδρέου, όχι ο Γ. Ραγκούσης»
Νέα Δημοκρατία
Στο βάθος... Κώστας
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Σύμβουλοι της υπουργού ή επιχειρηματίες;
Άλλες ειδήσεις
Τον Νοέμβριο η τελική ρύθμιση