Έντυπη Έκδοση

Ο Γιώργος λείπει στις ΗΠΑ για δουλειές

Στην περυσινή Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ η Ελλάδα υπήρξε, ελέω εκλογών, εκκωφαντικά απούσα. Ο Γ. Παπανδρέου, με την ιδιότητα του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, είχε αποφασίσει να μεταφέρει εκεί την προεκλογική του εκστρατεία. Ηταν η περίοδος που αναζητούσε, με συνοδοιπόρο τον διάσημο οικονομολόγο Τζ. Στίγκλιτς, την «απάντηση» στην παγκόσμια οικονομική κρίση.

Ο Γ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον Μπ. Ομπάμα (εδώ με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο) και τον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Αλλά και θα επιχειρήσει ενώπιον εκπροσώπων των ΜΜΕ να αποκαταστήσει έστω και μερικώς την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας. Ο Γ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον Μπ. Ομπάμα (εδώ με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο) και τον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Αλλά και θα επιχειρήσει ενώπιον εκπροσώπων των ΜΜΕ να αποκαταστήσει έστω και μερικώς την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας. Ενα χρόνο αργότερα, επιστρέφει στην έδρα του ΟΗΕ ως πρωθυπουργός έχοντας δύο διαφορετικούς στόχους: να ενισχύσει το διεθνές του προφίλ και να βρει ευήκοα ώτα για να καθησυχάσει τους συνομιλητές του ότι στην ελληνική οικονομία, έστω και με δυσκολίες, «όλα βαίνουν καλώς».

Στην τέταρτη επίσκεψη στις ΗΠΑ μέσα σε ένα χρόνο, ο Γ. Παπανδρέου, που πάντοτε «απολαμβάνει» την παραμονή του επί αμερικανικού εδάφους, θα πλαισιώνεται από τον υπουργό Εξωτερικών Δ. Δρούτσα, τον «κυνηγό» επενδύσεων υπουργό Επικρατείας, Χ. Παμπούκη, και τους δύο υφυπουργούς του ΥΠΕΞ, Σπ. Κουβέλη και Δ. Δόλλη.

Η Γενική Συνέλευση ανέκαθεν ήταν ένα χρήσιμο βήμα δημοσιότητας, εξαιτίας της παρουσίας της αφρόκρεμας της διεθνούς διπλωματίας, ένας μηχανισμός προβολής κατάλληλος για εσωτερική κατανάλωση. Γι' αυτό και η «φορτωμένη» ατζέντα του κ. Παπανδρέου και των συνεργατών του: Ραντεβού με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, τον γ.γ. του ΟΗΕ, πανεπιστημιακούς, χρηματιστές, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, ομιλίες σε think tanks, εμβόλιμη ολιγόωρη παρουσία στην Ουάσιγκτον, εμφανίσεις στις δεξιώσεις των Μπαράκ Ομπάμα, Αγκελας Μέρκελ, Μπιλ Κλίντον, συνεντεύξεις κ.ά.

Επιχείρηση αξιοπιστία

Επιδίωξη των επαφών είναι να αποκτήσει μια μερική έστω αξιοπιστία η από 30ετίας πάσχουσα ελληνική οικονομία. Η παρουσία του κ. Παπανδρέου στον... τόπο του εγκλήματος, τη Γουόλ Στριτ, και το γεύμα που θα του παραθέσουν αύριο Δευτέρα ο προέδρος του Χρηματιστηρίου Ντ. Νιντεράρουερ και ανώτατα στελέχη του, έχουν τη δική της σημειολογική αξία. Ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει -ενώπιον και των αμερικανικών ΜΜΕ- να καθησυχάσει για το «ελληνικό πρόβλημα».

Για τους Ρεπουμπλικανούς, το πακέτο διάσωσης από το ΔΝΤ προς την Ελλάδα «πουλιέται» ως ένα επικίνδυνο προηγούμενο για το πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα των αμερικανών φορολογουμένων.

Προς επίρρωσιν των παραπάνω, στην εκδήλωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (FPA) στο ξενοδοχείο «Plaza», όπου ο πρωθυπουργός θα είναι ο κεντρικός ομιλητής, οι «οικοδεσπότες» του έχουν εξασφαλίσει τη συμμετοχή των προέδρων της CitiBank, της Barclays, του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, του Τζον Γουάιτχεντ, μέχρι και του πρώην προέδρου της Goldman Sachs, της «αμαρτωλής» χρηματιστηριακής εταιρείας, γνωστής για τα παιχνίδια που έπαιξε στην απόκρυψη του χρέους της χώρας στις αρχές της δεκαετίας. Το κόστος συμμετοχής για κάθε ενδιαφερόμενο που θέλει να ακούσει τον κ. Παπανδρέου ανέρχεται μόλις στα 1.000 δολάρια!

Επιπροσθέτως, στο πλαίσιο της προώθησης των αναπτυξιακών σχεδίων του Μαξίμου για μπίζνες στην Νέα Υόρκη, ο πρωθυπουργός θα συνεπικουρείται και από τον αρμόδιο υπουργό Χ. Παμπούκη. Ο κ. Παμπούκης, με νέες αρμοδιότητες, επισήμως θα συμμετέχει σε όλες τις συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός, τρίτη φορά μέσα σε ένα χρόνο, με δίκτυο επιφανών ομογενών επιχειρηματιών. Τη συγκέντρωση των Ελληνοαμερικανών, που βαπτίστηκε Invenstment Board, έχει οργανώσει ο άτυπος σύμβουλος του πρωθυπουργού Γρ. Μανιάτης.

Πρόσκληση συμμετοχής έχουν λάβει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Τζον Νεγκροπόντε, ο πρόεδρος της 20th Century Fox, Τζιμ Γιαννόπουλος, ο πρόεδρος της Dow Chemicals (βιομηχανία πλαστικών και χημικών), Αντριου Λίβερις, ο πρόεδρος της ΑΚΤ Communities (ακίνητα), Κυριάκος Τσακόπουλος, ο πρόεδρος της Calamos Investments, Τζον Κάλαμος (ελέγχει αμοιβαία κεφάλαια 55 δισεκατομμυρίων δολαρίων), ο πρώην πρόεδρος της Lehman Brothers, Πιτ Πίτερσον, και ο λομπίστας Τζον Μανάτος.

Ταξίδι αστραπή

Τα θέματα της οικονομίας θα απασχολήσουν κατά κύριο λόγο και τις συναντήσεις που θα έχει στο «αναγκαίο» ταξίδι-αστραπή στην Ουάσιγκτον την επόμενη Τρίτη. Ο έλληνας πρωθυπυργός έχει προγραμματιστεί να έχει συνάντηση με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, τον επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Τζον Κέρι, και τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Μαξ Μπάκους.

Πίσω στη Νέα Υόρκη και μέχρι την προσεχή Πέμπτη ο Γ. Παπανδρέου θα εκπροσωπήσει τη χώρα στην επίσημη έναρξη των εργασιών της 65ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ενώ θα μιλήσει στη Σύνοδο Κορυφής για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας. Στο περιθώριο των εργασιών δρομολογείται μια μάλλον τυπική συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Δημ. Δρούτσα με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το Σκοπιανό Μ. Νίμιτς- χωρίς να αναμένονται εξελίξεις, αφού ο αμερικανός διπλωμάτης βρίσκεται «εκτός νυμφώνος».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον τούρκο πρόεδρο, Αμπντουλάχ Γκιουλ, καθώς είναι γνωστές οι επιδιώξεις της τουρκικής πλευράς, να πραγματοποιηθεί κοινή συνάντηση Μπαν Κι Μουν - Χριστόφια - Ερογλου στην έδρα του ΟΗΕ, με στόχο την «προώθηση» των συνομιλιών και τη δημιουργία χρονοδιαγραμμάτων για να στριμωχθεί η Λευκωσία.

Στις υποχρεώσεις του πρωθυπουργού έχει ενταχθεί και μια «αναβαθμισμένη» συνάντηση που θα έχει με στελέχη έξι ισχυρών αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων. Η διατάραξη των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας προσδίδει άλλο χαρακτήρα στη φετινή καθιερωμένη συνάντηση ελλήνων αξιωματούχων με τις εν λόγω οργανώσεις.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
ΠΑΣΟΚ
Σχετικά θέματα: Κυβέρνηση
Εμπλεξαν τα... χαρτοφυλάκια!
Κυβερνητικό μπέρδεμα με παράλληλες εξουσίες
Προειδοποίηση στους γείτονες
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Μνημόνιο ευελιξίας
Η τρόικα δείχνει πάλι εργασιακά
Από τις τράπεζες ξεκινά η ευελιξία
Κυβέρνηση
Εμπλεξαν τα... χαρτοφυλάκια!
Κυβερνητικό μπέρδεμα με παράλληλες εξουσίες
Ο Γιώργος λείπει στις ΗΠΑ για δουλειές
Προειδοποίηση στους γείτονες
Ελεγχοι στο ποδόσφαιρο
Οι οφσάιντ λογαριασμοί στα δίχτυα του ΣΔΟΕ
Προσφυγή κατά μνημονίου
Ενα νομικό αίνιγμα με πολιτικές διαστάσεις
Εξαγορά αιολικών πάρκων
Αιολική... κόντρα κορυφής στη ΔΕΗ
Υπόθεση Βατοπεδίου
Νέα «συμμαχία» Καραμανλή-Σαμαρά
Αρσακειάδα αλλά και «τσαμπουκάς»
Υπόθεση Siemens
Siemens: Ελπίδες για φως από την Εισαγγελία Μονάχου
Υπόθεση δομημένων ομολόγων
Δομημένο κάρφωμα στον Δ. Μηλιάκο
Εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση
Τρία κόμματα, δύο πολιτικές
Ζητούνται πρόθυμοι για πράσινα ψηφοδέλτια
Υποψηφιότητες κατά περίπτωση
Συνεχίζεται η γκρίνια για τον Βασίλη Κικίλια
Οι αμφιλεγόμενοι των εκλογών
Οι «εκτός πλαισίου» ψηφοφόροι
Συνέντευξη: Μ. Καρχιμάκης
«Πρωθυπουργός είναι ο Γ. Παπανδρέου, όχι ο Γ. Ραγκούσης»
Νέα Δημοκρατία
Στο βάθος... Κώστας
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Σύμβουλοι της υπουργού ή επιχειρηματίες;
Άλλες ειδήσεις
Τον Νοέμβριο η τελική ρύθμιση