Έντυπη Έκδοση

Το 50-50 στη διαιτησία δεν το αντέχουν οι μεγάλοι

Στον μαγικό κόσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου που δεν λέει να ξεκολλήσει από το βούρκο, η διαιτησία βρίσκεται στο επίκεντρο και αν δεν εξυγιανθεί ο χώρος της, θα υπάρχουν κι άλλες εκρήξεις, όπως αυτή του Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος το περασμένο καλοκαίρι επένδυσε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στον Ολυμπιακό.

Ο Μαρινάκης και ο Πατέρας φωνάζουν γιατί πιστεύουν πως παίζουν μόνοι τους... Ο Μαρινάκης και ο Πατέρας φωνάζουν γιατί πιστεύουν πως παίζουν μόνοι τους... Ο πρόεδρος της πειραϊκής ΠΑΕ και της Superleague, με αφορμή το ανύπαρκτο πέναλτι που έδωσε ο Γιώργος Δαλούκας στον Παναθηναϊκό στο παιχνίδι με τον Αρη, έκανε λόγο για «καθαρό έγκλημα κατά του ελληνικού ποδοσφαίρου και κατά της Ελλάδας», τονίζοντας πως «θα πρέπει να ταχθούμε εναντίον των διαιτητών και των παραγόντων του παρακράτους που μεγαλούργησε πέρυσι και λειτουργεί και φέτος».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «για να το αναβαθμίσουμε (το ελληνικό ποδόσφαιρο) πρέπει πρώτα να το ξεβρομίσουμε. Σήμερα τα ψέματα τελειώνουν. Οποιος νομίζει ότι θα παίξει με τον κόσμο του Ολυμπιακού, του Αρη, του ΠΑΟΚ και οποιασδήποτε άλλης ομάδας είναι γελασμένος. Ο κύριος Δαλούκας και όλοι οι Δαλούκες θα πρέπει να κρεμάσουν τις σφυρίχτρες τους. Θα πρέπει να ξεβρομίσει το ελληνικό ποδόσφαιρο». Μάλλον, όμως, πρέπει να κρατήσει μικρό καλάθι...

Κάθαρση ακόμα δεν έχει επέλθει. Στην περίπτωση όμως του θεσσαλού διαιτητή έγινε... αυτοκάθαρση, αφού παρέδωσε τη σφυρίχτρα του στην Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας και όλα δείχνουν ότι δεν θα ξανασφυρίξει. Κι αυτή τη φορά οι παράγοντες βγάζουν προς τα έξω ότι είναι διατεθειμένοι να διεξαχθεί επί ίσοις όροις το Πρωτάθλημα. Αυτό το... έργο το έχουμε παρακολουθήσει δεκάδες φορές, αλλά ένα είναι σίγουρο:

Στο πρώτο πέναλτι που θα σφυριχτεί και θα είναι αμφισβητούμενο, όλες οι συμφωνίες θα τιναχτούν στον αέρα και θα αρχίσει ένας νέος κύκλος σκληρών αντιπαραθέσεων. Η κατάσταση θα εκτονωθεί όταν 4-5 διαιτητές (ίσως και κάποιοι βοηθοί) θα πάνε σπίτια τους και ενδεχομένως με την αλλαγή της σύνθεσης της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας.

Απαντήσεις

Στις κραυγές Μαρινάκη, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός απάντησε καλώντας τον ως πρόεδρο της Λίγκας «να επιδείξει μεγαλύτερη ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση. Επειδή και ο Παναθηναϊκός εδώ και 2,5 χρόνια, πέρα από τις σημαντικές επενδύσεις, που έχει κάνει σε έμψυχο δυναμικό, έχει δώσει τεράστια μάχη κατά του παρασκηνίου, καλό θα ήταν να επικρατήσει ηρεμία και να μην δυναμιτίζουμε το κλίμα οδηγώντας σε τέτοια επικίνδυνη κλιμάκωση, όταν ενδιαφερόμαστε για το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου».

Σχεδόν έναν χρόνο πριν (28 Σεπτεμβρίου 2009), ο Νικόλας Πατέρας δήλωνε ότι «εμείς κάναμε μια προσπάθεια να εξυγιανθεί το ποδόσφαιρο. Ελπίζουμε ότι, μέσα από τις αλλαγές που έγιναν, το ποδόσφαιρο θα είναι καθαρό και θα παίζεται μόνο μέσα στους αγωνιστικούς χώρους. Σε σχέση με πέρυσι σαφώς είμαι πιο ευχαριστημένος. Τα χειρουργεία και οι σφαγές των τελευταίων χρόνων έχουν σταματήσει. Αν κάποιος διαιτητής είναι βλάκας και ξανακάνει τα ίδια, η ΕΠΟ θα το κοιτάξει και θα τον στείλει σπίτι του».

Με την ίδια ατάκα ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του και ο Βαγγέλης Μαρινάκης μετά την έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Superleague την περασμένη Τετάρτη. Επομένως, όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν στο χώρο της διαιτησίας...

«Είναι σημαντικό να αναβαθμιστεί το προϊόν και πρέπει να συμβάλουμε όλοι προς αυτή την κατεύθυνση», υποστήριξε ο Μαρινάκης, ο οποίος συμπλήρωσε: «Οι τόνοι πέφτουν και ελπίζουμε να δούμε καλό θέαμα από εδώ και στο εξής. Αν πρέπει να φύγουν κι άλλοι για να διορθωθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο, θα το κάνουμε. Οποιος δεν κάνει καλά τη δουλειά του, θα πηγαίνει σπίτι του».

Την κατάσταση στο χώρο της διαιτησίας σε ό,τι αφορά τις κοκορομαχίες των «αιωνίων αντιπάλων» την είχε περιγράψει ο πρώην πρόεδρος της Παναχαϊκής Αρης Λουκόπουλος: «Το 50-50 στη διαιτησία δεν αντέχεται από τους μεγάλους...».

Από παλιά

Ο έλεγχος της διαιτησίας δεν είναι καινούριο φρούτο. Αλλες εποχές, ο Παναθηναϊκός έπαιρνε τα σφυρίγματα που ήθελε, ενώ η πιο σκληρή περίοδος ήταν αυτή της παράγκας κατά την οποία, όπως είχε πει ο διαιτητοπαράγοντας Γιάννης Σπάθας, «ο Ολυμπιακός και το Αιγάλεω να κερδίζουνε και οι άλλοι να πάνε να γαμ...». Επί εποχής Δημήτρη Μελισσανίδη σφυρίγματα έπαιρνε και η ΑΕΚ που εδώ και χρόνια όμως είναι στη σκιά των δύο μεγάλων του ελληνικού Πρωταθλήματος.

Ενας από τους λόγους που ιδρύθηκε η Superleague ήταν και το γεγονός ότι η «αμαρτωλή» ΕΠΑΕ δεν μπορούσε να βρει λύση στο «αγκάθι» της διαιτησίας. Το «αγκάθι» όμως παραμένει και το ωραίο της υπόθεσης είναι ότι φωνάζουν οι «μεγάλοι», δηλαδή ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός που διαχρονικά ευνοούνται από τη διαιτησία.

Πριν από περίπου δύο χρόνια (25 Σεπτεμβρίου 2008), η ΠΑΕ Παναθηναϊκός είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία ανέφερε: «Επειτα από τις δύο πρώτες αγωνιστικές, στις οποίες σημειώθηκαν σοβαρά διαιτητικά σφάλματα εις βάρος της ομάδας μας δεν προβήκαμε σε κάποια επίσημη ενέργεια, αποφεύγοντας να επιβαρύνουμε την ήδη "φορτωμένη" με δυσπιστία ατμόσφαιρα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Μετά και την 3η αγωνιστική, στον αγώνα της οποίας συγκεκριμένες υποδείξεις του βοηθού κ. Τρύφωνα ήταν εξόφθαλμα λανθασμένες, περιμέναμε το λιγότερο τη δέουσα αξιολόγηση εκ μέρους του παρατηρητή, κ. Μπριάκου. Αντ' αυτού, ο τελευταίος επιβράβευσε με τη βαθμολογία του (8,30) το βοηθό διαιτητή!»

Και η ανακοίνωση κατέληγε: «Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός επιδιώκει ένα Πρωτάθλημα, το οποίο θα παίζεται επί ίσοις όροις και θα κρίνεται από τις προσπάθειες ποδοσφαιριστών και προπονητών στο γήπεδο. Οποιαδήποτε νοοτροπία ή σκοπιμότητα αντιστρατεύεται αυτήν την επιδίωξη θα μας βρει σθεναρά και αμετάκλητα απέναντί της».

Την τελευταία πενταετία πολλές ήταν οι αντιπαραθέσεις και οι εκατέρωθεν δηλώσεις και ανακοινώσεις. Στις 15 Ιανουαρίου 2006, μετά το τέλος του αγώνα Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 3-2 (διαιτητής του ματς ήταν ο Δ. Καλόπουλος), ο πρόεδρος των «ερυθρολεύκων» Σ. Κόκκαλης, φεύγοντας από το γήπεδο, δήλωσε: «Τα Πρωταθλήματα δεν κερδίζονται με DVD και με κρασιά».

Και όταν τον «τσίγκλησαν» οι δημοσιογράφοι, αν θα γευτεί το κρασί («Παράγκα») που του έστειλε ο Γιάννης Βαρδινογιάννης, απάντησε: «Απόψε δεν θα πιω το "Παράγκα", αλλά το άλλο. Το Da Pipa! Το προτιμώ. Θα πάρουμε το Πρωτάθλημα και το Κύπελλο, ως συνήθως. Δεν ασχολούμαι με τη διαιτησία, αλλά με την ομάδα μου. Είμαι ικανοποιημένος από το 3-2, ήταν μια απάντηση μέσα στο γήπεδο».

Στις 16 Δεκεμβίου 2007, ο Ακης Ζήκος, με τη λήξη του αγώνα Ολυμπιακός-ΑΕΚ 1-0 στο «Καραϊσκάκη», στο οποίο σφύριξε ο Τάσος Κάκος, δήλωσε φανερά εκνευρισμένος: «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί οι διαιτητές παίζουν σαν χεσμένοι στο "Καραϊσκάκη"». Η αντίδραση των Πειραιωτών διά στόματος Γ. Μώραλη ήταν η εξής: «Υποχρεωθήκαμε να βγούμε και να απαντήσουμε μετά τις δηλώσεις του κ. Ζήκου ότι οι διαιτητές παίζουν με κάποιον ευνοϊκό τρόπο τον Ολυμπιακό στο "Καραϊσκάκη", κάτι το οποίο δεν αποδεικνύεται τη φετινή σεζόν. Το να εστιάζουμε στη διαιτησία και να αφήνουμε πίσω τις επενδύσεις που κάνει κάθε ομάδα, τα ποσά που διαθέτει, τους παίκτες που έχει, τα εισιτήρια που κόβει, τις εγκαταστάσεις που διαθέτει και να γίνονται δηλώσεις ότι τα Πρωταθλήματα παίρνονται με διαφορετικό τρόπο είναι κάτι που παραπλανά συνολικά τους Ελληνες φιλάθλους. Θα πρέπει να σταματήσει αυτή η καραμέλα της διαιτησίας. Να μην προσπαθούν με διάφορους τρόπους να πιέζουν τους διαιτητές».

«Ιση μεταχείριση»

Στις 3 Ιανουαρίου 2009, με αφορμή ορισμένα σκληρά μαρκαρίσματα στον αγώνα Αστέρας Τρίπολης-Ολυμπιακός 0-1 (διαιτητής ήταν ο Β. Παμπορίδης), ο Σ. Κόκκαλης κάλεσε την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας «να δώσει ρητές κατευθύνσεις στους διαιτητές και φυσικά εκείνοι να τηρούν τους κανονισμούς σε κάθε περίπτωση, για οποιαδήποτε ομάδα, με τα ίδια μέτρα και σταθμά, ειδικά στον τομέα της βίας εντός αγωνιστικών χώρων και της προστασίας των πρωταγωνιστών που δεν είναι άλλοι από τους ποδοσφαιριστές», ενώ παράλληλα, άφησε αιχμές για τον Παναθηναϊκό, που είχε τοποθετηθεί επίσημα -με ανακοινώσεις- για τη διαιτησία, τονίζοντας τα εξής:

«Οι προσπάθειες κάποιων να "εξηγήσουν" τις επιτυχίες του Ολυμπιακού τα τελευταία 13 χρόνια μέσω της δήθεν διαιτητικής εύνοιας και η χωρίς τελικό αποτέλεσμα προπαγάνδα τους, έχει βρει τη φετινή περίοδο αποδέκτες κάποιους διαιτητές, οι οποίοι, φοβούμενοι ίσως να μην χρεωθούν εύνοια προς τον Ολυμπιακό ή θέλοντας να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες, ξεπερνούν τα όρια και μη τηρώντας τους κανονισμούς επιτρέπουν τέτοιες βίαιες, αντιαθλητικές και αντισυναδελφικές συμπεριφορές».

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2009, η ΑΕΚ, με αφορμή το χέρι του Μέλμπεργκ στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα με αντίπαλο τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ (1-2), το οποίο δεν είδε ο Γ. Δαλούκας, μέσω του παράγοντά της Νίκου Κούλη δήλωσε: «Ηταν ο γνωστός Ολυμπιακός με τις... υποδομές του. Ομως εκατό χρόνια να κερδίζει έτσι, εκατό χρόνια θα είμαστε εδώ».

Τον Νοέμβριο του 2009, δύο εβδομάδες πριν από το ντέρμπι των «αιωνίων» στο «Καραϊσκάκη» (29/11), ο Νικόλας Πατέρας στο περιθώριο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, με αφορμή σχόλια από πλευράς ερυθρολεύκων για τη διαιτησία των πρασίνων στο παιχνίδι με τον Αστέρα Τρίπολης, ανέβασε τους τόνους ρίχνοντας μπηχτές: «Σας έχω ξαναπεί ότι στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί. Ο Παναθηναϊκός ήταν τόσα χρόνια κρεμασμένος. Αφήστε τον Πιλάβιο και την ΚΕΔ να κάνουν τη δουλειά τους».

Η απάντηση από πλευράς Πειραιωτών ήταν πως «δεν ασχολούμαστε με τις συνεχείς δηλώσεις του διορισμένου προέδρου του Παναθηναϊκού», με τον διευθυντή επικοινωνίας της ΠΑΕ, Γ. Μώραλη, να τονίζει τα εξής: «Αν δει κάποιος όλα τα παιχνίδια του Παναθηναϊκού που έχει δώσει στο Πρωτάθλημα στο Ολυμπιακό Στάδιο, όντως χρειάζεται οφθαλμίατρο».

Και φτάσαμε, το περασμένο Σαββατοκύριακο, στην έκρηξη του Β. Μαρινάκη με αφορμή τη διαιτησία και το πέναλτι που καταλόγισε ο Γ. Δαλούκας στον αγώνα Αρη-Παναθηναϊκού 0-1.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Αθλητισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Ποδόσφαιρο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Αθλητισμός της έντυπης έκδοσης
Διαιτησία
Το 50-50 στη διαιτησία δεν το αντέχουν οι μεγάλοι
Ολυμπιακός
Δύσκολη έξοδος «ερυθρολεύκων»