Έντυπη Έκδοση

ΓΑΛΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΡΟΛΟ ΓΙΑ ΤΗ ΡΩΣΙΑ, ΤΟΣΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΑΤΟ

Το τρίγωνο της Ντοβίλ

Εναν ισχυρότερο ρόλο στην ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική της Ευρώπης επιθυμεί να κατοχυρώσει η Ρωσία στη σύνοδο της Ντοβίλ, ρόλο που στηρίζουν Γαλλία και Γερμανία, αλλά που θα είναι σχετικά δυσκολότερο να «επικυρωθεί» από το σύνολο των Ευρωπαίων.

Στους δύο, τρίτος... χωράει. Ανγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί με τον Ντμίτρι Μεντβιέντεφ στη σύνοδο της Ντοβίλ (φωτ. Reuters) Στους δύο, τρίτος... χωράει. Ανγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί με τον Ντμίτρι Μεντβιέντεφ στη σύνοδο της Ντοβίλ (φωτ. Reuters) Ουσιαστικά ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβιέντεφ στις διήμερες διαβουλεύσεις τους, που ολοκληρώνονται σήμερα στο γαλλικό θέρετρο Ντοβίλ, αναζητούν τρόπους για την ενίσχυση της συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τη Ρωσία.

Γαλλία και Γερμανία επιδιώκουν να ενισχύσουν τις σχέσεις του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, καθώς τον επόμενο μήνα ανακοινώνεται στη Λισαβόνα η νέα στρατηγική της συμμαχίας και οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες προσβλέπουν στην υποστήριξη του Ρώσου προέδρου.

Προοπτικές συνεργασίας

Η συνάντηση αυτή θεωρείται μια ευκαιρία για την ανταλλαγή προβληματισμών μεταξύ των τριών ηγετών. Οπως ανέφερε το BBC, από την πρώτη στιγμή δεν αναμένονταν σημαντικές αποφάσεις, κυρίως επειδή η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος δεν επιθυμούν να παρακάμψουν την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά οπωσδήποτε εξετάζονται οι προοπτικές συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και της οικονομίας.

Γάλλοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι τελευταία έχουν αμβλυνθεί οι εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης και διακρίνουν μια μεγαλύτερη δεκτικότητα από την πλευρά της Μόσχας, την οποία επιθυμούν να εδραιώσουν.

Βεβαίως, παραμένουν οι διαφορές όσον αφορά την ανάπτυξη αντιπυραυλικής ασπίδας, όμως οι ενστάσεις της Ρωσίας δεν είναι πλέον τόσο ισχυρές και οι Μέρκελ και Σαρκοζί επιχειρούν να πείσουν τον κύριο Μεντβιέντεφ για ενδεχόμενα οφέλη της Ρωσίας.

Δυσαρέσκεια στον Λ. Οίκο

Το σίγουρο είναι ότι η συνάντηση των τριών έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δεν έκρυψε πριν από λίγες μέρες την ενόχληση της Ουάσιγκτον για την απουσία των Αμερικανών από τη συνάντηση της Ντοβίλ, δηλώνοντας πως είναι απογοητευτικό που η γαλλική αυτή πρωτοβουλία δρομολογήθηκε παραμονές της διάσκεψης κορυφής του ΝΑΤΟ για το νέο στρατηγικό δόγμα της Συμμαχίας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ρωσία
Γερμανία
ΝΑΤΟ
Γαλλία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Γαλλία
Κοινωνικό μέτωπο κατά Σαρκοζί
Γαλλία - Γερμανία - Ρωσία
Το τρίγωνο της Ντοβίλ
Ιράν
Και «τρίγωνο» με Ιράκ - Αφγανιστάν δημιουργεί το Ιράν
Στρατιωτικά έγγραφα
Το WikiLeaks ετοιμάζει τώρα δημοσίευση-χιονοστιβάδα 500.000 εγγράφων για το Ιράκ
Κίνα
Σι, ο «πρίγκιπας» της Κίνας
Μεταλλαγμένα
Τρόφιμα από κλωνοποιημένα ζώα στην Ε.Ε. χωρίς έλεγχο
Γονιμότητα
Πρόωρη εμμηνόπαυση λόγω τεσσάρων γονιδίων
ΗΠΑ
Facebook: εμπόριο προσωπικών δεδομένων
Άλλες ειδήσεις
ΔΝΤ, κώμα και απόγνωση