Έντυπη Έκδοση

ΚΟΣΟΒΟ

Το φιτίλι μένει αναμμένο

Το μπαρούτι κρύβεται, πλέον, σε μια μπάλα και απλώνεται προς Βορρά μέχρι τα Καρπάθια. Ολο και κάποια αφορμή θα βρει η ταλαίπωρη Ελλάδα για να λύσει και αυτή το ζωνάρι της...

Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Ελλάδας, έσπευσε να κλείσει φιλικό αγώνα με τους Σέρβους, πριν ακόμη αραιώσει ο καπνός του Βελιγραδίου
Το μπαρούτι κρύβεται, πλέον, σε μία μπάλα και απλώνεται προς Βορρά μέχρι τα Καρπάθια

Πλήρες θέμα...

Για το ίδιο θέμα

 • Αλβανία

  • ΟΙ ΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΚΗ ΧΩΡΑ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ, ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Η Αλβανία των 550 ελληνικών επιχειρήσεων
   Η δυσμενής οικονομική συγκυρία διεθνώς και η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, που επηρέασαν αρνητικά τις οικονομικές εξελίξεις στους κύριους εμπορικούς εταίρους της Αλβανίας, είχαν ως αποτέλεσμα τη διατήρηση του κλίματος αβεβαιότητας στη χώρα και την περαιτέρω επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.
  • 30% ΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ «Ορθόδοξη Εκκλησία με Αλβανούς ιερείς»
   Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος «Δεν είμαστε συνομοσπονδία Εκκλησιών, αλλά η μία Καθολική Εκκλησία», μας είπε χαμογελαστός και ήρεμος ο Αρχιεπίσκοπος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας Αναστάσιος και συνέχισε: «Υπάρχουν κύκλοι που θέλουν να δείξουν την Εκκλησία ως ΜΚΟ και ότι βρίσκομαι κάτω από επιρροή ενός κράτους-χώρας.
  • Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ «ΟΜΟΝΟΙΑ» ΔΙΕΡΡΑΓΗ ΣΤΑ ΔΥΟ, ΣΤΟ «ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ» ΚΑΙ ΣΤΟ «ΚΟΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ» «Τα ελληνικά κομματικά συμφέροντα διέσπασαν τη μειονότητα»
   «Τα κόμματα της Ελλάδας ταυτίζονταν με τα αντίστοιχά τους αλβανικά, στηρίζοντας εκείνα και όχι το ελληνικό κόμμα της Ομογένειας» Ο τρόπος με τον οποίο η Ελληνική Μειονότητα συγκροτήθηκε ιστορικά και δημογραφικά είναι περισσότερο αποτέλεσμα της πολιτικής που ασκήθηκε επί Χότζα. Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στις λεγόμενες «μειονοτικές ζώνες», Αργυροκάστρου, Αγίων Σαράντα και Δελβίνου, συμπεριελήφθησαν όλοι οι οικισμοί των οποίων μητρική γλώσσα ήταν η ελληνική, πλην ορισμένων.
  • Χίλιοι μειονοτικοί μαθητές με 130 Ελληνες εκπαιδευτικούς σε 99 χωριά
   Η συρρίκνωση του μαθητικού πληθυσμού της Ελληνικής Μειονότητας οφείλεται στη μετανάστευση στην Ελλάδα, στις ταραχές του 1997, λόγω της κατάρρευσης των "πυραμίδων", στο επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης, στα σχολικά εγχειρίδια Η συρρίκνωση του μαθητικού πληθυσμού της Ελληνικής Μειονότητας οφείλεται στη μετανάστευση στην Ελλάδα, στις ταραχές του 1997, λόγω της κατάρρευσης των "πυραμίδων", στο επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης, στα σχολικά εγχειρίδια Οι μαθητές που προέρχονται από την Ελληνική Μειονότητα φοιτούν σε κοινά αλβανικά σχολεία (συνήθως σε περιοχές εκτός μειονοτικών ζωνών) ή σε ελληνόφωνα δημόσια μειονοτικά σχολεία (εντός των μειονοτικών ζωνών) ή σε ιδιωτικά σχολεία (Αρσάκειο Τιράνων, Ορθόδοξης Εκκλησίας), ενώ σε ορισμένα σχολεία συνυπάρχουν τάξεις όπου διδάσκονται μειονοτικοί μαθητές το ελληνόφωνο πρόγραμμα και παράλληλα διδάσκεται σε άλλους το αλβανόφωνο (στις μειονοτικές ζώνες).
  • ΗΠΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΣΥΝΤΗΡΟΥΝ ΤΟΝ ΑΛΥΤΡΩΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΟΣ Αλβανική φαντασίωση, ελληνική εθελοδουλία
   Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας, ζητώντας την καταδίκη από τις αλβανικές Αρχές των επεισοδίων που σημειώθηκαν στο χωριό Δερβιτσάνη εις βάρος μελών της ελληνικής μειονότητας Ο Ελληνας πρωθυπουργός με τον Αλβανό ομόλογό του Εντι Ράμα. Η Αθήνα προσέφερε εξαρχής τη στήριξή της στην επιλογή της Αλβανίας να προσεταιριστεί την Ε.Ε. Ωστόσο ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας τίθεται εκ νέου εν αμφιβόλω Το όραμα της «Μεγάλης Αλβανίας» φαίνεται πως διατηρείται πάντοτε ζωντανό, με όλους τους κινδύνους για την ασφάλεια και την σταθερότητα που αυτό επιφυλάσσει για την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.
 • Ρουμανία

  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΕΣΒΗ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΛΟΥΤΣΙΑΝ ΦΑΤΟΥ «Η καλύτερη απάντηση στην κρίση είναι η συνεργασία»
   Εκατό χρόνια από το ξέσπασμα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου τα Βαλκάνια είναι μια ζώνη ειρήνης και τα όποια προβλήματα είναι κατά βάση οικονομικής φύσεως. Τα οικονομικά προβλήματα είναι κοινά σε όλες τις βαλκανικές χώρες, γι' αυτό και πιστεύω ότι η καλύτερη απάντηση σε αυτά είναι η συνεργασία Στο εντυπωσιακό κτήριο της πρεσβείας στην οδό Εμμ. Μπενάκη 7 στο Παλιό Ψυχικό, κατασκευασμένο τη δεκαετία του '70 σύμφωνα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της ορεινής Ρουμανίας, συναντήσαμε τον εδώ και ένα χρόνο πρέσβη της Ρουμανίας στην Ελλάδα Λουτσιάν Φάτου.
 • Ρουμανία/Αφιέρωμα

  • Η Ρουμανία της καρδιάς μου
   Η Δήμητρα Στασινοπούλου από το 1994 ζει και εργάζεται στη Ρουμανία, από όπου και ξεκίνησε ναυπηρετεί την τέχνη της φωτογραφίας με το πάθος του ερασιτέχνη και τη ματιά του επαγγελματία, καταγράφοντας τόπους που δεν σάρωσαν οι άνεμοι του Δυτικού πολιτισμού, δημιούργησε μια σειρά μοναδικών άλμπουμ με πρώτο το φωτογραφικό πανόραμα της δεύτερης πατρίδας της. Στιγμιότυπα οικεία στην ίδια αλλά και στους χιλιάδες Ελληνες που ήταν και είναι κομμάτι της ιστορίας της γειτονικής χώρας Ο πρέσβης της Ρουμανίας στην Ελλάδα Λουτσιάν Φάτου μιλά για την εποχή της συνεννόησης μεταξύ των δύο χωρών και η Δήμητρα Στασινοπούλου υπογράφει ένα φωτογραφικό πανόραμα από τη γειτονική χώρα, δεύτερη πατρίδα για γενιές Ελλήνων αλλά και για την ίδια