Έντυπη Έκδοση

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΕΣΟΔΑ 7,8 ΔΙΣ. ΤΟ 2011 ΑΠΟ ΦΠΑ, ΘΕΡΜΑΝΣΗ, ΤΕΚΜΗΡΙΑ, ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ Κ.Α.

6% πιο πολλά τα πρόσωπα 16% πιο λίγα οι επιχειρήσεις

Τριάντα φόροι και εισπρακτικά μέτρα κάθε είδους θα αναζητήσουν στις τσέπες πολιτών και επιχειρήσεων έσοδα ύψους 7,8 δισ. ευρώ το 2011. Ανακοινώθηκαν 10 νέα μέτρα ύψους 2,28 δισ. ευρώ που στηρίζονται κυρίως στην πάταξη της φοροδιαφυγής και στις αποκρατικοποιήσεις.

Συμπληρώνονται από 20 «χαράτσια» αξίας 5,5 δισ. ευρώ που θεωρούνται «παλαιά», καθώς υπήρχαν μεν στο Μνημόνιο, αλλά ενεργοποιούνται το 2011 (κάποια θεσπίστηκαν φέτος αλλά θα «αποδώσουν» και τον επόμενο χρόνο) όπως η αύξηση του ΦΠΑ, η ενοποίηση της φορολογίας καυσίμων, τεκμήρια διαβίωσης, οι νέες αντικειμενικές αξίες.

Η επίπτωση στα έσοδα του προϋπολογισμού είναι ανεπαίσθητη, καθώς λόγω της κρίσης πολίτες και επιχειρήσεις δεν έχουν να δώσουν: Η αύξηση των φορολογικών εσόδων παραμένει συμβολική κατά 1,8%, ή κατά 900 εκατ. ευρώ περίπου το 2011, στα 52,86 δισ. ευρώ.

Σε πολλές κατηγορίες τα έσοδα μειώνονται. Στους άμεσους φόρους τα νομικά πρόσωπα θα δώσουν λιγότερα λεφτά κατά 16% λόγω της κρίσης αλλά και της ταχύτερης μείωσης του φορολογικού συντελεστή επιχειρηματικών κερδών από το 24% στο 20%. Αντίθετα, στα φυσικά πρόσωπα αναμένεται αύξηση των εσόδων κατά 6%.

Τσούζουν οι αντικειμενικές

Προβλέπεται μεγάλη αύξηση στους φόρους περιουσίας (51,7%) λόγω των αντικειμενικών αξιών και του ΦΜΑΠ, ενώ αντίθετα μετριοπαθής είναι ο στόχος για τον ΦΠΑ: ενώ φέτος τα έσοδα αναμένεται να ενισχυθούν κατά 6,6%, το 2011 προβλέπεται τόνωσή τους μόνο κατά 2% (350 εκατ. ευρώ). Και τούτο τη στιγμή που τα έσοδα από τον υψηλότερο συντελεστή (13%) και την ένταξη επαγγελμάτων που εξαιρούνταν αναμένονται στα 650 εκατ. ευρώ.

Επίσης ο προϋπολογισμός «φωτογραφίζει» αύξηση του φόρου στα τσιγάρα (αν και δεν αναφέρεται αυτό επισήμως πουθενά στο κείμενο). Ομως υπάρχει πρόβλεψη για την ενίσχυση των σχετικών εσόδων κατά 11,7% το 2011.

Συνολικά ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει 30 φορολογικά μέτρα εκ των οποίων τα 6 έχουν ξεκινήσει να δίνουν έσοδα από το 2010, 14 έχουν αναγραφεί από τον Μάιο στο Μνημόνιο για το 2011 και πλέον ενεργοποιούνται, ενώ 10 είναι καθαρά «νέα» μέτρα.

* Εσοδα 1,5 δισ. ευρώ αναμένει η κυβέρνηση από τα μέτρα που εφαρμόστηκαν από φέτος (αύξηση των ειδικών φόρων σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά, επιβολή φόρου πολυτελείας, αύξηση του ΦΠΑ και ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους).

* Η αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 13% θα φέρει 800 εκατ. ευρώ αλλά από το ποσό αυτό θα υπάρχουν απώλειες 250 εκατ. ευρώ από τη μετάταξη στον υπερμειωμένο συντελεστή (6,5%) ξενοδοχείων και φαρμάκων.

* Η ένταξη επαγγελμάτων στον ΦΠΑ που μέχρι πρότινος εξαιρούνταν θα φέρει 100 εκατ. ευρώ.

* Η εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης από τις 15 Οκτωβρίου 2011 θα φέρει 600 εκατ. ευρώ μόνο το 2011. Ωστόσο η καταβολή της 1ης δόσης του επιδόματος θέρμανσης θα κοστίσει 200 εκατ. ευρώ.

* Η έκτακτη εισφορά στις πολύ κερδοφόρες επιχειρήσεις (εισοδήματα 2009) υπολογίζεται σε 1 δισ. ευρώ, ενώ απώλειες εσόδων 320 εκατ. ευρώ θα φέρει η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα μη διανεμόμενα κέρδη των επιχειρήσεων από το 24% σε 20%.

* Από την εφαρμογή των τεκμηρίων αναμένονται 700 εκατ. ευρώ, 150 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση των αμοιβών σε είδος (αυτοκίνητα) και 50 εκατ. ευρώ από τον λογιστικό προσδιορισμό των εισοδημάτων.

300 εκατ. από αυθαίρετα

* Επιπλέον 700 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από δικαιώματα και άδειες τυχερών παιχνιδιών, 300 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση των αυθαίρετων κτισμάτων, 270 εκατ. ευρώ από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών (θα γίνει το καλοκαίρι αλλά από την αρχή του 2011 θα ενταχθούν σε αυτές και οι περιοχές που σήμερα εξαιρούνται) και 150 εκατ. ευρώ από τα πράσινα τέλη.

* Οσο για τα 10 νέα μέτρα που υπόσχονται έσοδα 2,28 δισ. ευρώ, τα 7 από αυτά στοχεύουν στην είσπραξη 1,59 δισ. ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής (καθιέρωση συστήματος εισροών-εκροών για τα καύσιμα, σχέδιο για τη συλλογή καθυστερούμενων οφειλών, επιτάχυνση της συλλογής φορολογικών προστίμων, φορο-δίκες εξπρές, ρύθμιση εκκρεμών φορολογικών και ασφαλιστικών διαφορών και αύξηση των παραβόλων των δικαστηρίων.

Τα υπόλοιπα 3 βασίζονται στην πώληση κρατικής περιουσίας. Υπολογίζεται να φέρουν 690 εκατ. ευρώ (ανανέωση αδειών τηλεπικοινωνίας και πώληση συχνοτήτων, επέκταση σύμβασης του αεροδρομίου Αθηνών και οφειλές εγγυήσεων που καταπίπτουν). *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Κρατικός προϋπολογισμός
Υπουργείο Οικονομικών
Σχετικά θέματα: Κρατικός προϋπολογισμός
Ακριβότερη η επιβίωση
Και μισθούς θα κόψει το μαχαίρι από τις δαπάνες
Παραχωρούν «Ελ. Βενιζέλος», Εγνατία και αέριο
2,5 δισ. ευρώ φεύγουν από τις τσέπες μισθωτών, συνταξιούχων
Τσεκουρωμένες δημόσιες επενδύσεις σπρώχνουν βαθύτερα στην ύφεση
Η αναθέρμανση κινδυνεύει να μείνει κενή περιεχομένου
Ελλείψει προσέλευσης παράταση περαίωσης
Απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη στην Αττική
Δεν το πιστεύει ακόμη για ΦΠΑ ο Χρυσοχοΐδης
Ενα στα 5 ευρώ θα πηγαίνει για το χρέος
Παντού μαστίγια, ένα καρότο
Για το ίδιο θέμα
Ψάχνουν, με τις ευχές, αντίδοτο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Το ΔΝΤ ξεκίνησε το ξεπουπούλιασμα της Ιρλανδίας
Κρατικός προϋπολογισμός
Ακριβότερη η επιβίωση
6% πιο πολλά τα πρόσωπα 16% πιο λίγα οι επιχειρήσεις
Και μισθούς θα κόψει το μαχαίρι από τις δαπάνες
Παραχωρούν «Ελ. Βενιζέλος», Εγνατία και αέριο
2,5 δισ. ευρώ φεύγουν από τις τσέπες μισθωτών, συνταξιούχων
Τσεκουρωμένες δημόσιες επενδύσεις σπρώχνουν βαθύτερα στην ύφεση
Η αναθέρμανση κινδυνεύει να μείνει κενή περιεχομένου
Ελλείψει προσέλευσης παράταση περαίωσης
Απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη στην Αττική
Δεν το πιστεύει ακόμη για ΦΠΑ ο Χρυσοχοΐδης
Ενα στα 5 ευρώ θα πηγαίνει για το χρέος
Παντού μαστίγια, ένα καρότο
Αγροτική πολιτική
«Πράσινους» αγρότες με ψαλίδισμα πόρων θέλει η νέα ΚΑΠ
Ψάχνουν κοινή βαλκανική γραμμή
ΟΟΣΑ
Ανάπτυξη 0,5% για το 2012 βλέπει στην Ελλάδα ο ΟΟΣΑ
Φρένο 4,2% στην παγκόσμια ανάκαμψη
Απασχόληση
Διαλλακτικότερη είδε την τρόικα η ΓΣΕΕ
Τουρισμός
Οι Ελληνες προτιμούν το Βελιγράδι
Αγροτικά προϊόντα
Οι 830 που ορίζουν τις τιμές αυτών που τρώμε