Έντυπη Έκδοση

Ελληνογερμανικός διχασμός

Επέμενε και χθες ο πρωθυπουργός στην ανάδειξη των διαφωνιών του με την πρόταση της Ανγκελα Μέρκελ για τον τρόπο συμμετοχής των ιδιωτών -τραπεζών- στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης και διάσωσης των χωρών με υπερβολικό έλλειμμα και χρέος.

Ο κ. Παπανδρέου αντιπρότεινε η συμμετοχή των ιδιωτών να γίνει μέσω της επιβολής φόρου στις χρηματιστηριακές συναλλαγές ή ενός άμεσου φόρου στις τράπεζες, ούτως ώστε να προκύψει ένα σημαντικό ποσό στο μηχανισμό στήριξης. Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, η πρότασή του είναι και πρόταση των Σοσιαλιστών. Οπως είπε, αν αυτός ο φόρος είναι 0,05%, θα δώσει στην Ευρώπη περίπου 200 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο, ένα σημαντικό ποσό που θα προστίθεται στο συγκεκριμένο μηχανισμό στήριξης και παράλληλα δημιουργεί ένα Ταμείο, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για αναπτυξιακούς λόγους.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αυτή η πρόταση δεν δημιουργεί προβλήματα στις αγορές, αλλά καλεί τον ιδιωτικό τομέα να συμβάλει με πιο αποτελεσματικό τρόπο. Υπογράμμισε ακόμα ότι δεν έχει αντίρρηση για την επιβολή αυστηρών ποινών στις χώρες που ξεφεύγουν, όμως αυτές δεν μπορούν να συμπεριλαμβάνουν το δικαίωμα της ψήφου, δηλαδή την αφαίρεση του δικαιώματος αυτού από ένα κράτος-μέλος. Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι σιγά σιγά δημιουργούνται συμμαχίες στην Ε.Ε. υπέρ αυτών των θέσεων.

Η πρόταση της Γερμανίας για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης προβλέπει ότι σε περίπτωση που μια χώρα στο μέλλον έχει ένα πρόβλημα και έχει δανειοδοτηθεί από τράπεζες, τότε θα αναλάβουν και οι τράπεζες μέρος αυτού του χρέους, θα χάσουν δηλαδή από την επένδυσή τους. Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, αυτή η πρόταση οδηγεί ακόμα και στη χρεοκοπία.

Οπως είπε δημιούργησε ήδη την αντίδραση των αγορών, διότι οι αγορές έβαλαν αυτό το ρίσκο στους δικούς τους υπολογισμούς, επιβαρύνοντας περαιτέρω τις χώρες που είναι σε αδυναμία με την αύξηση των σπρεντ. Αυτό σημαίνει, είπε ο πρωθυπουργός, ότι η κατάσταση των χωρών που είναι σε αδυναμία θα δυσκολέψει περισσότερο διότι τα spreads θα ανέβουν κι άλλο και αυτές οι χώρες αναγκαστικά θα πάνε ή στο μηχανισμό στήριξης ή προς τη χρεοκοπία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
Γερμανία
Κυβέρνηση
Ευρωπαϊκή Ένωση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Ψάχνουν, με τις ευχές, αντίδοτο
Υπόθεση Βατοπεδίου
Παραπομπή με λάθος;
Συνέντευξη: Γιάννης Μπουτάρης
«Να ξυριστεί ο Ανθιμος και, αν θέλει, να κάνει κόμμα»
Υπουργείο Επικρατείας
Αλλαξε ο Μανωλιός, έβαλε το fast track αλλιώς
Εμψύχωση από ΛΑΟΣ, πυρ η Σακοράφα
Προτάσεις ΣΕΒ
Μνημόνιο υπέρ τους ζητούν οι βιομήχανοι
Μηχανισμός στήριξης Ε.Ε.
Ελληνογερμανικός διχασμός
Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Βλέπουμε θετικά την επιμήκυνση
ΣΥΝ
ΣΥΝ: Η κάλπη δεν έβγαλε συναίνεση
Δημοκρατική Αριστερά
Εκλογές το '11 βλέπει ο Κουβέλης
Ντόρα Μπακογιάννη
Και η Ντόρα στην ομίχλη
Θεσσαλονίκη
Τρέχει να στήσει ανδριάντα και αναψυκτήρια στα πάρκα
Υπόθεση Siemens
Τέντες κατά Βαλυράκη για τη Siemens
Κυπριακό
«Βρείτε τα όσο υπάρχει χρόνος»
Μετανάστευση
Ευρωσυμμόρφωση για επιστροφή μεταναστών
Δικαστικό ρεπορτάζ
Προς κλητεύσεις και για υποβρύχιες μίζες!
Άλλες ειδήσεις
Ο Καραβοκύρης πρόεδρος στο Ελεγκτικό Συνέδριο