Έντυπη Έκδοση

ΝΑΡΚΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ Η ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ ΣΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Παραπομπή με λάθος;

Προσκόμματα που ενδέχεται να καταλήξουν στην απόρριψη της υπόθεσης του Βατοπεδίου από το δικαστικό συμβούλιο «γεννά» η διαδικασία που ακολουθήθηκε για την παραπομπή των τριών πρώην υπουργών της Ν.Δ.

Μάλιστα, η αξιωματική αντιπολίτευση, που έδωσε χθες συνέντευξη Τύπου, έκανε λόγο για λάθρα υφαρπαγή των ψήφων των κομμάτων της Αριστεράς την περασμένη Τρίτη, που καθιστά μη νόμιμο το αποτέλεσμα της Ολομέλειας σε ό,τι αφορά το αδίκημα της απιστίας για τους Ε. Μπασιάκο, Αλ. Κοντό και Π. Δούκα.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές της Ν.Δ. τόνισαν ότι το αδίκημα της απιστίας περί την υπηρεσία, που επισείει ποινές ισόβιας κάθειρξης (άρθρο 256 του Π.Κ.), με το οποίο παραπέμφθηκαν οι τρεις πρώην υπουργοί, παρέπεμπε σε άλλο άρθρο του ποινικού κώδικα (390) που αφορά την κοινή απιστία, που επισείει ποινές έως 10 έτη.

Αποτέλεσμα τούτων είναι να μην είναι «καθαρό» για τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου το αδίκημα για το οποίο παραπέμπονται τα πρώην στελέχη της Ν.Δ.

«Εκουσίως ψήφισαν αυταπατηθέντες και παραπλανώμενοι», δήλωσε ο Κ. Τζαβάρας (Ν.Δ.) για τους βουλευτές της Αριστεράς, θέτοντας θέμα ακυρότητας της απόφασης.

Αργότερα ο Θ. Δρίτσας αποσαφήνισε ότι το κόμμα του δεν παραπλανήθηκε. Υπενθύμισε, αντίθετα, πως μόλις αντιλήφθηκε την παρατυπία, έκανε σχετική δήλωση στην Ολομέλεια, προκειμένου να αποσαφηνιστεί το περιεχόμενο της ψήφου του κόμματός του. «Ηταν το μόνο που θα μπορούσαμε να κάνουμε εκείνη τη στιγμή. Διαφορετικά, η ψήφος μας θα ήταν άκυρη ή θα υποχρεωνόμασταν να απέχουμε από την ψηφοφορία, διευκολύνοντας όσους επιθυμούσαν να μην ασκηθεί δίωξη», υπογράμμισε ο κ. Δρίτσας. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι τρεις πρώην υπουργοί με την κατηγορία απιστίας του άρθρου 390 του Ποινικού Κώδικα είχαν παραπεμφθεί στην προκαταρκτική επιτροπή. «Αυτό το αδίκημα διερεύνησε η επιτροπή, την άσκηση ποινικής δίωξης για αυτό το αδίκημα πρότεινα εγώ στο πόρισμά μου», κατέληξε.

Επικαλούμενος ωστόσο κύκλους νομικών, υποστήριξε ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο αν το δικαστικό συμβούλιο εξετάσει πρώτα το ζήτημα αυτό, να απορρίψει εξαρχής τη συζήτηση της υπόθεσης πριν μελετήσει αν τα αδικήματα έχουν παραγραφεί ή όχι.

Και το ΚΚΕ, πάντως, διά του Α. Σκυλλάκου, σημείωσε ότι η θέση του κόμματος ήταν η παραπομπή να γίνει βάσει του άρθρου 390. «Αυτό το νόημα είχε και η ψήφος που δώσαμε».

Κανείς βέβαια δεν μπορεί να γνωρίζει αν το όλο μπέρδεμα οφείλεται σε προχειρότητα ή υποκρύπτει σκοπιμότητα. Ο πρόεδρος της προκαταρκτικής επιτροπής Δ. Τσιρώνης δήλωσε «ότι στο ψηφοδέλτιο και το πόρισμα υπήρχε και η κοινή απιστία και η απιστία περί την υπηρεσία. Δεν υπάρχει ζήτημα, η ψηφοφορία έγινε κανονικά, έχω μιλήσει με νομικούς».

Οσο για τον πρόεδρο της Βουλής, απέφυγε λόγω ιδιότητας να μπει στην ουσία της υπόθεσης. «Οταν συγκροτείται το ψηφοδέλτιο, υπάρχει ακριβής επανάληψη των διατυπώσεων του πορίσματος» περιορίστηκε να απαντήσει. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπόθεση Βατοπεδίου
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Ψάχνουν, με τις ευχές, αντίδοτο
Υπόθεση Βατοπεδίου
Παραπομπή με λάθος;
Συνέντευξη: Γιάννης Μπουτάρης
«Να ξυριστεί ο Ανθιμος και, αν θέλει, να κάνει κόμμα»
Υπουργείο Επικρατείας
Αλλαξε ο Μανωλιός, έβαλε το fast track αλλιώς
Εμψύχωση από ΛΑΟΣ, πυρ η Σακοράφα
Προτάσεις ΣΕΒ
Μνημόνιο υπέρ τους ζητούν οι βιομήχανοι
Μηχανισμός στήριξης Ε.Ε.
Ελληνογερμανικός διχασμός
Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Βλέπουμε θετικά την επιμήκυνση
ΣΥΝ
ΣΥΝ: Η κάλπη δεν έβγαλε συναίνεση
Δημοκρατική Αριστερά
Εκλογές το '11 βλέπει ο Κουβέλης
Ντόρα Μπακογιάννη
Και η Ντόρα στην ομίχλη
Θεσσαλονίκη
Τρέχει να στήσει ανδριάντα και αναψυκτήρια στα πάρκα
Υπόθεση Siemens
Τέντες κατά Βαλυράκη για τη Siemens
Κυπριακό
«Βρείτε τα όσο υπάρχει χρόνος»
Μετανάστευση
Ευρωσυμμόρφωση για επιστροφή μεταναστών
Δικαστικό ρεπορτάζ
Προς κλητεύσεις και για υποβρύχιες μίζες!
Άλλες ειδήσεις
Ο Καραβοκύρης πρόεδρος στο Ελεγκτικό Συνέδριο