Έντυπη Έκδοση

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ Η ΑΝΑΜΙΞΗ ΤΟΥ ΟΗΕ, ΑΝ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΝ ΟΙ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

«Βρείτε τα όσο υπάρχει χρόνος»

Ατυπο χρονοδιάγραμμα για πρόοδο και έναν οδικό χάρτη 75 ημερών έθεσε ο ΟΗΕ μέχρι το τέλος Ιανουαρίου στις δύο κοινότητες, αναγνωρίζοντας ότι οι διαφορές μεταξύ των μερών παραμένουν αγεφύρωτες.

Ο Μπαν Κι Μουν με Χριστόφια και Ερογλου. Οι δυο τους θα ξαναβρεθούν τέλη Ιανουαρίου στη Γενεύη Ο Μπαν Κι Μουν με Χριστόφια και Ερογλου. Οι δυο τους θα ξαναβρεθούν τέλη Ιανουαρίου στη Γενεύη Μέσα σε ένα βαρύ και δύσκολο περιβάλλον, η τριμερής συνάντηση στην έδρα του ΟΗΕ δεν είχε κάποιο παραγωγικό αποτέλεσμα, παρά την προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών να υπάρξουν ενθαρρυντικές συγκλίσεις στο περιουσιακό. Ο γ.γ. του ΟΗΕ στη δήλωσή του ουσιαστικά δρομολόγησε δύο διαπραγματευτικές διαδικασίες: η μία που θα κινείται μέσω του ειδικού διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών στο νησί, Αλεξάντερ Ντάουνερ και η δεύτερη που θα κινείται παράλληλα με παρεμβάσεις του Μπαν Κι Μουν και τακτικές επαφές του με τους δύο ηγέτες.

Στη δήλωση που διάβασε αμέσως μετά τις τετράωρες συνομιλίες, παρουσία του Κύπριου προέδρου Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, ο Μπαν Κι Μουν τόνισε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν στα τέλη Ιανουαρίου στη Γενεύη για να επαναξιολογήσουν την εξέλιξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Στο ενδιάμεσο οι δύο πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν σ' ένα «πρακτικό σχέδιο» για το πώς μπορούν να ξεπεράσουν τις διαφορές τους στα έξι κεφάλαια του Κυπριακού. Οι δηλώσεις Μπαν ερμηνεύονται από διπλωματικούς κύκλους ως μια προσπάθεια να θέσει ένα άτυπο χρονοδιάγραμμα και έναν οδικό χάρτη με σκοπό να ξεπεραστεί η αντιπαραγωγική περίοδος που διανύθηκε.

«Δεν θέλουμε οι συνομιλίες να διαρκούν επ' αόριστον», είπε ο επικεφαλής της διεθνούς διπλωματίας, υπογραμμίζοντας ότι «η δυναμική των συνομιλιών χάθηκε και χρειαζόταν μια ώθηση, εάν οι δύο πλευρές πρόκειται να επιτύχουν μια διευθέτηση όσο ακόμα υπάρχουν χρόνος και η πολιτική ευκαιρία». Κατά τη διάρκεια της τριμερούς συζητήθηκαν και τα έξι κεφάλαια του Κυπριακού (Διακυβέρνηση και ο Διαμοιρασμός Εξουσιών, Οικονομία, Ε.Ε., Περιουσιακό, Εδαφικό και Ασφάλεια), χωρίς όμως τα μέρη να επεισέλθουν σε λεπτομέρειες και χωρίς να παρουσιαστεί κάποια ουσιαστική πρόοδος. Η έκθεση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας στις 30 Νοεμβρίου, ανέφερε ο Μπαν Γκι Μουν, θα περιέχει μια αξιολόγηση των συνομιλιών και υποσχέθηκε στους ηγέτες ότι αυτή η έκθεση θα είναι «ειλικρινής και δίκαιη». *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΟΗΕ
Κυπριακό
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Ψάχνουν, με τις ευχές, αντίδοτο
Υπόθεση Βατοπεδίου
Παραπομπή με λάθος;
Συνέντευξη: Γιάννης Μπουτάρης
«Να ξυριστεί ο Ανθιμος και, αν θέλει, να κάνει κόμμα»
Υπουργείο Επικρατείας
Αλλαξε ο Μανωλιός, έβαλε το fast track αλλιώς
Εμψύχωση από ΛΑΟΣ, πυρ η Σακοράφα
Προτάσεις ΣΕΒ
Μνημόνιο υπέρ τους ζητούν οι βιομήχανοι
Μηχανισμός στήριξης Ε.Ε.
Ελληνογερμανικός διχασμός
Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Βλέπουμε θετικά την επιμήκυνση
ΣΥΝ
ΣΥΝ: Η κάλπη δεν έβγαλε συναίνεση
Δημοκρατική Αριστερά
Εκλογές το '11 βλέπει ο Κουβέλης
Ντόρα Μπακογιάννη
Και η Ντόρα στην ομίχλη
Θεσσαλονίκη
Τρέχει να στήσει ανδριάντα και αναψυκτήρια στα πάρκα
Υπόθεση Siemens
Τέντες κατά Βαλυράκη για τη Siemens
Κυπριακό
«Βρείτε τα όσο υπάρχει χρόνος»
Μετανάστευση
Ευρωσυμμόρφωση για επιστροφή μεταναστών
Δικαστικό ρεπορτάζ
Προς κλητεύσεις και για υποβρύχιες μίζες!
Άλλες ειδήσεις
Ο Καραβοκύρης πρόεδρος στο Ελεγκτικό Συνέδριο