Έντυπη Έκδοση

Κάποιοι απεργάζονται συρρίκνωση της ΕΡΤ

Με την υπόσχεση του Λάμπη Ταγματάρχη για πλήρη διαφάνεια και μέσω Διαδικτύου στη δημόσια ραδιοτηλεόραση και την επισήμανση του Θανάση Παπαγεωργίου ότι πιθανή μείωση του ανταποδοτικού τέλους σημαίνει αυτόματα και συρρίκνωση της ΕΡΤ, η Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής ενέκρινε χθες κατά πλειοψηφία (ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ θετικά, Ν.Δ., ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ λευκό) τους διορισμούς τους στις θέσεις διευθύνοντος συμβούλου και προέδρου της ΕΡΤ, αντίστοιχα.

Στην επιτροπή όμως υπήρξαν από βουλευτές, όχι μόνο της αντιπολίτευσης (Γιάννης Τραγάκης, Ν.Δ.) αλλά και της συμπολίτευσης (Απόστολος Κακλαμάνης, ΠΑΣΟΚ), βολές εναντίον της κυβέρνησης για το πώς βρέθηκε η ΕΡΤ στη λίστα με τις 17 προβληματικές ΔΕΚΟ στις οποίες η τρόικα ζητεί να πέσει «ψαλίδι». «Λυπάμαι», επισήμανε ο κ. Κακλαμάνης. «Αν έτσι παρακολουθεί την κατάσταση το υπουργείο Οικονομικών δεν πάμε καλά. Δεν ξέρω τι στο διάολο θα γίνεται με τις άλλες προβληματικές ΔΕΚΟ...».

Σε σχετική επισήμανση του κ. Τραγάκη που είχε προηγηθεί -και ο οποίος τόνισε ότι «η κυβέρνηση αυτή σας κακοποιεί, αντισταθείτε γιατί θέλουν να πάρουν τα 300 εκατ. ευρώ του ανταποδοτικού» για να βουλώσουν τρύπες στον προϋπολογισμό-, ο κ. Παπαγεωργίου ξεκαθάρισε ότι η ΕΡΤ το 2010 θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 45 εκατομμυρίων ευρώ, το ίδιο προϋπολογίζεται και για το 2011, ώστε το 2012 να έχουν σχεδόν εξαλειφθεί τα περίπου 97 εκατ. ευρώ στα οποία υπολογίζονται ότι θα είναι οι συσσωρευμένες ζημίες της ΕΡΤ φέτος (μείωση κατά περίπου 22 εκατ. ευρώ). Ο νέος πρόεδρος της ΕΡΤ τόνισε ότι το ποσοστό που παίρνει η ΕΡΤ από τη διαφημιστική πίτα (περίπου 4%) είναι πολύ μικρό και δεν ανταποκρίνεται στη συνολική τηλεθέαση των καναλιών της (πάνω από 13%) και έκανε λόγο για προειλημμένες αποφάσεις στον διαφημιστικό χώρο. «Η ΕΡΤ -είπε- είναι διαχρονικά απαξιωμένη, αλλά κάτω υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες δίνεται μάχη» και πρόσθεσε επίσης ότι οι εργαζόμενοι δουλεύουν σκληρά «και είναι άδικο ελάχιστοι πλέον τεμπέληδες να χαρακτηρίζουν το σύνολο του προσωπικού». Παράλληλα αντέκρουσε τις επισημάνσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης περί κομματισμού επιμένοντας ότι παρεμβάσεις στη διεύθυνση ειδήσεων - ενημέρωσης δεν γίνονται.

Ισως ήταν μία από τις λίγες φορές που αυτού του είδους οι συναντήσεις είχαν νόημα καθώς ο Θ. Παπαγεωργίου, έχοντας προχωρήσει όλα τα ανοιχτά ζητήματα της ΕΡΤ (μετά την παραίτηση Γ. Γαμπρίτσου) μαζί με το διοικητικό συμβούλιο, είχε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στους βουλευτές της επιτροπής, ενώ παρέδωσε και σχετικό φάκελο με το σύνολο των παραγωγών που έχουν εγκριθεί. Μόνο που αυτές λόγω νομικών προβλημάτων δεν δίνονται άμεσα στη δημοσιότητα. Γι' αυτό και ο Λ. Ταγματάρχης έσπευσε στην τοποθέτησή του να ξεκαθαρίσει ότι πρόθεσή του είναι από εδώ και στο εξής στις συμβάσεις της ΕΡΤ να υπάρχει σχετική παράγραφος για άμεση ανάρτησή τους στο Διαδίκτυο και «όποιος θέλει να κάνει σύμβαση με την ΕΡΤ θα πρέπει να το αποδέχεται».

Πρόκειται σαφέστατα για τον μοναδικό τρόπο που εξασφαλίζει πλήρη διαφάνεια, αρκεί να μη μείνει στις προθέσεις. Κι αυτό γιατί οι περισσότεροι ανεβαίνουν στο Ραδιομέγαρο με τις καλύτερες προθέσεις που σύντομα δυστυχώς αποδεικνύονται μόνο λόγια. Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ μάλιστα έκανε λόγο όχι μόνο για ανάρτηση κάθε παραγωγής στο Διαδίκτυο, αλλά και για ανάρτηση κόστους ανά ώρα ώστε ανά πάσα στιγμή για ό,τι μεταδίδεται στην ΕΡΤ να μπορεί κάποιος να δει μέσω Ιντερνετ το ακριβές κόστος. «Οι πολίτες -είπε ο Λ. Ταγματάρχης- είναι μέτοχοι της ΕΡΤ και έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν πόσα χρήματα, πού και για ποιο λόγο τα ξοδεύουμε».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
ΕΡΤ
Σχετικά θέματα: Τηλεόραση
Κάλλιο αργά παρά ποτέ
Νέος κύκλος Californication
Προκήρυξη για 26 θέσεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Χορός
Παραμύθι με πικρή γεύση ουτοπίας
Εικαστικά
«Χρωστάει» τις ομπρέλες στη γυναίκα του
Θέατρο
Δυο βασίλισσες ενωμένες με μίσος και έρωτα
Αρχιτεκτονική
Οι Ρωμιοί αρχιτέκτονες έφεραν στην Πόλη δυτικό αέρα
Λογοτεχνία
Ερωτας από το Γέιλ μέχρι τα Ταμπούρια
Τηλεόραση
Κάποιοι απεργάζονται συρρίκνωση της ΕΡΤ
Κάλλιο αργά παρά ποτέ
Νέος κύκλος Californication
Προκήρυξη για 26 θέσεις
Άλλες ειδήσεις
Ημερίδα για την ψηφιακή τηλεόραση