Έντυπη Έκδοση

Πρέπει να το 'χεις τ' όνειρο

Το όνειρο που πλανιέται εκτος τόπου -αλλά με επίκεντρο την Κρήτη-, εκτός χρόνου -αλλά δείχνοντας τις πληγές της τραυματισμένης μεταπυρηνικής Γης-, κυνηγάει με επιμονή ευφυούς «ιδεοληπτικου» ο Γιάννης Κουγιουμουτζάκης στις 463 σελίδες του βιβλίου του, που φέρει τον παιγνιώδη τίτλο «Το μεγάλο αστείο του κόσμου» και τον απρόσμενο χαρακτηρισμό «επιστημονική παρωδία».

Ενας γέρος Κρητικός -ο παππούς-Μανώλης-, με τα μυστικά του, τα ξυπνητά όνειρά του και τις μυστηριώδεις ανακαλύψεις του φέρνει γι' άλλη μια φορά τον κόσμο τούμπα, τρελαίνει τους φυσικούς, που προσπαθούν να εξηγήσουν πώς τα τεράστια σκάφη ταξιδεύουν πιο γρήγορα από το φως, τσακώνεται ατελείωτα και παθιάρικα με τη Μεγάλη Μητέρα θεά, που έχει ευλογήσει στο μεταξύ το σκάφος -το «Μεγάλο Αστείο του Κόσμου»- που ξεκινά το πρώτο του ταξίδι. Ειδικοί επιστήμονες ερίζουν υπονομεύοντας με τις εμμονές τους τον στόχο του ταξιδιού, καθώς το «Μεγάλο Αστείο του Κόσμου» δεν είναι το καράβι του νόστου, αλλά μια μαζική έξοδος ελευθερίας στις χώρες του πιθανού και του απίθανου...

Κάπως έτσι, μεταξύ έπαρσης και ταπεινότητας, με κλεφτές ματιές στο χθες και στο αύριο, γράφτηκε αυτό το βιβλίο. Ο συγγραφέας, καθηγητής Αναπτυξιακής Ψυχολογίας στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Γιάννης Κουγιουμουτζάκης αυτοπροσδιορίζεται αιρετικά: «Δεν είμαι λογοτέχνης. Ενα όνειρο μεταγράφω».

Για το βιβλίο -που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Δοκιμάκης- μιλούν απόψε στις 8.30 στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» (Σταδίου 24), ο πανεπιστημιακός Γιώργος Γραμματικάκης, ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Θανάσης Τζαβάρας και ο συγγραφέας Μήτσος Κασόλας. Συντονίζει η δημοσιογράφος της «Ε» Ελένη Δελβινιώτη.

Λαούτα στον Παρνασσό

Δέκα μουσικοί απ' όλο τον κόσμο συμπράττουν για μία και μόνο συναυλία σε μια «μαγική» συνάντηση της οικογένειας των λαούτων, τη Δευτέρα, ώρα 8.30 μ.μ., στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, τηλ. 210-3250198, πλατεία Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8, με την υποστήριξη του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων - Μουσείο Φοίβου Ανωγειανάκη - Κέντρο Εθνομουσικολογίας.

Daniel Fredriksson, Katsia Prakopchyk, Adel Salameh, Δημήτρης Βαρελόπουλος, Chung Yu-Feng, Wolfgang Meyering, Naziha Azzouz κ.ά. Αραβικό ούτι, σκανδιναβική μάντολα, τετράχορδο κινέζικο λαούτο διηγούνται ιστορίες από τα παλιά. Από το 1200 υπάρχουν πίνακες ζωγραφικής και γλυπτά με απεικονίσεις λαούτων. Το πιο διαδεδομένο στην Ευρώπη είναι το αναγεννησιακό λαούτο, το οποίο υπήρξε και το δημοφιλέστερο όργανο της εποχής του.

*

Η «Οργάνωση Γη», σε συνεργασία με το διεθνούς φήμης ινστιτούτο Worldwatch, εκδίδει την «Κατάσταση του Κόσμου 2010» στα ελληνικά, ένα από τα σημαντικότερα βιβλία αναφοράς για περιβαλλοντικά θέματα που κυκλοφορεί στη διεθνή βιβλιογραφία.

Η παρουσίαση του θα γίνει από τον συντονιστή και επιμελητή της φετινής έκδοσης, τον φημισμένο Αμερικανό περιβαλλοντολόγο-ανθρωπολόγο Ερικ Ασαντουριάν και τον υφυπουργό Εξωτερικών Σπύρο Κουβέλη, στο «Βιβλιοπωλείο της Γης» στο Πάρκο Τρίτση (στον χώρο Natura), την Κυριακή στις 12.00. Ακολουθεί βιολογικό κέρασμα.

Στηρίζοντας τα παιδιά

Ενα ταξίδι μοναχικό για παιδιά και γονείς, μια ιστορία χωρίς τέλος, μετά την αιματολογική και ογκολογική παρακολούθηση.

Με τα αδέλφια συμπρωταγωνιστές. «Εσύ μονολογείς, εγώ ακούω». «Η "άλλη" θεραπεία, τα ζώα στο νοσοκομείο, η μουσική-γιατρευτής, το αλφαβητάρι της γνώσης, τα πρώιμα συμπτώματα διάγνωσης». «Το πρωτόκολλο πρώτα», «Η πίεση του γονιού ισχυρότερη από εκείνη της νόσου». Ενότητες του διήμερου σεμιναρίου, σήμερα και αύριο, στο ξενοδοχείο «Κάραβελ», με θέμα «Ψυχοκοινωνική στήριξη του παιδιού με καρκίνο και της οικογένειάς του» που διοργανώνει το Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου «Π.& Α. Κυριακού», σε συνεργασία με τη «Φλόγα» (Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια) και το «Κύτταρο» (σύλλογος νέων ενηλίκων που αρρώστησαν από καρκίνο στην παιδική ηλικία και έχουν ιαθεί). Τηλ.: 210-7254360.

Αντιθέσεις

Γιώργος Βουλγαράκης πρώην υπουργός
«Κάποιοι στη Ν.Δ. υιοθετούσαν τα επιχειρήματα του ΠΑΣΟΚ. Οι "πιπιλομανώληδες" όπως τους λέω».
Αντώνης Σαμαράς πρόεδρος Ν.Δ.
«Δεν θα απολογούμαι για νοοτροπίες και συμπεριφορές τύπου Παυλίδη ή Βουλγαράκη ή Ρουσόπουλου»

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ανθρώπινα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Θεσσαλονίκη
Παπάφειο: με περιουσία 37 ακίνητα ζητά κονδύλια!
Δικαστικό ρεπορτάζ
Δίωξη με τον κουκουλονόμο σε 15 της πορείας
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Γκαζάκια σε εταιρεία με υλικά του Στρατού
Βόμβα ισοπέδωσε κατάστημα στον Κολωνό
Θεσσαλονίκη: άγριος ξυλοδαρμός δύο καθηγητών στα ΤΕΦΑΑ
Μουσουλμάνοι
Μουσουλμάνοι και ΜΑΤ, στη μέση το Κοράνι
Υπουργείο Παιδείας
Ο Πανάρετος καθαίρεσε λέκτορα που διορίστηκε από τον πατέρα του
Περιβάλλον
Η γραφειοκρατία βλάπτει, όχι η οικολογία
Αρειος Πάγος
Αποζημίωση για το θάνατο από φρεάτιο
Ναυπηγεία
Ξεκίνησαν με ναυμαχία, κατέληξαν σε ναυάγιο
Μαύρες υποσχέσεις
Νοσοκομεία
Εβδομάδα δωρεάν εξετάσεων
Τοπική αυτοδιοίκηση
Το θέατρο της Επιδαύρου
Άλλες ειδήσεις
Τέλος οι ελιές μέσα στα δάση
Βρήκαν πλοίο στο βυθό
Κατέλαβαν το δημαρχείο Πειραιά
Ερευνούν γιατί έπεσε στα βράχια