Έντυπη Έκδοση

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Φόροι σε εισόδημα, ακίνητα, Ι.Χ., μειώσεις μισθών, συντάξεων

Στις πλάτες μας επιπλέον 6,3 δισ.

Προϋπολογισμός πρωτογενούς πλεονάσματος με κοινωνικό έλλειμμα

Το στικάκι που θα μας κοστίσει άλλα 6,3 δισ.
ΝΕΑ βάρη 6,3 δισ. ευρώ πέφτουν στις πλάτες των φορολογουμένων, οι οποίοι το 2012 καλούνται να πληρώσουν 3,6 δισ. ευρώ παραπάνω φόρους, κυρίως σε εισόδημα, ακίνητα, αυτοκίνητα και καύσιμα. Παράλληλα επιβαρύνονται από τη μείωση 2,7 δισ. ευρώ των δαπανών, κυρίως μέσω της περικοπής των μισθών και των συντάξεων. Ο προϋπολογισμός του 2012, που προβλέπει δημοσιονομικό έλλειμμα 9% φέτος και 5,4% ή 11,43 δισ. ευρώ το 2012, περιλαμβάνει δέσμη 16 μέτρων -μεταξύ των οποίων και η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Ψηφίζεται στις 7 Δεκεμβρίου και αποτελεί ένα από τα ισχυρά διαπραγματευτικά χαρτιά της κυβέρνησης με τους δανειστές της κατά το νέο κύκλο συζητήσεων που ξεκίνησαν χθες ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών.

Πλήρες θέμα...

Για το ίδιο θέμα

 • Ευρωζώνη

  • Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΜΙΚΑΕΛ ΣΛΕΧΤ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΠΩΣ Η ΚΑΘΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΔΥΝΑΜΙΤΗ ΣΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ * ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΑΠΟΙΚΙΑ Το ευρώ πλούτισε μόνο τη Γερμανία
   ΤΟ ευρώ λειτούργησε σαν ένα νόμισμα κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της Γερμανίας. Με βάση τις στατιστικές της περιόδου 2000-2008, ο Γερμανός αριστερός βουλευτής του Die Linke, Μίκαελ Σλεχτ, αποδεικνύει πως το πλεόνασμα της Γερμανίας από τις εξαγωγές προς χώρες εκτός ευρωζώνης αυξήθηκε μεγαλοπρεπώς 265%, ενώ καταβαραθρώθηκε το εμπορικό ισοζύγιο χωρών όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία, καθώς η ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου εμπόδιζε τις εξαγωγές τους προς τρίτες χώρες. Θεωρεί σωσίβιο από... μολύβι τη βοήθεια προς την Ελλάδα, καθώς εκτοξεύει το χρέος στα 376 δισ. και ρίχνει το ΑΕΠ σε 221 δισ., μετατρέποντάς την σε αποικία.
 • Κρατικός προϋπολογισμός

  • ΠΕΡΙΚΟΠΗ 1,5 ΔΙΣ. ΑΠΟ ΤΟ ΙΚΑ * ΟΙ ΑΠΟΜΑΧΟΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ «ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ» Κόβουν 9% το κονδύλι για σύνταξη και περίθαλψη
   Φέτος δεν έφθασαν στο ΙΚΑ τα 3,7 δισ. από τον προϋπολογισμό και αναζητεί άλλα 440 εκατ. για το Δώρο Χριστουγέννων. Του χρόνου καλείται να τα βγάλει πέρα με 2,15 δισ. και με μεγαλύτερο αριθμό συνταξιούχων (μαζικές συνταξιοδοτήσεις, άνεργοι που συνταξιοδοτούνται πρόωρα, εργασιακή εφεδρεία κ.ά.).
  • Μείον άλλα 660 εκατ. στις Δημόσιες Επενδύσεις
   Για όγδοη φορά από την αρχή του 2010 η κυβέρνηση καταφεύγει στις επενδύσεις για να κόψει τα λεφτά που δεν βρίσκει από την πάταξη της φοροδιαφυγής και της σπατάλης.
 • Δημόσιο χρέος

  • ΑΠΟ ΤΑ 100 ΔΙΣ. ΚΟΥΡΕΜΑΤΟΣ, ΤΟ ΟΦΕΛΟΣ ΘΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΙ ΣΤΑ 40 ΔΙΣ. * ΑΚΟΥΡΕΥΤΟΙ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ Κατά 47 δισ. ευρώ θα μειωθεί το χρέος ελέω PSI
   Η μείωση του δημόσιου χρέους μετά το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων κατά 50% αποτελεί τον μοναδικό ρεαλιστικό στόχο του προϋπολογισμού που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος, ο οποίος πιθανότατα δεν θα έχει την ευθύνη για την υλοποίησή του εξαιτίας της βραχύβιας διάρκειας της κυβέρνησης.
 • Συνέντευξη: Κονστάντσο Πρέβε

  • Ο ΙΤΑΛΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΚΟΝΣΤΑΝΤΣΟ ΠΡΕΒΕ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΕ ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ-ΤΕΡΑΣ Περνάμε από μια μορφή καπιταλισμού σε μιαν άλλη
   Σήμερα υπάρχει η προοπτική της εθνικής απελευθέρωσης, όπως έγινε στην περίοδο του Β' Παγκοσμίου, λέει ο ελληνομαθής Ιταλός φιλόσοφος Κονστάντσο Πρέβε Είμαστε σε φάση μετάβασης από μια μορφή του καπιταλισμού σε μια άλλη μορφή του, γενικότερη και παγκοσμιοποιημένη. Περνάμε στον απόλυτο καπιταλισμό. Η Ελλάδα είναι μόνο ένας αδύναμος κρίκος, το καλύτερο πειραματόζωο πριν από την Ιταλία και την Ισπανία. Αυτό τονίζει ο Ιταλός μαρξιστής φιλόσοφος Κονστάντσο Πρέβε σε συνέντευξή του στην «Ε».