Έντυπη Έκδοση

Η χαμένη γενιά

Φωτογραφία του Σωτήρη Λάμπρου για την Βιβλιοθήκη
Πριν από τέσσερα χρόνια, ο Μάκης Καραγιάννης είχε κάνει μια θριαμβική πρώτη εμφάνιση στην πεζογραφία με τη συλλογή διηγημάτων, Ο καθρέφτης και το πρίσμα. Θριαμβική, βεβαίως, με τα μέτρα και σταθμά της λογοτεχνικής κοινότητας και όχι του μεγάλου πλήθους των αναγνωστών.

Πλήρες θέμα...

 • Κριτική βιβλίου

  • Μια ριψοκίνδυνη περσόνα Η ευκολία του εγκλήματος
   Η νεαρή οινολόγος του βιβλίου Σκοτεινό κελάρι, η οποία δραστηριοποιείται με επιτυχία σε μεγάλο οινοποιείο του Λίγηρα, συγκεντρώνει στο πρόσωπό της μερικά από τα κύρια χαρακτηριστικά της ριψοκίνδυνης περσόνας, που εντοπίζεται στον παλλόμενο κόσμο των ακραίων μυθοπλαστικών ευρημάτων: δεν διστάζει να παραθεωρήσει στοιχειώδεις κανόνες που επιτάσσει μια τυπική αυτοπροστασία, επισπεύδει με τις αδιέξοδες πράξεις και μοιραίες παραλείψεις της τη μετωπική της σύγκρουση με τον ικανότερο των διωκτών της, ενώ την ίδια στιγμή ξέρει ότι η διατάραξη και των τελευταίων λεπτών ισορροπιών θα οδηγήσει μαθηματικά στην ανυπαρξία.
  • Θανάσης Καρτερός Μια αφήγηση του παρελθόντος Η χαμένη μάχη της μνήμης
   Ο έφηβος αφηγητής του μυθιστορήματος, στην προσπάθειά του να κατασκευάσει την προσωπική του αφήγηση του παρελθόντος, έρχεται αναγκαστικά αντιμέτωπος με την πραγματικότητα, στην πιο δύστροπη εκδοχή της, τη συντελεσμένη. Διατρέχοντας τον περασμένο χρόνο της παιδικής του ηλικίας συνειδητοποιεί ότι πασχίζει να συναρμόσει μεταξύ τους κομμάτια που μπορεί να μην είναι θραύσματα αληθινών γεγονότων, αλλά απεικάσματα μιας πλανεμένης μνήμης.
  • Τρία διαφορετικά βιβλία Παράλληλοι δρόμοι στον Γάγγη
  • Εξεγερμένες ψυχές σε Κέρκυρα, Λέσβο, Σμύρνη, Πόλη
  • Μαξίμ Γκόρκι και έργα ζωγραφικής Εργα συλλεκτικά και ακριβοθώρητα
   Ιδρυτής του σοσιαλιστικού ρεαλισμού και ένας από τους σημαντικότερους ρώσους συγγραφείς του 20ού αιώνα, ο Μαξίμ Γκόρκι (1868-1936) έμεινε κυρίως γνωστός για τα έργα απ' όπου προήλθε ο εν λόγω λογοτεχνικός όρος, ο οποίος καθιερώθηκε και τυπικά δύο χρόνια πριν από τον θάνατο του ρώσου συγγραφέα.
  • Το βιβλίο του Νάνου Βαλαωρίτη Γνώριζε ο Ομηρος το αλφάβητο;
   Τα ερωτήματα που γεννήθηκαν σε βάθος είκοσι οκτώ αιώνων από τη μελέτη της Ιλιάδας και της Οδύσσειας όχι μόνο δεν βρήκαν ώς σήμερα ικανοποιητική απάντηση, αλλά όσο περνούν τα χρόνια προστίθενται δίπλα τους νέα. Παράλληλα, η προσπάθεια για απαντήσεις συνεχίζεται σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης από μια πλειάδα εξειδικευμένων φιλολόγων. Η δράση των λεγόμενων «ομηριστών» μέσα στους αιώνες μοιάζει με ένα ποτάμι, που άλλοτε είναι ορμητικό και άλλοτε ήρεμο, άλλοτε πάει στη μία κατεύθυνση και άλλοτε στην άλλη. Ωστόσο, πέρα από τη διαρκή ανακύκλωση απόψεων και πληροφοριών γύρω από τα ομηρικά έπη, σπάνια παρουσιάζεται κάτι πραγματικά νέο, με τη μορφή της ουσιαστικής ανακάλυψης ή της ανατρεπτικής θεωρίας.
  • «Καθολικός» σημαίνει «οικουμενικός»
   Σύμφωνα με τα θεμελιώδη πιστεύω του καθολικισμού, που εκφράστηκαν στις πρώτες Οικουμενικές Συνόδους τού 4ου αιώνα, στη Νίκαια το 325 και στην Κωνσταντινούπολη το 381, ο Ιησούς είναι ταυτόχρονα αληθινός Θεός και αληθινός άνθρωπος. Εζησε, πέθανε στον σταυρό και αναστήθηκε την τρίτη ημέρα.
  • Πτυχώσεις του Πραγματικού
   Λίγο πριν από τη μεταφορά των εκθεμάτων από το παλαιό μουσείο της Ακρόπολης στο νέο η Λίζη Καλλιγά ήταν εκεί, στο μικρό μουσείο του βράχου, και κατέγραφε όλες τις χειρουργικές προετοιμασίες που γίνονταν στα εκθέματα γι' αυτή τη μοναδική τους μετακίνηση. Απαθανάτιζε με τη φωτογραφική της κάμερα τον προς εγκατάλειψη χώρο, τα λευκά υφάσματα που τύλιγαν τα γλυπτά λίγο πριν από τον εγκιβωτισμό τους, τις παλαιές τους βάσεις, τις ετικέτες που πληροφορούσαν, τα άδεια κιβώτια και τα υλικά συσκευασίας, αυτή δηλαδή την οριακή αναστάτωση ενός εδραιωμένου νοήματος.
  • Η αρχαιότητα είναι εδώ Η διαχρονικότητα των δημοτικών τραγουδιών
   Ενα βιβλίο για τις παραδόσεις των αρχαίων πολιτισμών και τον απόηχό τους, όπως αυτός διασώζεται στις μεγάλες δημιουργίες των δημοτικών τραγουδιών. Ο Βασίλης Φίλιας πολύ σωστά στον πρόλογο του βιβλίου επισημαίνει και καταγγέλλει το φαινόμενο της απουσίας μελετών ανθρωπολογικού και λαογραφικού ενδιαφέροντος από τη βιβλιογραφία των ελλήνων συγγραφέων.
  • Το βιβλίο του Κώστα Βούλγαρη Fuoco di Etna / Αταξινόμητο
   «μόνος δε του μεγαλείου κοινωνός ο της θαλασσίου δίνης οφθαλμός, εισπνοή και εκπνοή των υδάτων εν ταυτώ εμποιούμενος, κλίνη και σκέπη και γένος ουκ έχων και μόνο εκ της ατάκτου των κυμάτων δυνάμεως ενδιαιτώμενος, ώσπερ έπος την αείρυτο αναγέννηση του λόγου εμφωλεύει, εις τους αιώνας».
 • Διήγημα

 • Συνέντευξη

  • Ο Γιάννης Λειβαδάς και η τέχνη της γραφής του
   Ποιητής, δοκιμιογράφος, μεταφραστής. Μελετάει και μεταφράζει τους σπουδαίους Αμερικανούς της γενιάς των μπιτ, αλλά και ποίηση της Απω Ανατολής, εργάζεται για τη διάδοσή τους μέσα από το blog του, γράφει και δημοσιεύει ακατάπαυστα τη δική του ποιητική εργασία. Η τελευταία του συλλογή έχει τίτλο «Ατη / Σκόρπια ποιήματα 2001-2009» (Κέδρος). Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε μιλάει για τη σχέση του με την τέχνη του και τους ποιητές.
 • Η τρίτη ανάγνωση

  • Εγώ, ο Κλαύδιος
   Ο Καντάφι κρεμάστηκε από το τσιγκέλι ενός κρεοπωλείου, όπως και το κεφάλι του Σηιανού στην αρχαία Ρώμη, που, αφού ξεκίνησε από τσιγκέλι, κατέληξε μπάλα στα χέρια των πολιτών.
 • Από τις 4:00 στις 6:00

  • Απορίες που ζητούν απαντήσεις
   Τους τελευταίους μήνες έχουν αυξηθεί οι απορίες μας για πολλά από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας. Απαντήσεις βέβαια, όπως συνήθως, δεν πρόκειται να πάρουμε και σίγουρα θα συνεχίσουμε να απορούμε για πράγματα που μπορεί να μη γίνονται εύκολα αποδεκτά από το κοινωνικό σύνολο, αλλά οι περισσότεροι από εμάς εκφράζουμε τις απορίες μας στο στενό περιβάλλον μας, αποφεύγοντας συνήθως να δώσουμε στις απορίες μας συγκεκριμένη μορφή διαμαρτυρίας, ώστε να οδηγήσουμε αυτούς που μας έφεραν στη σημερινή κατάσταση να μας απαντήσουν.
  • Eagles Η απόλυτη μπάντα του κάντρι ροκ
   Πραγματικά είναι αρκετά περίεργο το να ασχολείται κανείς το 2011 με ονόματα που κυριάρχησαν στη μουσική πριν από περίπου 40 χρόνια και να μην προκαλεί πια καμία αντίδραση, αφού καλλιτέχνες που ξεπέρασαν τα 60 χρόνια σε ηλικία θεωρούνται ακόμη κορυφαία ονόματα και αποτελούν κομμάτι τής σύγχρονης μουσικής επικαιρότητας.
 • Άλλες ειδήσεις

  • Η λογοτεχνία στα 35 m.m.
   Ενας πλαστικός χειρουργός, του οποίου η γυναίκα είχε υποστεί σοβαρά εγκαύματα σε αυτοκινητικό, μαζί με την πιστή οικονόμο του κρατάνε αιχμάλωτη στην απομονωμένη επαύλη του πρωτού μια γυναίκα, για την οποία συνθέτει νέο δέρμα.
  • Εκδήλωση για τον Οδυσσέα Ελύτη στη Ζάκυνθο
   Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του Νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη και 15 από τον θάνατό του, η Εταιρεία μελέτης, έρευνας, προαγωγής πολιτισμού «Πλατύφορος», διοργανώνει -στο νησί του Σολωμού, του Κάλβου και του Φόσκολο, τη Ζάκυνθο-, παράσταση λόγου, μουσικής, χορού με τίτλο: «Ιδού Εγώ Λοιπόν, 100 Χρόνια Οδυσσέας Ελύτης», σήμερα Σάββατο 19 Νοεμβρίου και ώρα 8 μ.μ. στο θέατρο Σαρακηνάδου.
  • Η ομίχλη τα φυλάει
   Ενα αγρίμι στο τέρμα μιας γέφυρας διέσχισε τον δρόμο. «Αλεπού!», είπε ο Π. «Σκούρο τρίχωμα είχε», έκανα εγώ.