Έντυπη Έκδοση

16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΑΠ

Παγκόσμιο πρόβλημα η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

Ελλιπής σε όλα τα επίπεδα του συστήματος υγείας η αντιμετώπιση της νόσου

Πρόβλημα δημόσιας υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο αποτελεί σήμερα παγκοσμίως, και ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά κατανάλωσης καπνού, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

Πλήρες θέμα...

 • Αναπνευστικό σύστημα

  • Τσιγάρο; Τρέχω να το κόψω... στα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος
   (το μήνυμα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας στον φετινό κλασικό μαραθώνιο της Αθήνας) Η διακοπή του καπνίσματος αποτελεί σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ουσιαστικής μείωσης των κινδύνων που διατρέχει η υγεία των καπνιστών και κατ' επέκταση προς τη βελτίωση της παγκόσμιας υγείας. Με τη διακοπή του καπνίσματος πολλές ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα μπορούν να προληφθούν, να μετριαστεί η σοβαρότητά τους ή να επιβραδυνθεί η εξέλιξή τους.
  • Θύματα των περικοπών λόγω οικονομικής κρίσης και οι ασθενείς Κάθε βδομάδα γεννιέται στη χώρα μας ένα παιδί με κυστική ίνωση
   Το χρονικό διάστημα 21-27 Νοεμβρίου 2011 καθιερώθηκε ως Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για την Κυστική Ινωση. Στην Ελλάδα αποτελεί πλέον το συχνότερο κληρονομικό νόσημα, ενώ οι φορείς του παθογόνου γονιδίου στη χώρα μας (οι οποίοι δεν έχουν κανένα απολύτως σύμπτωμα της νόσου) υπολογίζονται σε περισσότερους από 500.000!
 • Ορθοπεδική

  • Υπάρχει θεραπεία για την κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου;
   Πολλοί ασθενείς με ρωτούν τι γίνεται με τη θεραπεία της κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου. Πάρα πολλοί συνάνθρωποί μας πάσχουν από οσφυϊκή ή αυχενική δισκική παθολογία και συνήθως μπαίνουν σ' έναν ατέρμονο κύκλο θεραπειών με αντιφλεγμονώδη και αναλγητικά, κατάκλιση, μασάζ κ.λπ. Αλλοι έχουν χειρουργηθεί χωρίς μεγάλη επιτυχία ή η κήλη έχει υποτροπιάσει αρκετά γρήγορα, ή σε άλλο σπονδυλικό επίπεδο. Η δισκική παθολογία συνήθως είναι μια χρόνια κατάσταση με υφέσεις και εξάρσεις που ταλαιπωρούν τον ασθενή και υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής του.
  • Ολική αρθροπλαστική ισχίου
   Πόσα βήματα κάνατε σήμερα; Μόλις 10.000 βήματα ημερησίως είναι αρκετά για καλή φυσική κατάσταση και, κατ' επέκταση, υγεία. Για μία ζωή γεμάτη κίνηση και μία κίνηση γεμάτη ζωή. Η άνετη κίνηση υποστηρίζεται από τις δύο μεγαλύτερες αρθρώσεις του σώματος, το γόνατο και το ισχίο. Για παράδειγμα, οι δυνάμεις που ασκούνται στο κάθε πόδι κατά τη διάρκεια της βάδισης υπερβαίνουν το διπλάσιο του σωματικού βάρους, στο δε τρέξιμο οι δυνάμεις αυτές τετραπλασιάζονται. Πολλές φορές, όμως, σε χιλιάδες ανθρώπους το περπάτημα είναι επώδυνο και κάθε βήμα μπορεί να μοιάζει με χιλιόμετρο. Μία ή περισσότερες κατεστραμμένες αρθρώσεις από βλάβες οστεοαρθρίτιδας, ιδίως των κάτω άκρων, όπως των ισχίων και των γονάτων, υποβιβάζουν την ποιότητα ζωής του ατόμου και πολλές φορές αποτελούν σοβαρή αιτία αναπηρίας.
 • Βιοχημεία

 • Άλλες ειδήσεις

  • Alzheimer Ελλάς
   On line στήριξη περιθαλπόντων Η Alzheimer Ελλάς στηρίζοντας τους περιθάλποντες και τις οικογένειες των ανθρώπων με άνοια, εγκαινιάζει μια νέα υπηρεσία.
  • Δοκιμασία αξιολόγησης της λειτουργίας παρα-θυρεοειδών αδένων
   Μία πλήρως αυτοματοποιημένη δοκιμασία που παρέχει ακριβή αξιολόγηση της λειτουργίας των παραθυρεοειδών αδένων σε ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο στην κλινική πράξη είναι πλέον διαθέσιμη.
  • «Ο διαβήτης χθες, σήμερα, αύριο»
   Ο Δήμος Λαυρεωτικής με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, διοργανώνει την Κυριακή 20 Νοεμβρίου στις 6 το απόγευμα στο νέο ΚΑΠΗ Κερατέας μια ημερίδα ενημέρωσης με θέμα: «Ο διαβήτης χθες, σήμερα, αύριο».