Έντυπη Έκδοση

Εξεγερμένες ψυχές σε Κέρκυρα, Λέσβο, Σμύρνη, Πόλη

**Εμμανουήλ Κριαράς Γράμματα ξένων μελετητών και άλλων λογίων ( τόμος Β'), εκδόσεις Βιβλιοθήκη του Μουσείου Μπενάκη

Ο δεύτερος τόμος της αλληλογραφίας του μεγάλου δασκάλου και συγγραφέα, που καλύπτει μια περίοδο περίπου 60 ετών. Μέσα από τις 255 επιστολές ελλήνων και ξένων πνευματικών ανθρώπων, με παραλήπτη τον Κριαρά, ξετυλίγεται σημαντικό κομμάτι του 20ού αιώνα, καθώς και η πληθώρα των γεγονότων που έλαβαν χώρα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Πάντοτε στο επίκεντρο τα γράμματα, με τη διττή σημασία, δηλαδή των επιστολών αλλά και της γνώσης, όπως και η σχέση του ελληνα λογίου με αυτά, οι ποικίλες λεξικογραφικές και άλλες του ασχολίες αλλά και οι ανυπόκριτες εκδηλώσεις θαυμασμού για το έργο του από τους συναδέλφους του στο εξωτερικό.

**Αθανάσιος Μπλέσιος Το θεατρικό έργο του Δ.Κ. Βυζάντιου, εκδόσεις Παπαζήση

Ενα βιβλίο για τον Δημήτριο Βυζάντιο, του οποίου το κλασικό και δημοφιλέστατο Βαβυλωνία, σατιρική απεικόνιση μιας κοινωνίας σε μετάβαση, αποτελεί εξέχον σημείο αναφοράς για το νεοελληνικό θέατρο του 19ου αιώνα. Πολυπράγμων και φύση ανήσυχη, ο Βυζάντιος διέθετε το χάρισμα της άνετης παρουσίας του και στα αλώνια και στα σαλόνια, ήταν δηλαδή ένας άνθρωπος και λόγιος και λαϊκός, ιδιότητες εμφανείς στο αντικείμενο της θεατρικής δουλειάς του. Επίσης, υπήρξε πατριώτης, αγιογράφος, δάσκαλος, ενώ και οι αντιστοιχίες του προς τον Παπαδιαμάντη όσον αφορά τη ζωή και το έργο τους είναι αξιοπρόσεκτες. Το παρόν βιβλίο είναι ένας ενδιαφέρων και προσεγμένος εκδοτικά τόμος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει και πληθώρα φωτογραφιών από σύγχρονες παραστάσεις έργων του μεγάλου θεατρικού συγγραφέα, κυρίως της Βαβυλωνίας.

**Kahlil Gibran Εξεγερμένες ψυχές, εκδόσεις Printa

Ο επιδραστικός λιβανέζος λογοτέχνης, σε ακόμη μια γοητευτική κατάθεση των σκέψεών του στο χαρτί, ενταγμένη στη σειρά Τα πρόσωπα της Ανατολής, των εκδόσεων Printa, όπου μπορείτε να συναντήσετε και άλλα 10 έργα του, όπως Σπασμένα φτερά, Ο περιπλανώμενος, Ο προφήτης, Η αγαπημένη κ.ά. Με το βαθυστόχαστο ανατολίτικο ύφος του, ο Γκιμπράν γράφει για τον έρωτα, την αγάπη, την ευτυχία, που όμως κατακτιέται μόνο μέσα από αγώνα, για την πάλη των τάξεων, την καθήλωση σε ξεπερασμένα ταμπού, τους αποικιοκράτες και τους πρόθυμους εγκληματίες της πατρίδας του, με τα θέματά του να συνθέτουν τέσσερις αυτόνομες νουβέλες. Συνιστάται ανεπιφύλακτα σε όσους προσπαθούν να καταλάβουν την Ανατολή, μέσα από τα «σαπούνια» των ιδιωτικών καναλιών. Ιδιαίτερης αισθητικής και η σύνθεση του εξωφύλλου.

**Φιόντορ Ντοστογιέφσκι Εγώ, ο Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, εκδόσεις Printa

Συνεπής επιστολογράφος, ο Φιόντορ Μιχάιλοβιτς εκθέτει στις επιστολές του, σταλμένες προς ποικίλους αποδέκτες, όπως ο πατέρας του, ο αδελφός του, οι γυναίκες του, ο Τουργκένιεφ, εκδότες εφημερίδων και περιοδικών κ.ά. μια σειρά στοιχείων από τη ζωή του. Σχόλια για τη Γερμανία, τον Τολστόι, τις σπουδές του, τα συναισθήματά του, τα πάθη του και την πάλη του με αυτά. Το πρώτο μέρος του βιβλίου συντίθεται από επιστολές, το δεύτερο περιλαμβάνει αποσπάσματα από το ημερολόγιό του. Ουσιαστικά πρόκειται για μια έμμεση αυτοβιογραφία του μεγάλου ρώσου συγγραφέα. Αλλα έργα του Ντοστογιέφσκι που κυκλοφορούν από τις ίδιες εκδόσεις: Ο παίκτης, Ο αιώνιος σύζυγος, Αναμνήσεις από το υπόγειο, Μια άνοιξη στην Αγία Πετρούπολη, Νουβέλες και διηγήματα, τόμοι Α' και Β'.

**Νάνσι Χόραν Μέιμα και Φρανκ, εκδόσεις Gema

Ο Φρανκ του τίτλου είναι ο διάσημος αρχιτέκτονας Φρανκ Λόιντ Ράιτ και το βιβλίο είναι η μυθιστορηματική εκδοχή μιας αληθινής ερωτικής ιστορίας ανάμεσα στον αρχιτέκτονα και μια παντρεμένη γυναίκα, τη Μέιμα, της οποίας ο σύζυγος ανέθεσε στον Ράιτ να φτιάξει το σπίτι τους. Τελικά ο Ράιτ, αντί να τους φτιάξει το σπίτι, τούς το χάλασε (τον γάμο τους, όχι το οίκημα). Η συγγραφέας κάνει με αυτό το μυθιστόρημα το ντεμπούτο της, το οποίο χαρακτηρίστηκε από τον Τύπο «εντυπωσιακό». Επίσης, είναι σαφές ότι πραγματοποίησε εξονυχιστική έρευνα στα αρχεία για τη συγκέντρωση υλικού, τόσο για τη σχέση των δύο εραστών όσο και για το κλίμα της εποχής. Τέλος, από συναισθηματικής απόψεως, η Νάνσι φαίνεται να παίρνει την πλευρά της μοιχαλίδος και ουχί του εξαπατηθέντος συζύγου. Λαμβανομένου υπ' όψιν του ασθενούς φύλου της, λογικό.

**Εμανιέλ Καρέρ Αλλες ζωές απ' τη δική μου, εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου

Το πέμπτο βιβλίο του γάλλου συγγραφέα που μεταφράζεται στα ελληνικά. Εχουν προηγηθεί Το μουστάκι ( εκδ.Σέλας), Τα μαθήματα στο χιόνι (εκδ. Εικοστού Πρώτου), Ο εχθρός (εκδ. Εικοστού Πρώτου), Ενα ρωσικό μυθιστόρημα (εκδ. Εικοστού Πρώτου). Μάλιστα, τα βιβλία του έχουν μεταφερθεί και στον κινηματογράφο, με τον Καρέρ να εκτελεί χρέη σεναριογράφου, για τις ανάγκες των ταινιών. Στο παρόν μυθιστόρημα ο Καρέρ εμπνέεται από τον θάνατο και τις διάφορες μορφές με τις οποίες εκείνος καταφτάνει (τσουνάμι, ανίατη ασθένεια κ.λπ.). Ετσι, αφηγείται την ιστορία μιας φιλίας ανάμεσα σε έναν άντρα και μια γυναίκα, ενώ συμπληρωματικά προς τη ρήση του Σαρτρ «Η κόλασή μας είναι οι άλλοι», ένας ήρωάς του προτείνει: «Για να ζήσουμε ευτυχείς, ας ζήσουμε κρυμμένοι».

**Αγλαΐα Κλουκίνα - Κωνσταντινίδου Αϊντε πάλι... ξεριζώνεται ο Ελληνισμός απ' την Πόλη (1958-1968), εκδόσεις Ικαρος

Πρόκειται για μια μυθιστορηματική προσέγγιση της τελευταίας φάσης του ξεριζωμού των Ελλήνων από την κάποτε Κωνσταντινούπολη και σήμερα Ιστανμπούλ. Στο επίκεντρο, η προσφυγιά του 1964, χρονολογία κατά την οποία το τουρκικό κράτος απέλασε χιλιάδες Ελληνες από την Πόλη. Φυσικά, οι Τούρκοι είναι ευρέως γνωστό ότι τη γενοκτονία την έχουν στο αίμα τους, συνεπώς μάλλον περιττεύουν οι αναφορές στη βίαιη φύση της πολιτικής τους για εθνοκάθαρση τη συγκεκριμένη περίοδο. Η ιστορία του Ελληνισμού της Ανατολής από μια γυναίκα που αρνείται να καταπέσει στη λήθη (ωραίος και ενημερωτικός ο πρόλογός της, στον οποίον επιρρίπτει ευθύνες στο ελληνικό κράτος για την παντελή απουσία ενδιαφέροντος και ενεργειών του σχετιζομένων με την υπεράσπιση και τη μέριμνα των Ελλήνων της Πόλης).

**Λέσχη Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος», Λέσβος 1912-2012, 100 χρόνια ελευθερίας, εκδόσεις Πλωμάρι

Ενα όμορφο εικαστικά λεύκωμα για τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από την απελευθέρωση της Λέσβου. Περιλαμβάνει πλήθος μαρτυρίες που αναφέρονται στο γεγονός, δημοσιογραφικές, λογοτεχνικές, ιστοριογραφικές: Κείμενο του Ηλία Βενέζη, του Λέσβιου παιδαγωγού και ποιητή Μίλτου Κουντουρά, του ποιητή Γιώργου Ζεϊμπέκη κ.ά., καθώς και πολλές φωτογραφίες: αποβίβαση του ελληνικού στρατού στη Μυτιλήνη το 1912, φωτοτυπίες των εφημερίδων της εποχής (Χρόνος, Πατρίς, Ελληνισμός, Ατλαντίς, Λέσβος κ.ά.) που αναφέρονται με εντυπωσιακά πρωτοσέλιδα στο γεγονός, ελληνικά πολεμικά πλοία, γραμματόσημα κ.λπ.

**Ξενοφών Μαυραγάνης Ψάρι με κεφάλι και ουρά, εκδόσεις Νησίδες

Ο συγγραφέας διετέλεσε δικηγόρος και δημοσιογράφος, μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και τη Λέσβο και γράφει διηγήματα, ευθέως συχετισμένα με τον γενέθλιο τόπο του (Λέσβο) και τη ζωή των κατοίκων του, στα χρόνια της νεότητάς του. Νέοι που μπαρκάρουν στα καράβια, μάνες που μένουν πίσω και αγωνιούν για την τύχη τους, γλέντια στα νησιά, βιοπαλαιστές σε καθημερινή κόντρα με τις δυσκολίες της ζωής, έρωτες, αλλά και ιστορίες της ελληνικής Επανάστασης που διαδραματίστηκαν στις ελληνικές θάλασσες κ.ο.κ. Μια συλλογή διηγημάτων, κάπως σαν δροσερό αιγαιοπελαγίτικο αεράκι.

**Μαίρη Κωσταγιόλα Ορατές και αόρατες γραφές της ΜΑΙ.Κ., εκδόσεις Παπαζήση

Δεμένη ψυχικά και πνευματικά με την Κέρκυρα, η συγγραφέας ζει στο νησί του Ιονίου εδώ και πολλά χρόνια και αρθρογραφεί στα έντυπά του, εφημερίδες και περιοδικά. Στην παρούσα συλλογή ανθολογούνται κείμενά της από το Κερκυραϊκό Βήμα, τον Παλμογράφο, τον Κερκυραϊκό λόγο, την Κερκυραϊκή Ηχώ και το σατιρικό περιοδικό Το Τέρας. Μια αρθρογραφία που καταλαμβάνει έκταση περίπου τριών δεκαετιών, με ένα προσωπικό και όχι τυπικά δημοσιογραφικό ύφος. Προλογίζει ο Νίκος Κουρκουμέλης. Για όσους θέλουν να έρθουν σε επαφή με μια ιδιαίτερη πένα του νησιωτικού Τύπου και φυσικά για άπαντες τους... Κερκυραίους!

**Γιώργος Κουτζακιώτης Αναμένοντας το τέλος του κόσμου τον 17ο αιώνα, εκδόσεις Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών

Η άγνωστη ιστορία του Σμυρνιού Εβραίου μεσσία Σαμπατάι Τσεβί, ο οποίος με το κίνημά του, το 1665-1666, έκανε λίγο άνω-κάτω την τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ο συγγραφέας προσθέτει την ελληνική διάσταση του θέματος, δηλαδή την εμπλοκή σε αυτό του Μεγάλου Διερμηνέα Παναγιώτη Νικουσίου, μιας πολύπλευρης προσωπικότητας της εποχής. Εσχατολογικές αναζητήσεις και ανησυχίες, η Καμπάλα μερικούς αιώνες πριν την ανακαλύψει η... Μαντόνα, υπόγειοι μυστικιστικοί κόσμοι που αναδύονται στην επιφάνεια, συνθέτουν το σκηνικό μιας αναμφίβολα πρωτότυπης έρευνας για μια ομιχλώδη περίοδο του 17ου αιώνα. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Με λέξεις-κλειδιά
Κριτική βιβλίου
Σχετικά θέματα: Κριτική βιβλίου
Η χαμένη γενιά
Η ευκολία του εγκλήματος
Η χαμένη μάχη της μνήμης
Παράλληλοι δρόμοι στον Γάγγη
Εργα συλλεκτικά και ακριβοθώρητα
Γνώριζε ο Ομηρος το αλφάβητο;
«Καθολικός» σημαίνει «οικουμενικός»
Πτυχώσεις του Πραγματικού
Η διαχρονικότητα των δημοτικών τραγουδιών
Fuoco di Etna / Αταξινόμητο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Βιβλίο της έντυπης έκδοσης
Κριτική βιβλίου
Η χαμένη γενιά
Η ευκολία του εγκλήματος
Η χαμένη μάχη της μνήμης
Παράλληλοι δρόμοι στον Γάγγη
Εξεγερμένες ψυχές σε Κέρκυρα, Λέσβο, Σμύρνη, Πόλη
Εργα συλλεκτικά και ακριβοθώρητα
Γνώριζε ο Ομηρος το αλφάβητο;
«Καθολικός» σημαίνει «οικουμενικός»
Πτυχώσεις του Πραγματικού
Η διαχρονικότητα των δημοτικών τραγουδιών
Fuoco di Etna / Αταξινόμητο
Διήγημα
Στιγμές
Συνέντευξη
Ο Γιάννης Λειβαδάς και η τέχνη της γραφής του
Η τρίτη ανάγνωση
Εγώ, ο Κλαύδιος
Από τις 4:00 στις 6:00
Απορίες που ζητούν απαντήσεις
Η απόλυτη μπάντα του κάντρι ροκ
Άλλες ειδήσεις
Η λογοτεχνία στα 35 m.m.
Εκδήλωση για τον Οδυσσέα Ελύτη στη Ζάκυνθο
Η ομίχλη τα φυλάει