Έντυπη Έκδοση

ΑΠΟ ΤΑ 100 ΔΙΣ. ΚΟΥΡΕΜΑΤΟΣ, ΤΟ ΟΦΕΛΟΣ ΘΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΙ ΣΤΑ 40 ΔΙΣ. * ΑΚΟΥΡΕΥΤΟΙ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ

Κατά 47 δισ. ευρώ θα μειωθεί το χρέος ελέω PSI

Η μείωση του δημόσιου χρέους μετά το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων κατά 50% αποτελεί τον μοναδικό ρεαλιστικό στόχο του προϋπολογισμού που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος, ο οποίος πιθανότατα δεν θα έχει την ευθύνη για την υλοποίησή του εξαιτίας της βραχύβιας διάρκειας της κυβέρνησης.

Το χρέος μετά την επιτυχή εφαρμογή του περίφημου PSI (της εθελοντικής συμμετοχής των ιδιωτών) σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης θα περιοριστεί στα 309,3 δισ. ευρώ ή 145% του ΑΕΠ από 352 δισ. ευρώ (161,7% του ΑΕΠ) φέτος.

Αντίθετα η εξοικονόμηση των τόκων που προκύπτει από το πρόγραμμα αυτό, ύψους 4 δισ. ευρώ, βρίσκεται μάλλον στον αέρα καθώς προς το παρόν δεν έχουν συμφωνηθεί με τις τράπεζες οι όροι (επιτόκιο, χρονική διάρκεια κ.λπ.) των νέων ομολόγων που θα εκδώσει το ελληνικό Δημόσιο προκειμένου να ανταλλαγούν με τα υφιστάμενα.

Παρά τις επίμονες ερωτήσεις για το επιτόκιο με το οποίο θα εκδοθούν τα νέα ομόλογα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν αποκάλυψε «το μυστικό» παρ' όλο που «όλο το σύμπαν το γνωρίζει». Αρκέστηκε στο να περιγράψει τη διαδικασία ανταλλαγής των ομολόγων, η οποία σημειωτέον δεν αφορά τους ιδιώτες ομολογιούχους, όπως αυτή συμφωνήθηκε στις 26 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με αυτή, προβλέπεται η εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων (PSI) του ελληνικού Δημοσίου ύψους περίπου 200 δισ. ευρώ με μείωση της ονομαστικής αξίας τους κατά 50%, δηλαδή κατά 100 δισ. ευρώ περίπου.

30+30 δισ. με όρους EFSF

Κατά τη διαδικασία της ανταλλαγής, αναμένεται να εκδοθούν νέα ομόλογα ονομαστικής αξίας 70 δισ. ευρώ και το υπόλοιπο των 30 δισ. ευρώ θα καταβληθεί στους δικαιούχους με μετρητά. Για την υλοποίηση των ανωτέρω θα χορηγηθεί στο ελληνικό Δημόσιο δάνειο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ύψους 30 δισ. ευρώ περίπου.

Επίσης, για την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος αναμένεται να ενισχυθεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ)με νέο δάνειο 30 δισ. ευρώ μέσω του EFSF. Οι όροι των παραπάνω δύο δανείων θα είναι αυτοί με τους οποίους δανείζεται το EFSF.

Για τη μείωση του δημόσιου χρέους προβλέπεται να διατεθούν από τις αποκρατικοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν το 2012 περίπου 6 δισ. ευρώ. Από τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο PSI η μείωση του δημόσιου χρέους που θα προκύψει υπολογίζεται στα 95 δισ. ευρώ. Ομως ένα μέρος από τη μείωση αυτή, και συγκεκριμένα τα 32 δισ. ευρώ, θα «εξανεμιστεί» μετά την ισόποση «προικοδότηση» του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ετσι αθροιστικά σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης το δημόσιο χρέος θα μειωθεί το 2012 κατά 47,2 δισ. ευρώ και θα διαμορφωθεί στα 317,4 δισ. ευρώ (149,3% του ΑΕΠ) από 364,6 δισ. ευρώ (157,4% του ΑΕΠ) που αναμένεται να κλείσει φέτος.

Παρά τη μείωση του δημόσιου χρέους και του δημοσιονομικού ελλείμματος που υπολογίζει να πετύχει στον προϋπολογισμό του 2012 η κυβέρνηση Παπαδήμου, παρ' όλο που θα έχει την ευθύνη για την υλοποίησή του μόνο για τους πρώτους μήνες του έτους, οι χρηματοδοτικές ανάγκες που πρέπει να καλύψει αγγίζουν τα 118 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα μειωθεί ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής που θα επιτευχθεί στο PSI. Είναι ενδεικτικό ότι για χρεολύσια μακροπρόθεσμων ομολόγων ο προϋπολογισμός προβλέπει 42 δισ. ευρώ ενώ το 2012 λήγουν ομόλογα αξίας 32 δισ. ευρώ. Ετσι αν το σύνολο των ομολόγων που λήγει ενταχθεί στο σύστημα ανταλλαγής τα χρεολύσια θα περιοριστούν στα 10 δισ. ευρώ. Ενα μέρος των δανειακών αναγκών το οποίο ανέρχεται σε 25 δισ. ευρώ θα καλυφθεί με την έκδοση έντοκων γραμματίων. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Κρατικά ομόλογα
Υπουργείο Οικονομικών
Βουλή
Για το ίδιο θέμα
6,3 δισ. τα νέα βάρη στις πλάτες μας
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Ευρωζώνη
Με το ευρώ η Γερμανία αύξησε το εμπορικό πλεόνασμά της κατά 265%
Κρατικός προϋπολογισμός
6,3 δισ. τα νέα βάρη στις πλάτες μας
Κόβουν 9% το κονδύλι για σύνταξη και περίθαλψη
Μείον άλλα 660 εκατ. στις Δημόσιες Επενδύσεις
Δημόσιο χρέος
Κατά 47 δισ. ευρώ θα μειωθεί το χρέος ελέω PSI
Συνέντευξη: Κονστάντσο Πρέβε
Περνάμε από μια μορφή καπιταλισμού σε μιαν άλλη