Έντυπη Έκδοση

Μείον άλλα 660 εκατ. στις Δημόσιες Επενδύσεις

Για όγδοη φορά από την αρχή του 2010 η κυβέρνηση καταφεύγει στις επενδύσεις για να κόψει τα λεφτά που δεν βρίσκει από την πάταξη της φοροδιαφυγής και της σπατάλης.

Ο προϋπολογισμός του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αποκαλύπτει ότι περιορίζεται φέτος κατά 660 εκατ. ευρώ σε σχέση με το νέο στόχο που είχε τεθεί τον περασμένο Ιούνιο στο Μεσοπρόθεσμο.

Συνολικά από την αρχή του 2010, όταν το ΠΔΕ έφτανε στα 10,3 δισ. ευρώ, έχουν περικοπεί κονδύλια 3,4 δισ. ευρώ. Το ποσό που απομένει για να διατεθεί φέτος είναι 6,89 δισ. ευρώ και το 2012 προβλέπεται να αυξηθεί στα 7,7 δισ. ευρώ.

Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, ερωτηθείς χθες για το λόγο περικοπής κονδυλίων εν μέσω ύφεσης, τη στιγμή που κάνει λόγο για ανάγκη στήριξης του ιδιωτικού τομέα για να έρθει η ανάκαμψη, πέταξε το «μπαλάκι» στο υπουργείο Ανάπτυξης αλλά και στην... κρίση. Ανέφερε ότι η περικοπή των πιστώσεων «προκύπτει από τις απορροφήσεις», λέγοντας ότι «δεν υπάρχει πάντα διαθέσιμη η ιδιωτική συμμετοχή».

Αφησε μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο να μη δοθούν ούτε αυτά τα λεφτά. «Μακάρι να μπορέσουμε να απορροφήσουμε τα 7,7 δισ. το 2012 και μακάρι να παρακινήσουμε και τις ιδιωτικές επενδύσεις. Αλλά για να γίνει αυτό, πρέπει να ξεμπλοκάρουμε πάρα πολλά πράγματα, τα οποία σχετίζονται με το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και με την έλλειψη αξιοπιστίας της χώρας, διότι υπάρχει "ρίσκο χώρας". Ποια ξένη τράπεζα θα δώσει εύκολα δάνειο κοινοπρακτικό και ποιος θα έρθει να επενδύσει» ανέφερε.

Οι περικοπές προέρχονται από χαμηλότερες εισροές κοινοτικών κονδυλίων σε σχέση με το στόχο (οι απορροφήσεις του ΕΣΠΑ φέτος αναμένονται σε 2,9 από 3,2 δισ. ευρώ που θα αντισταθμιστούν από μεγαλύτερες απορροφήσεις το 2012). Το μεγαλύτερο «θύμα» είναι τα εθνικά έργα που περιορίζονται σε 1,39 δισ. ευρώ φέτος και σε 1,7 δισ. ευρώ το 2012. Πρόκειται για λεφτά που καλούνται να καλύψουν και κρίσιμες κοινωνικές δομές.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Κρατικός προϋπολογισμός
Σχετικά θέματα: Κρατικός προϋπολογισμός
6,3 δισ. τα νέα βάρη στις πλάτες μας
Κόβουν 9% το κονδύλι για σύνταξη και περίθαλψη
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Ευρωζώνη
Με το ευρώ η Γερμανία αύξησε το εμπορικό πλεόνασμά της κατά 265%
Κρατικός προϋπολογισμός
6,3 δισ. τα νέα βάρη στις πλάτες μας
Κόβουν 9% το κονδύλι για σύνταξη και περίθαλψη
Μείον άλλα 660 εκατ. στις Δημόσιες Επενδύσεις
Δημόσιο χρέος
Κατά 47 δισ. ευρώ θα μειωθεί το χρέος ελέω PSI
Συνέντευξη: Κονστάντσο Πρέβε
Περνάμε από μια μορφή καπιταλισμού σε μιαν άλλη