Έντυπη Έκδοση

Σόιμπλε: «Οι αγορές χρειάζονται κανόνες»

«Το ελληνικό κούρεμα χρέους δεν θα χαρακτηριστεί πιστωτικό γεγονός», δήλωσε χθες στη Φρανκφούρτη ο Τσαρλς Νταλάρα, πρόεδρος του IIF, στη διάρκεια συνεδρίου που διεξήχθη εκεί από την Ενωση Ευρωπαίων Τραπεζιτών.

Ο ίδιος αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που γίνονται για το ελληνικό κούρεμα χρέους δήλωσε αισιόδοξος ότι τον Νοέμβριο θα έχουν ολοκληρωθεί και υπογράμμισε ότι «η ευρωζώνη πρέπει να κάνει σαφές ότι το κούρεμα του ελληνικού χρέους αποτελεί μοναδική περίπτωση». Επίσης το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ κ. Ντράγκι πρόσθεσε ότι «έχουμε αποκλείσει την περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας».

Ενδιαφέρουσες ήταν και οι θέσεις που εξέφρασε στο συνέδριο αυτό ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανκ Σόιμπλε. Πρώτα απ' όλα ο Γερμανός πολιτικός χαρακτήρισε την κατάσταση στην ευρωζώνη «πολύ κρίσιμη», ζήτησε όμως «να μην ασκούνται πιέσεις στην ΕΚΤ». Ο Σόιμπλε συνέχισε λέγοντας ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν κανόνες στις αγορές. Δεν γίνεται όμως να συνεχίσουμε έτσι». Ο ίδιος πιστεύει ότι ο καπιταλισμός έχει λάβει «εξτρεμιστικές διαστάσεις» και είναι της άποψης ότι «δεν ισχύει πια η άποψη της σχολής του Σικάγου, ότι οι αγορές δεν χρειάζονται κανόνες και πρέπει να λειτουργούν σε καθεστώς απόλυτης ελευθερίας». Ο Σόιμπλε επανέλαβε την πάγια θέση της Γερμανίας για εφαρμογή του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, είπε όμως ότι αυτό το μέτρο θα πετύχει μόνο εάν εφαρμοστεί σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτι με το οποίο διαφωνούν οι Αγγλοσάξονες. Σε ό,τι αφορά την ευρωζώνη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών πιστεύει ότι χρειάζεται νέες δομές και πρόσθεσε: «Δεν γίνεται να συνεχίσουμε να έχουμε ένα κοινό νόμισμα χωρίς να έχουμε κοινή οικονομική πολιτική». Οσο για τα κινήματα διαμαρτυρίας κατά του οικονομικού και τραπεζικού συστήματος ο κ. Σόιμπλε προέβλεψε ότι «βρίσκονται ακόμη στην αρχή τους και όχι στο τέλος τους».

* Σε κοινή τους συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ διακήρυξαν ότι διαφωνούν ως προς την επιβολή φορολογίας στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές εντός Ευρώπης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Γερμανία
Σχετικά θέματα: Γερμανία
Γερμανικό σχέδιο για ένα ΔΝΤ της Ευρώπης
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Ολοι για έναν και καθένας το υπουργείο του
Αναζητείται συμβιβασμός στις υπογραφές
Ευρωζώνη
Ρητορική αδιεξόδου πάλι στην Ευρώπη
Γ. Παπανδρέου
Ψάχνει τρίσποντο για να μείνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Νέα Δημοκρατία
Στρες τεστ στη Ν.Δ.
Γερμανία
Σόιμπλε: «Οι αγορές χρειάζονται κανόνες»
Γερμανικό σχέδιο για ένα ΔΝΤ της Ευρώπης
Βουλή
Μόνο 13% περικοπές στις συνολικές αποζημιώσεις στη Βουλή
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Εναλλαγή ευρωβουλευτή σε Πράσινους
ΗΠΑ
Νέα τάξη πραγμάτων βλέπουν οι ΗΠΑ σε Ευρώπη
ΣΥΡΙΖΑ
Τα «μυστικά κονδύλια» επαναφέρει ο Τσίπρας