Έντυπη Έκδοση

Γερμανικό σχέδιο για ένα ΔΝΤ της Ευρώπης

«Γερμανικό υπερκράτος», με δικαίωμα άμεσης παρέμβασης στα εσωτερικά των «προβληματικών» χωρών της ευρωζώνης, επεξεργάζεται το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με προχθεσινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Ντέιλι Τέλεγκραφ».

Η βρετανική εφημερίδα επικαλείται εξασέλιδο υπόμνημα με τίτλο: «Το Μέλλον της Ε.Ε.: Ζητούμενο η βελτίωση της πολιτικής ολοκλήρωσης με τη Δημιουργία μιας Ενωσης Σταθερότητας». Σχολιάζοντας το γερμανικό σχέδιο για μία «ένωση σταθερότητας» που θα οδηγήσει σε «πολιτική ένωση», η «Ντέιλι Τέλεγκραφ» επισημαίνει ότι κάτι τέτοιο θα προκαλέσει φόβο για δημιουργία «ευρωπαϊκού υπερκράτους με τις δαπάνες και τη φορολογία στα χέρια των Βρυξελλών».

Το γερμανικό σχέδιο κάνει ακόμη λόγο για μετασχηματισμό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), το νέο μηχανισμό διάσωσης που τίθεται σε ισχύ από του χρόνου, σε μία εκδοχή του ΔΝΤ. Κάτι που είχε εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο υποστηρίξει με σχετική αρθρογραφία σε εφημερίδες διεθνούς κύρους, όπως οι «Financial Times», ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και το οποίο είχε ξεχαστεί... μέσα στη δίνη των καταιγιστικών εξελίξεων με το ελληνικό χρέος κ.λπ...

Ο ΕΜΣ θα μπορεί να αναλαμβάνει πλήρως το δημοσιονομικό έλεγχο μιας προβληματικής χώρας και να θέτει χώρες «υπό επιτροπεία». Το γερμανικό σχέδιο προβλέπει ακόμη την επιβολή «αυτόματων κυρώσεων» για τις χώρες-μέλη του ευρώ που υπερβαίνουν τους δημοσιονομικούς στόχους που βάζει η Κομισιόν. Σε περίπτωση «συστηματικών παραβιάσεων» θα υπάρχει δυνατότητα παραπομπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η Γερμανία, η Φινλανδία, η Αυστρία και η Ολλανδία θα μπορούν να ζητούν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να επιβάλλει κυρώσεις, από πρόστιμα μέχρι την απώλεια δυνατότητας κατάρτισης εθνικού προϋπολογισμού για προστασία του ευρώ. Το τελευταίο, αν αληθεύει, δείχνει εκτός των άλλων ότι η Γερμανία έχει κατά νου τη δημιουργία ενός σκληρού ευρώ που θα απαρτίζεται από τις προαναφερθείσες χώρες.

Οπως χαρακτηριστικά γράφει η «Ντέιλι Τέλεγκραφ», το γερμανικό υπόμνημα δίνει στον ΕΜΣ «πραγματικά δικαιώματα παρέμβασης» στους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών της ευρωζώνης τα οποία έχουν λάβει πακέτα διάσωσης από Ε.Ε. - ΔΝΤ, φωτογραφίζοντας την Ελλάδα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωζώνη
Γερμανία
Σχετικά θέματα: Γερμανία
Σόιμπλε: «Οι αγορές χρειάζονται κανόνες»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Ολοι για έναν και καθένας το υπουργείο του
Αναζητείται συμβιβασμός στις υπογραφές
Ευρωζώνη
Ρητορική αδιεξόδου πάλι στην Ευρώπη
Γ. Παπανδρέου
Ψάχνει τρίσποντο για να μείνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Νέα Δημοκρατία
Στρες τεστ στη Ν.Δ.
Γερμανία
Σόιμπλε: «Οι αγορές χρειάζονται κανόνες»
Γερμανικό σχέδιο για ένα ΔΝΤ της Ευρώπης
Βουλή
Μόνο 13% περικοπές στις συνολικές αποζημιώσεις στη Βουλή
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Εναλλαγή ευρωβουλευτή σε Πράσινους
ΗΠΑ
Νέα τάξη πραγμάτων βλέπουν οι ΗΠΑ σε Ευρώπη
ΣΥΡΙΖΑ
Τα «μυστικά κονδύλια» επαναφέρει ο Τσίπρας