Έντυπη Έκδοση

ΤΟ ΜΑΚΡΥ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΝΤΟ ΤΟΥ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΕΠΙΤΡΟΠΟ - ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

Ρητορική αδιεξόδου πάλι στην Ευρώπη

Τη ρητορική της απαισιοδοξίας, των διαχωρισμών και των εθνικών εντάσεων καλλιεργούν αυξανόμενα οι Ευρωπαίοι πολιτικοί -και μερίδα του Τύπου- μπροστά στα αδιέξοδα της κρίσης χρέους.

«Θα πάρει χρόνια η εκτόνωση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, δεν έχω ψευδαισθήσεις», υποστήριξε σε συνέντευξη, που δημοσιεύθηκε χθες στο φινλανδικό περιοδικό «Talou selama», ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Ολι Ρεν, ένας εκ των βασικών υπευθύνων για τις αποτυχημένες πολιτικές λιτότητας που υιοθετήθηκαν από Ε.Ε. και ΔΝΤ για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γίρκι Κατάινεν έδειξε από την πλευρά του να προετοιμάζεται για έξοδο από τη συλλογική ευθύνη στην αντιμετώπιση της κρίσης, δηλώνοντας ότι η Ευρώπη ξεμένει από επιλογές και ότι πλέον είναι στο χέρι της Ελλάδας και της Ιταλίας να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών. «Η Ε.Ε. δεν μπορεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και την Ιταλία αν δεν το κάνουν οι ίδιες. Αν υπάρχουν αμφιβολίες για την ικανότητα αυτών των χωρών να λάβουν τις σωστές αποφάσεις, κανείς άλλος δεν μπορεί να το κάνει», είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή, η σύγκρουση για την επέκταση του ρόλου της ΕΚΤ στη διαχείριση της κρίσης συνεχιζόταν αμείωτη. Η ΕΚΤ δεν θα έπρεπε να τυπώσει χρήμα έτσι ώστε να χαλαρώσουν οι τρέχουσες πιέσεις, έγραψε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε στους χθεσινούς «Financial Times». «Θα καταλήξουμε σε ένα υποτιμημένο νόμισμα και μια ακόμη πιο αποσταθεροποιημένη ευρωζώνη», κινδυνολόγησε, επαναλαμβάνοντας παράλληλα το γνωστό μότο της γερμανικής πλευράς για ανεξάρτητη ΕΚΤ πιστή στο στόχο τής -άνευ ουσίας σήμερα- σταθερότητας των τιμών.

Από την άλλη πλευρά, ερωτήματα προκαλεί το χθεσινό δημοσίευμα της γερμανικής, «Frankfurter Allgemeine Zeitung», ότι η ΕΚΤ έχει βάλει μυστικά όριο 20 δισ. ευρώ στις εβδομαδιαίες αγορές ομολόγων των χωρών της ευρωζώνης. Η ΕΚΤ είχε ανακοινώσει νωρίτερα φέτος ότι δεν υπάρχει ανώτατο όριο και ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων είναι προσωρινό. Τα στοιχεία που ανακοινώνει τακτικά έδειξαν ότι μόνο στις αρχές Αυγούστου οι αγορές της είχαν ξεπεράσει αυτό το όριο. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Ευρωζώνη
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Ολοι για έναν και καθένας το υπουργείο του
Αναζητείται συμβιβασμός στις υπογραφές
Ευρωζώνη
Ρητορική αδιεξόδου πάλι στην Ευρώπη
Γ. Παπανδρέου
Ψάχνει τρίσποντο για να μείνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Νέα Δημοκρατία
Στρες τεστ στη Ν.Δ.
Γερμανία
Σόιμπλε: «Οι αγορές χρειάζονται κανόνες»
Γερμανικό σχέδιο για ένα ΔΝΤ της Ευρώπης
Βουλή
Μόνο 13% περικοπές στις συνολικές αποζημιώσεις στη Βουλή
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Εναλλαγή ευρωβουλευτή σε Πράσινους
ΗΠΑ
Νέα τάξη πραγμάτων βλέπουν οι ΗΠΑ σε Ευρώπη
ΣΥΡΙΖΑ
Τα «μυστικά κονδύλια» επαναφέρει ο Τσίπρας