Έντυπη Έκδοση

«Ανακούφιση» και «αφοπλισμός»

Ο σχηματισμός της κυβέρνησης ανακούφισε πολλούς (κυρίως του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της Ν.Δ.), αλλά και τους αφόπλισε ταυτόχρονα.

Φάνηκε κατά την τριήμερη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, θα φανεί πιθανότατα και κατά την επικείμενη συζήτηση του προϋπολογισμού.

Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση; Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αισθάνονται ανακούφιση. Ιδιαίτερα εκείνοι που πρωταγωνιστούσαν μέχρι πρότινος στις αντιδράσεις κατά νομοσχεδίων της κυβέρνησης Παπανδρέου. Οχι μόνο επειδή τώρα θα τα ψηφίζουν, μαζί με συναδέλφους τους της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ. Αλλά και επειδή κάποιοι μπορούν να τα καταψηφίσουν χωρίς κόστος και, κυρίως, χωρίς να διακινδυνεύσουν την πτώση της κυβέρνησης, όπως συνέβαινε με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που «κρεμόταν» σε τρεις-τέσσερις ψήφους.

Από την άλλη, οι βουλευτές της Ν.Δ. έχουν μια πρόσθετη δυσκολία κάθε φορά που μιλάνε, αφού πρέπει και να στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου και να βρίσκουν τρόπο να κάνουν αντιπολίτευση.

Η «σχιζοφρένεια» αυτή αποτυπώνεται πλήρως στο θέμα του προϋπολογισμού. Αν δεν είχε αλλάξει η κυβέρνηση, θα τον πυροβολούσαν κατά ριπάς και θα τον καταψήφιζαν. Τώρα θα τον υπερψηφίσουν, έστω κι αν θα είναι ίδιος κι απαράλλαχτος.

Για τους «γαλάζιους» βουλευτές, όμως, αυτός ο μερικός «αφοπλισμός» μπορεί να στοιχίσει περισσότερο. Στην προεκλογική περίοδο που έρχεται, όταν θα εξαπολύουν μύδρους εναντίον των αντιπάλων τους του ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει να εξηγούν στους ψηφοφόρους τους πώς «συμπεθέριασαν» επί τρεις μήνες.

Η κυβέρνηση Παπαδήμου βόλεψε πολλούς και να δούμε πώς θα ξεβολευτούν, όταν θα λήξει η θητεία της.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Πολιτικά παρασκήνια
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Ολοι για έναν και καθένας το υπουργείο του
Αναζητείται συμβιβασμός στις υπογραφές
Ευρωζώνη
Ρητορική αδιεξόδου πάλι στην Ευρώπη
Γ. Παπανδρέου
Ψάχνει τρίσποντο για να μείνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Νέα Δημοκρατία
Στρες τεστ στη Ν.Δ.
Γερμανία
Σόιμπλε: «Οι αγορές χρειάζονται κανόνες»
Γερμανικό σχέδιο για ένα ΔΝΤ της Ευρώπης
Βουλή
Μόνο 13% περικοπές στις συνολικές αποζημιώσεις στη Βουλή
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Εναλλαγή ευρωβουλευτή σε Πράσινους
ΗΠΑ
Νέα τάξη πραγμάτων βλέπουν οι ΗΠΑ σε Ευρώπη
ΣΥΡΙΖΑ
Τα «μυστικά κονδύλια» επαναφέρει ο Τσίπρας