Έντυπη Έκδοση

ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΙΣΠΑΝΟΙ ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΑΧΡΩΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΡΗΤΟΡΑ

Οι αταίριαστοι

Ελευθεροτυπία - Der Spiegel

Ο Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα απολαύει γενικού σεβασμού. Σχεδόν απ' όλους θεωρείται εργατικός, εξαίρετος διαπραγματευτής και άτομο αξιόπιστο. Οι Ισπανοί δημοσιογράφοι τον ανακήρυξαν λαμπρότερο ρήτορα του ισπανικού κοινοβουλίου, ενώ ακόμη κι οι συντηρητικοί αντίπαλοί του τον κατατάσσουν στους καλύτερους πολιτικούς της χώρας.

Ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος Μαριάνο Ραχόι (αριστερά) δηλώνει φίλος του «προγράμματος λιτότητας Μέρκελ», ενώ ο αντίπαλός του, του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος, Αλφρέδο Πέρεθ Ρεμπαλκάμα υποστηρίζει ότι «υπάρχουν κι άλλοι δρόμοι λιτότητας» πέραν του περιορισμού κονδυλίων για Παιδεία και Υγεία (φωτογρ. ΑΠΕ, Reuters) Ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος Μαριάνο Ραχόι (αριστερά) δηλώνει φίλος του «προγράμματος λιτότητας Μέρκελ», ενώ ο αντίπαλός του, του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος, Αλφρέδο Πέρεθ Ρεμπαλκάμα υποστηρίζει ότι «υπάρχουν κι άλλοι δρόμοι λιτότητας» πέραν του περιορισμού κονδυλίων για Παιδεία και Υγεία (φωτογρ. ΑΠΕ, Reuters) Αύριο οι Ισπανοί καλούνται να εκλέξουν τον 60χρονο ως επόμενο πρωθυπουργό τους, όμως πιθανότατα νικητής θα είναι ο κάθε άλλο παρά χαρισματικός Μαριάνο Ραχόι. Αυτή η λαϊκή απόφαση σχετίζεται περισσότερο με την κρίση χρέους παρά με τον Ρουμπαλκάμπα. Ολες οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ήττα του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος, PSOE, και σχηματισμό συντηρητικής κυβέρνησης απόλυτης πλειοψηφίας από τον Ραχόι.

Οι γελοιογράφοι αναπαριστούν τον 56χρονο συμβολαιογράφο από τη Γαλικία μ' ένα πούρο Αβάνας στο στόμα, τονίζοντας την αναβλητικότητά του στην ενασχόληση με τα προβλήματα. Ούτε η δημοτικότητά του είναι εντυπωσιακή. Ωστόσο, αυτό δεν ωφελεί τον αντίπαλό του. Οι Σοσιαλιστές αρνούνταν επί μακρόν την οικονομική κρίση. Μόνον μετά από έντονες πιέσεις εκ Βρυξελλών ο Θαπατέρο αναθεώρησε τις διευκολύνσεις των καλών εποχών σε δημοσίους υπαλλήλους, συνταξιούχους, φοιτητές και νέους γονείς. Μετά την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων, το ποσοστό νεαρών ανέργων έφτασε το 45% -ρεκόρ στους κοινοτικούς κόλπους- και ως «indignados» (αγανακτισμένοι) κατέβηκαν οργισμένοι στους δρόμους της χώρας. Ως υπεύθυνος προεκλογικού αγώνα ο Ραχόι γνωρίζει καλά πως οι πιθανότητες μιας αντιπολίτευσης να νικήσει εξαρτώνται από τη συσσωρευμένη οργή των εκλογέων για τους κυβερνώντες.

Οι δύο «σωτήρες»

Οι δύο υποψήφιοι «διασώστες» της υπερχρεωμένης, τέταρτης σημαντικότερης στην ευρωζώνη, οικονομίας δεν θα μπορούσαν να είναι διαφορετικότεροι μεταξύ τους. Ο Ρουμπαλκάμπα κατάγεται από την Καντάμπρια και προσχώρησε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα από τα φοιτητικά του χρόνια, συμμετέχοντας και στην αντίσταση κατά του Φράνκο. Ο Ραχόι κατέβηκε πρώτη φορά στις τοπικές εκλογές της Γαλικίας με την παράταξη του Μαν. Φρ. Ιριμπάρνε (πρώην υπουργού επί Φράνκο) λόγω φιλικών δεσμών με μέλη της κι όλη του η νοοτροπία καθορίζεται από νομική σκέψη.

Ωστόσο, η πολιτική τους καριέρα είναι παράλληλη. Ο καθηγητής πανεπιστημίου Ρουμπαλκάμπα συμμετείχε πρώτη φορά στην κυβέρνηση του Φ. Γκονζάλεθ το 1982 ως υπ. Παιδείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο Θαπατέρο τον όρισε το 2004 κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο και το 2006 ως υπ. Εσωτερικών συνέβαλε αποφασιστικά στην αποδυνάμωση της βασκικής ΕΤΑ. Ο Ραχόι πέρασε από τα ίδια υπουργεία κι έφτασε το 2004 μια ανάσα από την πρωθυπουργία, ως διάδοχος του Αθνάρ, όταν τρεις μέρες πριν από τις εκλογές συνέβη η επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό της Μαδρίτης. Οι Συντηρητικοί κατηγόρησαν πρώιμα την ΕΤΑ, αλλά αυτό τους κόστισε την εκλογική νίκη, όταν αποκαλύφθηκε ο ρόλος της Αλ Κάιντα στο αιματηρό συμβάν.

Σε «δρόμους λιτότητας»

Ο φλεγματικός Ραχόι γνωρίζει καλά πως την Ισπανία περιμένουν δύσκολα χρόνια, καθώς διεθνείς οικονομολόγοι προλέγουν ανάνηψη της ισπανικής οικονομίας μετά το 2016. Εχει δηλώσει φίλος του προγράμματος λιτότητας Μέρκελ, αλλά δεν αποκαλύπτει προεκλογικώς τους τρόπους επίτευξης αυτών των στόχων.

Ο Ρουμπαλκάμπα δηλώνει ότι «υπάρχουν κι άλλοι δρόμοι λιτότητας» πέραν του περιορισμού κονδυλίων για παιδεία και υγεία. Η αύξηση του ΦΠΑ σε καπνά και οινοπνευματώδη θ' αποβεί προς όφελος του τομέα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και θα επιφέρει οικονομική άνθηση - με στήριξη των Βρυξελλών. Ο Σοσιαλιστής λαμβάνει υπ' όψιν τα κύρια αιτήματα των «αγανακτισμένων» κι υπόσχεται εκλογικές μεταρρυθμίσεις που θα δίνουν ευκαιρίες στα μικρά κόμματα. Ομως, οι ψηφοφόροι δεν δείχνουν να πείθονται. Κι ο Ραχόι μετά βίας κρύβει την αυτοπεποίθησή του για τη νίκη της 20ής Νοεμβρίου, που συμπίπτει με την 36η επέτειο θανάτου του Φράνκο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ισπανία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Κρίση χρέους
Προς σταδιακή πτώχευση
Ισπανία
Οι αταίριαστοι
Συρία
Παζάρι με τους Αραβες
Τουρκία
Ερντογάν για Κουρδικό: «Δεν θα επιτρέψουμε να υπάρχει παράλληλα με το κράτος μας ένα άλλο...»