Έντυπη Έκδοση

«Αντισυνταγματική η υπερφορολόγηση των πολιτών»

Μια προσφυγή για τρία χαράτσια κατέθεσε δικηγόρος του Πειραιά στο Μονομελές Πρωτοδικείο, επιδιώκοντας να καταρρίψει ως αντισυνταγματικά τα κυβερνητικά μετρα υπερφορολόγησης των πολιτών.

Με την αίτησή του στρέφεται κατά της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος και της έκτακτης εισφοράς αντικειμενικών δαπανών, ενώ προσβάλλει και το εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας, με κεντρικό επιχείρημα ότι οι αλλεπάλληλες φορολογικές επιβαρύνσεις οδηγούν ουσιαστικά σε δήμευση της περιουσίας των φορολογουμένων.

Η υπόθεση θα εκδικαστεί με διαδικασίες εξπρές, όπως προβλέπει ο νόμος 3900/2010, ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, αφού έγινε δεκτό το σχετικό αίτημά του, εξαιτίας του ότι το νομικό ζήτημα αφορά μεγάλη μερίδα πολιτών και πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή πρότυπης δίκης.

Ο δικηγόρος υποστηρίζει ότι τα νομοθετικά μέτρα της κυβέρνησης παραβιάζουν τις συνταγματικές αρχές του κράτους δικαίου, της φορολογικής δικαιοσύνης, της αναλογικότητας και της φορολογικής ισότητας, αλλά και τις διατάξεις της ΕΣΔΑ για την προστασία της περιουσίας, καθώς οδηγούν τους περισσότερους νομοταγείς φορολογούμενους σε αδυναμία έγκαιρης πληρωμής των πολλαπλών δυσβάστακτων υποχρεώσεων, σε αδυναμία κάλυψης βασικών βιοτικών αναγκών της οικογένειας, σε απομείωση του εισοδήματος και ουσιαστικά σε συνταγματικά ανεπίτρεπτη δήμευση της περιουσίας τους.

Ζητεί να του επιστραφεί ως αχρεωστήτως καταβληθέν το συνολικό ποσό που πλήρωσε και αντιστοιχεί στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης (2.564 ευρώ), το τέλος επιτηδεύματος (300 ευρώ) για την άσκηση του επαγγέλματός του και την έκτακτη εισφορά επί αντικειμενικής δαπάνης για τη χρήση αυτοκινήτου και πισίνας (870 ευρώ).

Αναφέρει συγκεκριμένα ότι, για δηλωθέν εισόδημα ύψους 85.000 ευρώ, έχει ήδη καταβάλει για φόρους 44.700 ευρώ, ενώ αναμένει το χαράτσι της ΔΕΗ, τα ΕΤΑΚ προηγούμενων ετών και παράλληλα πληρώνει δόσεις για στεγαστικό και αυτοκίνητο. Οπως σημειώνει, η εισφορά αλληλεγγύης δεν έπρεπε να υπολογιστεί με συντελεστή 3% στο σύνολο των δηλωθέντων εισοδημάτων του και ότι για τον προσδιορισμό της φορολόγησης αυτοκινήτου έπρεπε να λαμβάνονται υπ' όψιν κριτήρια όπως είναι η τιμή της αγοράς του, οι δαπάνες συντήρησης κ.λπ.

Η ημερομηνία εκδίκασης της προσφυγής αναμένεται να προσδιοριστεί.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Εφορία και φορολογική πολιτική
Δικαστικό ρεπορτάζ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Ασφαλιστικό
Εως 40% η σφαγή επικουρικών και στο βάθος νέο ψαλίδι στις κύριες
ΔΕΗ
Ποδαρικό με ακριβότερο ρεύμα 12%-15%
Δημόσιο
Μόνο 8% στο χέρι τα υπόλοιπα με το σταγονόμετρο
Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
Στο ΤΤ το χαρτοφυλάκιο TBank με ένεση 600 εκατ.
Οικονομική κρίση
«Τα ανθρώπινα δικαιώματα στην κρίση»
Τράπεζα της Ελλάδος
Η ΤτΕ μπλοκάρει την τοποθέτηση Θεόκλητου στη ΔΕΗ
Φορολόγηση
«Αντισυνταγματική η υπερφορολόγηση των πολιτών»
Επιχειρήσεις
Σπόρους μιας χρήσης επιβάλλει στη Γαλλία η Monsanto
ΕΣΠΑ
Απαλλοτριώσεις με νομικές εκπτώσεις στα πρότυπα των ολυμπιακών έργων
Τράπεζα
Κι άλλη ευνοϊκή απόφαση για δανειολήπτη