Έντυπη Έκδοση

Απαλλοτριώσεις με νομικές εκπτώσεις στα πρότυπα των ολυμπιακών έργων

Νομοσχέδιο που θα αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο θα διανεμηθούν τα 14 δισ. ευρώ που απομένουν μέσω του ΕΣΠΑ ετοιμάζει η κυβέρνηση. Πέρα από την απλοποίηση του δαιδαλώδους συστήματος ανακύκλωσης χρήματος μέσω δεκάδων φορέων υλοποίησης, προωθούνται και σημαντικές παρεμβάσεις στον τρόπο ανάθεσης των δημοσίων έργων που σήμερα έχουν οδηγήσει σε συνεχείς υπερβάσεις κόστους και καθυστερήσεις στην εκκίνηση και την ολοκλήρωση κρίσιμων υποδομών.

 

Προωθούνται διατάξεις για να πάψουν να συνεννοούνται οι εργολάβοι δημοσίων έργων μεταξύ τους κατά την υποβολή προσφορών, η οποία θα γίνεται ηλεκτρονικά. Επίσης, οι προσφυγές θα επιτρέπονται μόνο στο τελικό στάδιο του διαγωνισμού, θα θεσπιστεί αποκλεισμός από τους διαγωνισμούς όσων εργολάβων δηλώνουν ψευδή στοιχεία και θα εφαρμοστεί το πρότυπο των ολυμπιακών έργων για ταχύτερες απαλλοτριώσεις.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της αρμόδιας ειδικής γραμματείας ΕΣΠΑ, το πρόγραμμα σήμερα αντανακλά τις «αδυναμίες ενός αναχρονιστικού θεσμικού πλαισίου παραγωγής Δημοσίων Εργων και Λειτουργιών της Δημόσιας Διοίκησης, που αν δεν αλλάξει ριζικά δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις ταχύτητες που απαιτεί όχι μόνο το ΕΣΠΑ, αλλά και οι σημερινές ανάγκες επιτάχυνσης των αναπτυξιακών ρυθμών της χώρας».

Το νέο θεσμικό πλαίσιο

Το νέο θεσμικό πλαίσιο, σύμφωνα με το σχεδιασμό που γίνεται, θα περιλαμβάνει:

* Τροποποίηση της διαγωνιστικής διαδικασίας των δημοσίων έργων με εφαρμογή της ηλεκτρονικής υποβολής προσφορών που εφαρμόζεται στην Ευρώπη (με στόχο την εξάλειψη των φαινομένων συνεννοήσεων μεταξύ εργολάβων και μείωση κατά τουλάχιστον 30% του κόστους των δημοσίων έργων), τον περιορισμό της δυνατότητας προσφυγών και ασφαλιστικών μέτρων παρά μόνο στο τελικό στάδιο. Επίσης, η υποβολή δικαιολογητικών και εγγράφων θα γίνεται εκ των υστέρων και μόνο από το μειοδότη. Θα θεσπιστεί αυστηρό σύστημα ποινών (αποκλεισμός από διαγωνισμούς) για όσους δηλώνουν ψευδή στοιχεία.

* Επιτάχυνση απαλλοτριώσεων με την εφαρμογή των διαδικασιών των ολυμπιακών έργων για όλα τα έργα ΕΣΠΑ και τη θέσπιση πρόσθετων μεθόδων μείωσης κόστους απαλλοτριώσεων.

* Αρχαιολογία. Αναζητούνται τρόποι περαιτέρω μείωσης του χρόνου των αρχαιολογικών εργασιών.

* Περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις. Προώθηση πρακτικών άλλων ευρωπαϊκών χωρών για μείωση χρόνου περιβαλλοντικής αδειοδότησης και μέτρων για να εξαλειφθεί το παράδοξο συνύπαρξης στην Ελλάδα της πιο αυστηρής νομοθεσίας και των πιο μεγάλων περιβαλλοντικών καταστροφών.

* Αποκέντρωση των αδειοδοτήσεων σε περιφερειακές υπηρεσίες.

* Εξαίρεση των έργων του ΕΣΠΑ από το Ενιαίο Πρόγραμμα Προμηθειών.

* Εκδίκαση θεμάτων έργων ΕΣΠΑ κατά προτεραιότητα και με ορισμό ανώτατου χρονικού περιθωρίου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Κοινοτικά κονδύλια & επιδοτήσεις
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Ασφαλιστικό
Εως 40% η σφαγή επικουρικών και στο βάθος νέο ψαλίδι στις κύριες
ΔΕΗ
Ποδαρικό με ακριβότερο ρεύμα 12%-15%
Δημόσιο
Μόνο 8% στο χέρι τα υπόλοιπα με το σταγονόμετρο
Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
Στο ΤΤ το χαρτοφυλάκιο TBank με ένεση 600 εκατ.
Οικονομική κρίση
«Τα ανθρώπινα δικαιώματα στην κρίση»
Τράπεζα της Ελλάδος
Η ΤτΕ μπλοκάρει την τοποθέτηση Θεόκλητου στη ΔΕΗ
Φορολόγηση
«Αντισυνταγματική η υπερφορολόγηση των πολιτών»
Επιχειρήσεις
Σπόρους μιας χρήσης επιβάλλει στη Γαλλία η Monsanto
ΕΣΠΑ
Απαλλοτριώσεις με νομικές εκπτώσεις στα πρότυπα των ολυμπιακών έργων
Τράπεζα
Κι άλλη ευνοϊκή απόφαση για δανειολήπτη