Έντυπη Έκδοση

ΑΝΤΛΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΟΙΓΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΓΓΥΗΣΗΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ

Στο ΤΤ το χαρτοφυλάκιο TBank με ένεση 600 εκατ.

Σανίδα σωτηρίας για τους καταθέτες αλλά και τους 850 εργαζόμενους της TBank (πρώην Aspis) προσέφερε τελικά το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα αναλάβει τη συνέχιση των εργασιών της TBank Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα αναλάβει τη συνέχιση των εργασιών της TBank Η επιχείρηση διάσωσης, την οποία συντόνισε η Τράπεζα της Ελλάδος, ολοκληρώθηκε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου. Το χρηματοδοτικό άνοιγμα των 600 εκατ. ευρώ που εμφανίζει η τράπεζα του προφυλακισμένου πλέον Π. Ψωμιάδη θα καλύψει το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων, όπως ορίζει ο νόμος. Η όλη διαδικασία για τη σωτηρία τόσο των καταθετών όσο και των εργαζομένων της TBank κράτησε περίπου δύο μήνες, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια να ενισχυθεί κεφαλαιακά.

Ωστόσο για τα δάνεια (στεγαστικά στην πλειονότητά τους) της συγκεκριμένης τράπεζας, η διοίκηση της Τραπέζης της Ελλάδος διαπίστωσε ότι υπήρχε ενδιαφέρον από τον «ανταγωνισμό». Ετσι προκρίθηκε η συγκεκριμένη λύση της «μεταβίβασης» των στοιχείων αυτών του ενεργητικού και του παθητικού της TBank, αντί της διαδικασίας που εφαρμόστηκε στην περίπτωση της Proton Bank.

Στην τράπεζα του Λ. Λαυρεντιάδη υπενθυμίζεται ότι χρειάστηκε να δημιουργηθεί η λεγόμενη «κακή τράπεζα», στην οποία μεταφέρθηκαν τα «θαλασσοδάνεια» και άλλες «επισφαλείς» απαιτήσεις της Proton.

Στην περίπτωση της TBank εφαρμόστηκε η διαδικασία του άρθρου 63Δ του Ν. 3601/2007. (Στην Proton διενεργήθηκε η διαδικασία του άρθρου 63Ε του ίδιου νόμου.) Η διαδικασία αυτή προβλέπει τη διενέργεια διαγωνισμού για την εξεύρεση αναδόχου των καταθέσεων και των εργασιών της TBank.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχετικό φάκελο είχαν ζητήσει, εκτός από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η Εθνική, η Alpha-Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς. Ως αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα αναλάβει τη συνέχιση των εργασιών της TBank, ενώ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Τραπέζης της Ελλάδος, η διαφορά της αξίας μεταξύ των μεταφερόμενων στοιχείων του ενεργητικού και παθητικού (σ.σ. η οποία υπολογίζεται σε 500 με 600 εκατ. ευρώ) θα καλυφθεί από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων.

Ειδική εκκαθάριση

Η άδεια λειτουργίας της TBank ανακλήθηκε και η τράπεζα θα τεθεί σε ειδική εκκαθάριση από τον Ι. Γαλανόπουλο, ο οποίος ορίστηκε ειδικός εκκαθαριστής. Οι καταθέσεις της TBank, οι οποίες διασφαλίζονται πλήρως πλέον από το ΤΤ, ανέρχονται σε περίπου 1,1 δισ. ευρώ, ενώ τα δάνεια της τράπεζας αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
Αποταμίευση και καταθέσεις
Aspis Bank
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Ασφαλιστικό
Εως 40% η σφαγή επικουρικών και στο βάθος νέο ψαλίδι στις κύριες
ΔΕΗ
Ποδαρικό με ακριβότερο ρεύμα 12%-15%
Δημόσιο
Μόνο 8% στο χέρι τα υπόλοιπα με το σταγονόμετρο
Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
Στο ΤΤ το χαρτοφυλάκιο TBank με ένεση 600 εκατ.
Οικονομική κρίση
«Τα ανθρώπινα δικαιώματα στην κρίση»
Τράπεζα της Ελλάδος
Η ΤτΕ μπλοκάρει την τοποθέτηση Θεόκλητου στη ΔΕΗ
Φορολόγηση
«Αντισυνταγματική η υπερφορολόγηση των πολιτών»
Επιχειρήσεις
Σπόρους μιας χρήσης επιβάλλει στη Γαλλία η Monsanto
ΕΣΠΑ
Απαλλοτριώσεις με νομικές εκπτώσεις στα πρότυπα των ολυμπιακών έργων
Τράπεζα
Κι άλλη ευνοϊκή απόφαση για δανειολήπτη