Έντυπη Έκδοση

Για όλα φταίει η γυναίκα...

Η ερωτική ιστορία μιας γυναίκας με τρεις άντρες, με φόντο την οικονομική κρίση της Ιταλίας, είναι το θέμα του νέου βιβλίου του 88χρονου Καμιλέρι. Στην ηλικία του άλλοι θα απολάμβαναν τους καρπούς της δόξας τους, παρά ταύτα, αν και 88 χρόνων, ο Αντρέα Καμιλέρι παραμένει όχι απλώς ενεργός, αλλά και προσεκτικός παρατηρητής της περιρρέουσας κατάστασης που μεταφέρει στο τελευταίο του μυθιστόρημα, την «Προσωρινή διακοπή» (μετάφραση Φωτεινή Ζερβού, εκδόσεις Πατάκη).

Τα φαινόμενα απατούν. Οπως στην περίπτωση της femme fatale Αβα Γκάρντνερ. Δείχνει αθώα, αλλά δεν είναι... Τα φαινόμενα απατούν. Οπως στην περίπτωση της femme fatale Αβα Γκάρντνερ. Δείχνει αθώα, αλλά δεν είναι... Η οικονομική κρίση που δεν λυπήθηκε την Ιταλία είναι το θέμα του Καμιλέρι, που όμως δεν το αντιμετωπίζει βαρύγδουπα, αντιθέτως το μπολιάζει με την παράδοση του Κάρλο Γκολντόνι, αλλά και με γενναίες δόσεις από Ντάριο Φο και το μετατρέπει σε πικρότατη κωμωδία. Πώς θα μπορούσε άλλωστε διαφορετικά ο παιγνιώδης Σικελός, όταν το χιούμορ και η σάτιρα χαρακτηρίζουν τόσο τις αστυνομικές του περιπέτειες όσο και τα μυθιστορήματά του με φόντο την ιστορία.

Κι εδώ το περίεργο: ο Καμιλέρι θα μπορούσε να είχε εξαντλήσει τις ευκολίες του (ή όχι) γράφοντας μια ακόμα, έστω και ενδιαφέρουσα, περιπέτεια με τον επιθεωρητή Μονταλμπάνο. Ή θα μπορούσε να είχε υπερασπιστεί το μέγεθος της υστεροφημίας του επιλέγοντας ακόμα ένα από τα ιστορικά του θέματα με φόντο τη Σικελία. Αντιθέτως πράττει διαφορετικά αναζητώντας τη φρεσκάδα του θέματος.

Στην «Προσωρινή διακοπή» το παζλ έχει ως εξής: υπάρχει ο ιδρυτής μιας οικονομικής δυναστείας, αλλά και ο βλαξ γιος του (συνήθως κάνει σεξ με τη γραμματέα του) σε υποδεέστερη θέση στις επιχειρήσεις του πρώτου. Υπάρχει ακόμα ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, ο Μάουρο ντε Μπλάζι, στυγνός καπιταλιστής, που κάνει (και) συμφωνίες πίσω από την πλάτη του μεγάλου αφεντικού. Η σύζυγος του τελευταίου, η Μαρίζα, αποτελεί, λόγω έρωτα, τον καταλύτη του μυθιστορήματος. Κατ' αρχάς «τα φτιάχνει» με τον άμεσο συνεργάτη του συζύγου της, το γενικό υποδιευθυντή της εταιρείας, Γκουίντο Μαρσίλι. Το χειρότερο δε απ' όλα είναι ότι τον ερωτεύεται και αποφασίζει να χωρίσει γι' αυτόν. Ο έρημος Γκουίντο αντιμετωπίζει με τρόμο την πιθανότητα να χάσει τη δουλειά του και πάνω στα νεύρα του ρίχνει ένα χέρι ξύλο στη Μαρίζα που έχει ήδη εγκαταλείψει τη συζυγική εστία. Εκείνη αναγκάζεται να επιστρέψει οίκοι, αλλά τρώει ακόμα ένα χέρι ξύλο από τον Μάουρο, με τον οποίο έχει αποφασίσει να ερωτευτεί ξανά (πιάσ' τ' αβγό και κούρευ' το). Οπότε η Μαρίζα καταλήγει σε παλαιό πρώην αρραβωνιαστικό, που επαγγέλλεται αστυνόμος, για να μπουν τα πράγματα σε μια τάξη. Στο μεταξύ εργοστάσια κλείνουν, εργάτες πάνε στο ταμείο ανεργίας και (σχεδόν) αυτοκτονούν, ενώ εκρήγνυνται προβοκατόρικες βόμβες.

Γύρω απ' όλους αυτούς τους πρωτεύοντες χαρακτήρες κινούνται πλήθος άλλοι, γραμματείς, ζιγκολό, υπεύθυνοι ασφαλείας με ιδεολογία μισθοφόρου και πάει λέγοντας. Ολοι τους λειτουργούν σαν καθρέπτες της πολύ γνώριμης πραγματικότητας, στην οποία συχνότατα αναφέρονται τα ΜΜΕ, της πραγματικότητας που έχει να κάνει με τη διαπλοκή και το σκάνδαλο. Ευτυχώς για τους αναγνώστες (τουλάχιστον) ένας από μηχανής θεός βάζει στο φινάλε του βιβλίου τα πράγματα στη θέση τους.

Τα παραπάνω για την «Προσωρινή διακοπή»· για το συγγραφέα της τώρα: γεννημένος το 1925 στο Πόρτο Εμπέντοκλε, αποβλήθηκε λόγω... ανάρμοστης συμπεριφοράς από επισκοπικό σχολείο, πήρε το απολυτήριο από λύκειο του Αγκριτζέντο και το 1944 ήταν ήδη μέλος του ΚΚΙ. Αρχισε να δημοσιεύει ποιήματα και διηγήματα πριν κλείσει τα είκοσί του χρόνια, αλλά το 1950 ανακάλυψε το θέατρο. Η RAI δεν τον προσέλαβε τότε λόγω της κομματικής του ταυτότητας (το έκανε πολύ αργότερα). Για δεκαετίες σκηνοθέτησε στο θέατρο, στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση, αλλά όχι και στον κινηματογράφο, δίδαξε δε τόσο στο Πειραματικό Κέντρο Κινηματογράφου όσο και στην Εθνική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης.

Το 1967 επέστρεψε στο γράψιμο, τελείωσε ένα μυθιστόρημα το 1968, αλλά δεν το είδε δημοσιευμένο παρά μόνο δέκα χρόνια αργότερα, αφού του το απέρριπτε ο ένας εκδότης μετά τον άλλο, κάνοντας έτσι το ντεμπούτο του ως συγγραφέας σε ηλικία πενήντα τριών χρόνων.

Σικελός ώς το κόκαλο, διανθίζει τα κείμενά του με το ιδίωμα της πατρίδας του, αλλά όπως επισημαίνει ο ίδιος προτιμά να αυτοχαρακτηρίζεται ως Ιταλός συγγραφέας, γεννημένος στη Σικελία.

Επιμένει πως η επιτυχία που γνωρίζει είναι αποτέλεσμα ταλέντου αλλά και πολύ σκληρής δουλειάς, προσθέτει δε πως η εμπειρία του ως σκηνοθέτη που έγραψε και πολλά σενάρια βοήθησε καθοριστικά το συγγραφέα.

Για το ελληνικό παρελθόν της Σικελίας και την αίσθησή του για την ελληνικότητα λέει: «Δεν μπορώ να το νιώσω, με την έννοια πως δεν μπορείς να νιώσεις αυτό που ανήκει στο DNA σου. Ομως όταν στο σχολείο κάναμε ελληνικά, πήγαινα να διαβάσω το μάθημα ακουμπώντας σε μια κολόνα ενός ελληνικού ναού στην Κοιλάδα των Ναών στο Αγκριτζέντο. Κι απ' την άλλη ανέβασα συχνά σε αρχαία ελληνικά θέατρα τον "Κύκλωπα" του Ευριπίδη, μεταφρασμένο από τον Λουίτζι Πιραντέλο».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Κριτική βιβλίου
Σχετικά θέματα: Κριτική βιβλίου
Το χρονικό μιας ήττας
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Αρχιτεκτονική
Κάποτε στην Αθήνα
Εικαστικά
Όταν η τέχνη συναντά πολιτική και κοινωνία
«Τρέχοντα Παρελθόντα»
Δέκα χρόνια σε 100 φωτογραφίες
Κινηματογράφος
« Η θρησκεία δεν είναι η καλύτερη λύση »
Ο Λίνκολν κλείνει το μάτι στον Ομπάμα;
«Jurassic Park» σε 3D
Ο Γούντι Άλεν επιστρέφει με ταινία στη Νέα Υόρκη
Χαρούμενοι άνθρωποι στη Σιβηρία
Οι διώκτες του εγκλήματος
Εβραίοι στο Γκέτο
Ψάχνοντας τον Νέμο
Μικρού Μήκους
Κριτική βιβλίου
Για όλα φταίει η γυναίκα...
Το χρονικό μιας ήττας
Μουσική
Διακήρυξη ανεξαρτησίας με νότες
Ο Αrcandi Volondos στο Μέγαρο
Ο Κ. ΒΗΤΑ χωρίς την Εlectronica
Χατζής -Μαρινέλλα και πάλι μαζί
Αποθέωση του Swing με Gelato
Ψυχεδέλεια με τον Edgar Broughton
Υπουργείο Πολιτισμού
Tο Πολύπαθο Υπουργείο Πολιτισμού
Περιμένει τη σωτηρία του...
Φεστιβάλ
1.330 γραμμάρια φαιάς ουσίας
Άλλες ειδήσεις
Έρωτας στα χρόνια της φυματίωσης
Το παραμύθι σήμερα
DVD