Έντυπη Έκδοση

ΠΑΣΟΚ: ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΙΧΜΗΣ ΠΟΥ ΦΕΡΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΡΙΓΜΟΥΣ ΚΑΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Εξεταστική, νέα μέτρα και ΔΝΤ τα σημεία τριβής

Τριγμοί και εύθραυστες ισορροπίες στην κυβέρνηση και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ αναδείχτηκαν περισσότερο από κάθε άλλη φορά την τελευταία εβδομάδα, με επίκεντρο την οικονομική κατάσταση της χώρας και τις λύσεις που η κυβέρνηση δρομολογεί.

Διαφωνίες στο υπουργικό για τα νέα μέτρα και το ΔΝΤ Διαφωνίες στο υπουργικό για τα νέα μέτρα και το ΔΝΤ Αφορμή για όλα αυτά, τρία θέματα αιχμής:

**Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την παραποίηση των στατιστικών στοιχείων της Οικονομίας επί Ν.Δ.

**Η ανάγκη λήψης νέων μέτρων και οι επιπτώσεις τους στην κοινωνία.

**Η πιθανότητα προσφυγής της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

1Το θέμα της εξεταστικής επιτροπής είναι η πρώτη απόφαση του Γ. Παπανδρέου, που αμφισβητήθηκε τόσο έντονα και προκάλεσε χιονοστιβάδα αντιδράσεων μέσα στην Κ.Ο. αλλά και την κυβέρνηση. Εχουν διαφωνήσει ο υπουργός Α. Λοβέρδος, αποστάσεις κράτησε στο υπουργικό συμβούλιο ένας ακόμα υπουργός, ο Δημ. Ρέππας, διαφώνησαν ακόμα πλήθος βουλευτών (Β. Παπανδρέου, Ανδρουλάκης, Κουτσούκος, Παπαϊωάννου, Σπηλιόπουλος κ.ά.), ενώ φέρονται να διαφωνούν τόσο ο πρώην όσο και ο νυν πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης και Φ. Πετσάλνικος. Στους διαδρόμους της Βουλής οι διαφωνίες πολλαπλασιάζονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση του Γ. Παπανδρέου ήταν εσπευσμένη. Απόδειξη αυτού είναι ότι τηλεφώνησε από τη Μόσχα στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσή για να δημοσιοποιήσει το γεγονός και δεν περίμενε ούτε καν να γυρίσει στην Ελλάδα. Καταλυτικό ρόλο έπαιξε η παρατήρηση που έκαναν στον Γ. Παπακωνσταντίνου στο Ecofin οι ομόλογοί του: «Φυλακή δεν θα μπει κανένας;» Οταν ενημερώθηκε γι' αυτό ο Γ. Παπανδρέου, πήρε αμέσως την απόφαση. Επί της ουσίας ο Γ. Παπανδρέου προβαίνει σε μια κίνηση κατευνασμού των Βρυξελλών, για να δείξει ότι πρώτιστο μέλημά του είναι η αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων στο εξής και η τιμωρία των υπευθύνων για τις μέχρι τώρα παραποιήσεις, αλλά θέτει σε δοκιμασία τη συνοχή της κυβέρνησης και πυροδοτεί τις σχέσεις του με την αντιπολίτευση.

2Τα νέα μέτρα έχουν βάλει την κυβέρνηση σε δίλημμα για το αν θα είναι μέτρα δικής της πρωτοβουλίας ή αν θα είναι μέτρα που θα επιβάλλουν οι Ευρωπαίοι, ενδεχόμενο που θέλει να αποτρέψει με επιτάχυνση του Προγράμματος Σταθερότητας και πολιτικές πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού προς την Ε.Ε. και τους ηγέτες των κρατών-μελών. Στόχος των πρωτοβουλιών θα είναι να πετύχει πίστωση χρόνου προκειμένου να αρχίσει να αποδίδει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και πολιτική στήριξη στην Ελλάδα για να σταματήσει η πίεση των αγορών και των κερδοσκόπων. Οι υπουργοί στο υπουργικό συμβούλιο έμειναν με την αίσθηση ότι το συμπληρωματικό πακέτο -για το οποίο τούς μίλησε ο Γ. Παπακωνσταντίνου- είναι βέβαιο, με ορόσημο το διάστημα 8-16 Μαρτίου κι αφού γίνει η αξιολόγηση της οικονομίας από την Ε.Ε. Εξάλλου και ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου είπε στον Αντ. Σαμαρά ότι προέχει η αξιολόγηση από την Ε.Ε. και μετά τα νέα μέτρα, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι τα μέτρα είναι δεδομένα, απλώς η έκτασή τους θα εξαρτηθεί από την αξιολόγηση.

Στο υπουργικό, η γενική τάση δεν ήταν κατά των μέτρων, αν αυτά χρειάζονται. Ομως αρκετοί υπουργοί (Διαμαντοπουλου, Ραγκούσης, Ρέππας κ.ά.) υποστήριξαν ότι δεν πρέπει να είναι μονοδιάστατα, αλλά να προστατευτεί το εισόδημα, να μην καταργηθεί ο 14ος μισθός και να ανακοινωθούν παράλληλα μέτρα ανάπτυξης για να αποτραπεί η ύφεση.

Την ίδια στιγμή στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ οι βουλευτές -μεταφέροντας και το κλίμα της κομματικής βάσης-δείχνουν ακόμα ανοχή, αλλά δεν φαίνεται να έχουν πια μεγάλη αντοχή! Αναρωτιούνται «πού θα πάει αυτή η κατάσταση της μετρολογίας», «μέχρι πότε οι Βρυξέλλες θα μας λένε τι θα κάνουμε» και «δεν μπορεί να ικανοποιούμε χωρίς αντίσταση όλες τις απαιτήσεις των Βρυξελλών».

3Για την πιθανότητα προσφυγής στο ΔΝΤ δεν υπάρχει ενιαία γραμμή. Ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε στη σύνοδο κορυφής το ΔΝΤ να παράσχει τεχνογνωσία στη χώρα μας για την έξοδο από την κρίση, βάζοντάς το στα θέματα της οικονομίας μας από το παράθυρο. Επίσης ο υπουργός Οικονομικών μόλις προχθές στο «Ρόιτερ» είπε ότι «δεν απορρίπτουμε την ιδέα του ΔΝΤ». Ομως στο ίδιο το υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης σχηματίστηκε μέτωπο υπουργών κατά της προσφυγής στο ΔΝΤ. Μεταξύ άλλων ο Β. Βενιζέλος είπε ότι «θα είναι τραγικό να προσφύγουμε στο ΔΝΤ», ο Δημ. Ρέππας είπε ότι «είναι αδιανόητο για μια χώρα της ευρωζώνης να προσφύγει στο ΔΝΤ», ενώ άλλοι υπουργοί διαφώνησαν. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΑΣΟΚ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
ΠΑΣΟΚ
Εξεταστική, νέα μέτρα και ΔΝΤ τα σημεία τριβής
Βουλή
Παπακωνσταντίνου κατά Τσίπρα και ο 14ος στη μέση
Οικονομική πολιτική
Γ. Πεταλωτής: Δεν υπάρχει σκέψη για πρόσθετα μέτρα
Νέα Δημοκρατία
ΔΝΤ: Επιζήμιο για Ευρώπη και επικίνδυνο για Ελλάδα
«Με παρερμήνευσαν»
Δημοσιονομικές προβλέψεις
Περιμένοντας τους εμπειρογνώμονες
Γ. Παπανδρέου
«Να κάνουμε την κρίση ευκαιρία»
ΣΥΝ
Τάσεις εξόδου
Άλλες ειδήσεις
Στη «μαύρη λίστα» για «μαύρο χρήμα»
ΗΠΑ: Ακύρωσαν ξαφνικά τη βίζα του Π. Κοροβέση
ΝΑΤΟ υπό κατάληψη