Έντυπη Έκδοση

ΣΑΜΑΡΑΣ: ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΜΕ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

ΔΝΤ: Επιζήμιο για Ευρώπη και επικίνδυνο για Ελλάδα

Με αιχμή του δόρατος την εξεταστική για τα παραποιημένα δημοσιονομικά στοιχεία της κυβέρνησης Καραμανλή, την οποία προφανώς θεωρεί σαν χειροβομβίδα που απασφαλίζεται, ο Αντώνης Σαμαράς εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου Παπανδρέου, βάζοντας οριστικά και αμετάκλητα (;) τέλος στη συναίνεση.

Διευθυντής ορχήστρας Διευθυντής ορχήστρας «Να πούμε όλη την αλήθεια και προς όλες τις κατευθύνσεις και για όλες τις υποθέσεις από το '81» είπε μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του. «Αλλά, προς Θεού, όχι να βγάλουμε τα μάτια μας εμείς οι ίδιοι με την εξεταστική για την οικονομία. Οχι να βοηθήσουμε όσους μας πολεμούν...».

Ο Α. Σαμαράς κατηγόρησε τον Γιώργο Παπανδρέου για τη φράση του περί «απώλειας της εθνικής κυριαρχίας» και χαρακτήρισε την προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επικίνδυνη εξέλιξη για την Ελλάδα και την Ευρώπη. «Μη γελιέστε» τόνισε. «Ολα αυτά μας ωθούν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Κι αυτό δεν είναι μόνο επικίνδυνο για την Ελλάδα. Είναι και επιζήμιο για την Ευρώπη. Θα ήταν ομολογία ήττας της ευρωζώνης, μια χώρα-μέλος της να καταλήξει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο... Ισως γι' αυτό, ακριβώς, η αναγγελία εξεταστικής για την οικονομία, αντί να προκαλέσει αμηχανία σε μας, προκάλεσε αληθινή εξέγερση στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ».

Δεν θέλει την πατρίδα μας «επαίτη κανενός ούτε προτεκτοράτο κανενός» όπως τόνισε.

Εύθραυστες ισορροπίες επιχειρεί να κρατήσει απέναντι στον Κ. Καραμανλή, στον οποίο φέρεται να έχει υποσχεθεί όχι ότι θα τον καλύψει αλλά ότι δεν θα τον αδειάσει. Πληροφορίες της «Ε» αναφέρουν ότι αυτό το μήνυμα του έστειλε μέσω του Δ. Αβραμόπουλου, που είδε τον Καραμανλή πριν από λίγο καιρό, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ. Ετσι τώρα πατάει σε δύο βάρκες ο πρόεδρος της Ν.Δ. Από τη μια καλύπτει τον πρώην πρωθυπουργό, αποφεύγοντας να κάνει σκληρή αυτοκριτική για τις κυβερνήσεις της Ν.Δ. και από την άλλη επιχειρεί να κρατήσει διακριτικές αποστάσεις μόνο από τα μεγάλα λάθη, ρισκάροντας την προσωπική του αξιοπιστία.

Κατηγόρησε τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ότι φέρουν το μεγαλύτερο και καθοριστικό μέρος των ευθυνών για την κατρακύλα της ελληνικής οικονομίας. Για την κυβέρνηση Σημίτη υποστήριξε ότι με παραποιημένα στοιχεία, αν και δεν χρησιμοποίησε αυτή τη φράση, έβαλε τη χώρα στην ΟΝΕ, χωρίς ταυτόχρονα να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές που θα βοηθούσαν στην ανταγωνιστικότητα της χώρας. Κατηγόρησε και την κυβέρνηση Παπανδρέου ότι «αδράνησε επί πέντε μήνες κι άφησε τη χώρα να γίνει έρμαιο στις ορέξεις των κερδοσκόπων».

Δεν εξαίρεσε όμως από τη δημιουργική λογιστική την κυβέρνηση Καραμανλή και δήλωσε ότι ο ίδιος είναι αντίθετος σε όλα αυτά. «Δεν πιστεύω στη "δημιουργική λογιστική"» τόνισε. «Οι στρεβλώσεις δεν "κρύβονται", οι στρεβλώσεις καταργούνται! Δεν μου φαίνεται περίεργο που μας χτυπάνε οι διεθνείς αγορές. Δεν χτυπάνε την Ελλάδα. Χτυπάνε τον "αδύνατο κρίκο" της Ευρώπης».

Νίκη Σαμαρά στην Κ.Ο.

Χθες ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ. κατέγραψε την πρώτη του εσωκομματική νίκη μετά την προεδρική εκλογή. Αιφνίδια εμπλοκή στην εκλογή του νέου γενικού γραμματέα αναζωπύρωσε την κόντρα ντορικών - σαμαρικών. Ο βουλευτής Κώστας Κιλτίδης, που ανήκει στον στενό πυρήνα των πολιτικών φίλων της πρώην υπουργού, αντέδρασε όταν ο Βύρων Πολύδωρας, που ήταν στην εφορευτική επιτροπή ως ένας εκ των παλαιοτέρων κοινοβουλευτικών, πρότεινε να εκλεγεί διά βοής ο Κώστας Τασούλας αφού ήταν ο μόνος υποψήφιος. Ο βουλευτής Κιλκίς κατηγόρησε τον Α. Σαμαρά ότι δεν έβαλε κάλπη ούτε για τους τομεάρχες της Κ.Ο., προκαλώντας τη σφοδρή ενόχληση του Σαμαρά. Εδωσε την εντολή να γίνει ψηφοφορία και ο Τασούλας εξελέγη με 82 ψήφους, 5 άκυρα και 2 λευκά.

Το αποτέλεσμα ερμηνεύεται ως επιτυχία του νέου προέδρου, δεδομένου ότι η συντριπτική πλειονότητα των βουλευτών στήριξαν την Ντόρα Μπακογιάννη στην προεδρική κούρσα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Νέα Δημοκρατία
Διεθνείς Οργανισμοί
Σχετικά θέματα: Νέα Δημοκρατία
«Με παρερμήνευσαν»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
ΠΑΣΟΚ
Εξεταστική, νέα μέτρα και ΔΝΤ τα σημεία τριβής
Βουλή
Παπακωνσταντίνου κατά Τσίπρα και ο 14ος στη μέση
Οικονομική πολιτική
Γ. Πεταλωτής: Δεν υπάρχει σκέψη για πρόσθετα μέτρα
Νέα Δημοκρατία
ΔΝΤ: Επιζήμιο για Ευρώπη και επικίνδυνο για Ελλάδα
«Με παρερμήνευσαν»
Δημοσιονομικές προβλέψεις
Περιμένοντας τους εμπειρογνώμονες
Γ. Παπανδρέου
«Να κάνουμε την κρίση ευκαιρία»
ΣΥΝ
Τάσεις εξόδου
Άλλες ειδήσεις
Στη «μαύρη λίστα» για «μαύρο χρήμα»
ΗΠΑ: Ακύρωσαν ξαφνικά τη βίζα του Π. Κοροβέση
ΝΑΤΟ υπό κατάληψη