Έντυπη Έκδοση

Στη «μαύρη λίστα» για «μαύρο χρήμα»

Σε μια «μαύρη λίστα» κρατών που ευνοούν τις διαδικασίες ξεπλύματος μαύρου χρήματος και όπου δεσπόζουσες θέσεις κατέχουν χώρες όπως το Ιράν και η Αγκόλα, δυσμενή κριτική δέχονται Ελλάδα και Τουρκία, ως οι μόνες συμπεριλαμβανόμενες χώρες του ΟΟΣΑ.

Τη λίστα αυτή για το 2010 έχει καταρτίσει διεθνής διακυβερνητική οργάνωση, η «Financial Action Tskforce» που εδρεύει στο Παρίσι, παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα στελέχη της είναι Αμερικανοί. Ο ρόλος της αφορά την εξέταση των εθνικών νομοθεσιών σε κάθε χώρα που σχετίζονται με την προστασία του οικονομικού συστήματός της από το ξέπλυμα του, άμεσα σχετιζόμενου με διεθνή τρομοκρατία και εμπόριο ναρκωτικών, μαύρου χρήματος, αλλά και την επικριτική επισήμανση χωρών όπου αυτού του είδους η νομοθεσία εκλείπει ή θεωρείται ανεπαρκής και αναποτελεσματική.

Το Ιράν βρίσκεται επικεφαλής στη λίστα ως «χώρα που χρηματοδοτεί τρομοκρατικές οργανώσεις μέσω ξεπλύματος μαύρου χρήματος». Η Ελλάδα και η Τουρκία χαρακτηρίζονται χώρες των οποίων οι κυβερνήσεις έχουν αποτύχει να εισαγάγουν και να εφαρμόσουν επαρκώς αποτελεσματική νομοθεσία. Στην Ευρώπη, το Λουξεμβούργο και τη Γερμανία έτυχαν εξέτασης από την οργάνωση, όμως δεν περιελήφθησαν στη λίστα. (Πηγή: The Guardian).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Διαφθορά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
ΠΑΣΟΚ
Εξεταστική, νέα μέτρα και ΔΝΤ τα σημεία τριβής
Βουλή
Παπακωνσταντίνου κατά Τσίπρα και ο 14ος στη μέση
Οικονομική πολιτική
Γ. Πεταλωτής: Δεν υπάρχει σκέψη για πρόσθετα μέτρα
Νέα Δημοκρατία
ΔΝΤ: Επιζήμιο για Ευρώπη και επικίνδυνο για Ελλάδα
«Με παρερμήνευσαν»
Δημοσιονομικές προβλέψεις
Περιμένοντας τους εμπειρογνώμονες
Γ. Παπανδρέου
«Να κάνουμε την κρίση ευκαιρία»
ΣΥΝ
Τάσεις εξόδου
Άλλες ειδήσεις
Στη «μαύρη λίστα» για «μαύρο χρήμα»
ΗΠΑ: Ακύρωσαν ξαφνικά τη βίζα του Π. Κοροβέση
ΝΑΤΟ υπό κατάληψη