Έντυπη Έκδοση

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ, ΟΧΙ ΧΡΗΜΑΤΑ, ΖΗΤΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

«Να κάνουμε την κρίση ευκαιρία»

Την ανάγκη να προωθηθούν τα απαραίτητα μέτρα, ώστε η κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και άλλες χώρες να μετατραπεί σε ευκαιρία για προοδευτική αλλαγή, επισήμανε ο Ελληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα του συνεδρίου «Προοδευτική Διακυβέρνηση» που πραγματοποιήθηκε χθες στο Λονδίνο.

Ο κ. Παπανδρέου, από το βήμα του συνεδρίου, έκανε ιδιαίτερη μνεία στη σημασία της εξασφάλισης της διαφάνειας των χρηματοοικονομικών προϊόντων και των διεθνών οίκων αξιολόγησης, στο πλαίσιο της βελτίωσης του διεθνούς οικονομικού συστήματος. Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «το πρόβλημά μας είναι δικό μας», όμως ότι την ίδια στιγμή η απόφαση των κρατών-μελών της Ε.Ε. την περασμένη εβδομάδα να υποστηρίξουν την προοπτική της ελληνικής οικονομίας στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα ενότητας, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Ο κ. Παπανδρέου απέδωσε βαρύτατες ευθύνες στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, κάνοντας λόγο για άνθηση της διαφθοράς και της κερδοσκοπίας και επικράτηση της ανισότητας. Ξεκαθάρισε ότι είναι αυτά και άλλα δομικά προβλήματα που η δική του κυβέρνηση θα αλλάξει. Σχετικά με το ενδεχόμενο παροχής οικονομικής βοήθειας από τους Ευρωπαίους εταίρους, ο κ. Παπανδρέου ήταν σαφής: «Δεν θέλουμε χρήματα από άλλες χώρες. Εχουμε πρόγραμμα και θέλουμε υποστήριξη για την εφαρμογή του, θέλουμε να μπορούμε να δανειζόμαστε με τους ίδιους όρους που δανείζονται οι Ευρωπαίοι εταίροι μας».

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στους Ελληνες δημοσιογράφους στο πέρας του συνεδρίου, επισήμανε ότι το ενδεχόμενο λήψης επιπρόσθετων μέτρων θα αντιμετωπιστεί μετά την αξιολόγηση που έχει προγραμματιστεί για τη 15η Μαρτίου, βάσει της οποίας θα καθοριστεί αν αυτά καθίστανται απαραίτητα και τι μορφή θα πρέπει να πάρουν.

Σχετικά με τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής και την ένταση που έχει δημιουργήσει στο εσωτερικό, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι καταλαβαίνει «ώς έναν βαθμό τον συναισθηματισμό γύρω από το ζήτημα, όμως -όπως συμφώνησε και ο κ. Σαμαράς- η συναίνεση δεν μπορεί να βασίζεται στο να μην ανακαλύψουμε την αλήθεια, ειδικά εφόσον ο στόχος είναι η μετάβαση σε ένα κράτος απόλυτης διαφάνειας και δικαίου». Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις κερδοσκοπικές πιέσεις που ασκεί μερίδα της αγοράς, λέγοντας ότι «δοκιμάζει τα όρια» της πολιτικής υποστήριξης στην Ελλάδα από τους Ευρωπαίους εταίρους αλλά και την αποφασιστικότητα της ίδιας της ελληνικής κυβέρνησης.

Ερωτηθείς για τις απεργιακές κινητοποιήσεις, ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την κατανόησή του για την αγωνία των πολιτών, όμως εμφανίστηκε βέβαιος ότι η κυβέρνησή του απολαμβάνει της υποστήριξης μιας σημαντικότατης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, με τη δύναμη του οποίου θα πορευτεί στον δρόμο της αλλαγής.

Νωρίτερα, ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε παρακαθήσει σε γεύμα που παρέθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν στην Ντάουνινγκ Στριτ, παρουσία και του Ισπανού πρωθυπουργού Θαπατέρο και του Νορβηγού πρωθυπουργού Στόλντενμπεργκ. Αργότερα το απόγευμα ο κ. Παπανδρέου θα συναντούσε τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, ενώ σήμερα είχε προγραμματίσει συνάντηση με τη διευθυντική ομάδα του Economist και συνέντευξη στο BBC. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Οικονομική κρίση
Κυβέρνηση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
ΠΑΣΟΚ
Εξεταστική, νέα μέτρα και ΔΝΤ τα σημεία τριβής
Βουλή
Παπακωνσταντίνου κατά Τσίπρα και ο 14ος στη μέση
Οικονομική πολιτική
Γ. Πεταλωτής: Δεν υπάρχει σκέψη για πρόσθετα μέτρα
Νέα Δημοκρατία
ΔΝΤ: Επιζήμιο για Ευρώπη και επικίνδυνο για Ελλάδα
«Με παρερμήνευσαν»
Δημοσιονομικές προβλέψεις
Περιμένοντας τους εμπειρογνώμονες
Γ. Παπανδρέου
«Να κάνουμε την κρίση ευκαιρία»
ΣΥΝ
Τάσεις εξόδου
Άλλες ειδήσεις
Στη «μαύρη λίστα» για «μαύρο χρήμα»
ΗΠΑ: Ακύρωσαν ξαφνικά τη βίζα του Π. Κοροβέση
ΝΑΤΟ υπό κατάληψη