Έντυπη Έκδοση

ΦΤΑΣΑΜΕ ΤΟΝ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΕ ΚΑΥΣΙΜΑ, ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΜΕ ΣΕ ΤΣΙΓΑΡΑ, ΠΟΤΑ

Γινόμαστε... Ευρωπαίοι στους έμμεσους φόρους

Τελευταία... πολεμοφόδια για την τόνωση των δημοσιονομικών εσόδων μέσω της... εύκολης λύσης, αυτής των έμμεσων φόρων, διαθέτει πλέον η Ελλάδα.

Μετά τις τελευταίες αυξήσεις φόρων σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα, η χώρα μας περιλαμβάνεται μεταξύ των κρατών με την υψηλότερη επιβάρυνση στην Ε.Ε. Μεγαλύτερα είναι τα περιθώρια στον ΦΠΑ, καθώς ακόμη οι πιο πολλές χώρες επιβάλλουν υψηλότερο συντελεστή (έως και 25%). Ωστόσο, πρόκειται για κράτη με πολύ μεγαλύτερα εισοδήματα αλλά και μικρότερες πληθωριστικές πιέσεις.

120 ευρώ ακριβότερα

* Η αμόλυβδη βενζίνη φορολογείται πλέον στην Ελλάδα με 530 ευρώ ανά 1.000 λίτρα (από 410 ευρώ προηγουμένως) και έχει «φτάσει» τον μέσο όρο της Ε.Ε. (σημειώνεται ότι η τελική τιμή επιβαρύνεται με συντελεστή ΦΠΑ, που φτάνει στο 19% στη χώρα μας).

Σε 11 κράτη η φορολογία παραμένει υψηλότερη της ελληνικής.

Το πιο υψηλό «χαράτσι» στην βενζίνη έχει η Ολλανδία (713,99 ευρώ) και έπονται η Γερμανία με 669,8 ευρώ, η Φινλανδία με 627 ευρώ και η Βρετανία με 616,9 ευρώ ανά 1.000 λίτρα.

Πιο μεγάλη είναι η επιβάρυνση στο πετρέλαιο θέρμανσης. Πλέον, στη χώρα μας φορολογείται με 352 ευρώ το χιλιόλιτρο. Μεγαλύτερο είναι το «βάρος» μόνο στην Τσεχία (430 ευρώ), στην Ιταλία (423 ευρώ), στην Ουγγαρία (360 ευρώ) και στη Σουηδία (425 ευρώ).

* Στα τσιγάρα περιθώρια υπάρχουν ακόμα. Ο φόρος που αναλογεί στη χώρα μας είναι 75,6 ευρώ ανά 1.000 τεμάχια (64 ευρώ ήταν προηγουμένως) και είναι ο 17ος χαμηλότερος στην Ε.Ε. Πρώτη κατατάσσεται η Γαλλία με 164 ευρώ ανά 1.000 τσιγάρα, έπονται η Γερμανία, η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Σουηδία, που επιβάλλουν ουσιαστικά διπλάσιο σε αξία φόρο από την Ελλάδα.

Στα πούρα ο φόρος είναι πλέον ο υψηλότερος στην Ε.Ε. φτάνει στο 30% επί της κατά χιλιόγραμμο τιμής λιανικής πώλησής τους, και έπονται το Λουξεμβούργο και η Γαλλία. Το ίδιο ισχύει και στον καπνό, που φορολογείται με συντελεστή 65% επί της κατά χιλιόγραμμο τιμής, έναντι 58,7% στη Γαλλία και 52% στη Φινλανδία.

10ος υψηλότερος

* Φορολογική «ακρίβεια» καταγράφεται πλέον και στην μπίρα. Στη χώρα μας επιβαρύνεται με 1,63 ευρώ ανά εκατόλιτρο, με τον 10ο υψηλότερο φόρο στην Ε.Ε. Υπάρχουν όμως περιθώρια ακόμη, αφού στην Πορτογαλία ο φόρος φτάνει στα 8,65 ευρώ και στην Ισπανία στα 7,48 ευρώ. Στα ενδιάμεσα αλκοολούχα προϊόντα, το «βάρος» πλέον αγγίζει τα 45 ευρώ (από 54 πριν) και είναι σχετικά χαμηλό. Στη Δανία διαμορφώνεται στα 123 ευρώ, στη Γερμανία στα 153 ευρώ και στη Σουηδία στα 443,3 ευρώ.

Αντιθέτως, υψηλή είναι η επιβάρυνση στην αιθυλική αλκοόλη, με 1,470 ευρώ ανά εκατόλιτρο (από 1.308 ευρώ πριν από την αύξηση του Ιανουαρίου), έναντι 800 ευρώ στην Ιταλία, 598 ευρώ στην Κύπρο και 1.001 ευρώ στην Πορτογαλία. Οσο για τον ΦΠΑ, μειωμένο συντελεστή (4,5% στην Ελλάδα) έχουν ακόμη 6 κράτη της Ε.Ε. Στη Γαλλία και στην Ιταλία είναι μόνο 4%, ενώ 3% είναι στο Λουξεμβούργο και στην Πολωνία. Βασικό συντελεστή υψηλότερο του ελληνικού (9%) έχουν πέντε κοινοτικά κράτη, ενώ μεγαλύτερος είναι ο υψηλός συντελεστής σε πολλά κράτη, όπως το Βέλγιο, η Ιρλανδία, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Βουλγαρία και η Ιταλία. *

* «ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ» ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ Γ' ΣΕΛ. 24,25

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Εφορία και φορολογική πολιτική
Ευρωπαϊκή Ένωση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Οικονομική πολιτική
Ωχριά το 2ο πακέτο μπροστά στο 3ο που έρχεται
Φορολογία
Γινόμαστε... Ευρωπαίοι στους έμμεσους φόρους
ΓΣΕΕ
Παναγόπουλος: Casus belli ο 14ος μισθός
Αρειος Πάγος
Παγώνουν οι πλειστηριασμοί μέχρι 30 Ιουνίου
ΗΠΑ
Goldman Sachs: ένα πολιτικό όργανο μασκαρεμένο σε επενδυτικό
Ευρωπαϊκή Ενωση
Εμείς χρωστάμε ως κράτος, οι Αγγλοσάξονες ως κοινωνίες
Βελούδινο ευρωπραξικόπημα
Οίκοι αξιολόγησης
Υποβαθμίσεις από S&Ρ, Moody's
Τουρισμός
ΕΟΤ: Χαρτί υγείας με υπογραφή προέδρου
Άλλες ειδήσεις
«Διαρροές» τελωνειακών από την απεργία
Στα 26,7 δισ. έπεσε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών το 2009
Εκπτώσεις Praktiker