Έντυπη Έκδοση

Το Ecofin ανέτρεψε το συμβούλιο κορυφής

Βελούδινο ευρωπραξικόπημα

Την ύπαρξη βελούδινου πραξικοπήματος σε βάρος της χώρας θα προσπαθήσει να αποδείξει ενώπιον των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης η κυβέρνηση.

Στόχος της, να αποφύγει την επιβολή νέων πρόσθετων φόρων, κυρίως με αύξηση του ΦΠΑ και του φόρου καυσίμων για την οποία πιέζουν συνεχώς οι Βρυξέλλες.

Την ίδια αποστολή έχουν και οι επισκέψεις στη χώρα μας από την ερχόμενη εβδομάδα του νέου επιτρόπου Ολι Ρεν και των κλιμακίων της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, που μετέσχε στο συμβούλιο κορυφής, το οποίο αποφάσισε την πολιτική και οικονομική στήριξη της Ελλάδας, θεωρεί ότι το Ecofin, που συνήλθε αμέσως μετά, ανέτρεψε την απόφαση του συμβουλίου κορυφής και ουσιαστικά ζήτησε από την Ελλάδα να λάβει πρόσθετα μέτρα. Στην «ανατροπή» αυτή αντιτάχθηκε σφόδρα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, που ζήτησε να δημιουργηθεί ο χρηματοδοτικός μηχανισμός της Ε.Ε. που θα μπορούσε να αποτελέσει (ακόμη και αν δεν χρησιμοποιούνταν) το «αντίπαλο δέος» στις κερδοκοπικές διαθέσεις των αγορών. Στη συνεδρίαση του Ecofin, όπου φαίνεται ότι κυριάρχησε η πίεση της Γερμανίας για νέα μέτρα, ειπώθηκε ότι ναι μεν αποφασίστηκε η στήριξη της Ελλάδας, όμως οι αγορές θεώρησαν ανεπαρκή τα μέτρα που έλαβε η ελληνική πλευρά, εξ ου και η διατήρηση των spreads των ελληνικών ομολόγων σε υψηλά επίπεδα

Η αναντιστοιχία συμβουλίου κορυφής και Ecofin αποτέλεσε και το μείζον θέμα της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. Αποφασίστηκε ότι δεν θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα τουλάχιστον μέχρι το τεστ της 15ης Μαρτίου ή των «προεόρτιων» της 9ης Μαρτίου.

Στις 25 Φεβρουαρίου, την επομένη της μεγάλης γενικής απεργίας ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, αναμένεται ότι η Κομισιόν θα ασκήσει νέα πίεση για μέτρα στην ελληνική κυβέρνηση δημοσιεύοντας τις προβλέψεις της για την οικονομική κατάσταση των χωρών-μελών.

Η απάντηση της κυβέρνησης στις γερμανικές, κατ' ουσίαν, ασφυκτικές πιέσεις για νέα μέτρα είναι η ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών. Πρόκειται για παραστάσεις του κ. Παπανδρέου στους Ευρωπαίους ηγέτες να εφαρμοστεί και από το Ecofin η απόφαση της στήριξης της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας τοποθετείται η επίσκεψη Παπανδρέου στο Λονδίνο. Εγινε επίσης γνωστό ότι ο κ. Παπανδρέου έχει αποστείλει σχετικές επιστολές στους Ευρωπαίους ηγέτες.

Υπουργός έδιδε ως εξής το στίγμα του βελούδινου πραξικοπήματος: Το Ecofin ανέτρεψε το πολιτικό υπόβαθρο της απόφασης της συνόδου κορυφής για στήριξη της Ελλάδας με το αιτιολογικό ότι τα spreads είναι υψηλά και άρα οι αγορές θεώρησαν τα μέτρα ανεπαρκή.

Παράλληλα με τις «κινήσεις κορυφής» η κυβέρνηση κατέστρωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, και ένα πλαίσιο πιέσεων προς τις αγορές καθιστώντας ορατό γι' αυτές τον κίνδυνο να μη δανείσουν αυτές (και μάλιστα με κερδοσκοπικό επιτόκιο) την Ελλάδα, αλλά άλλοι, είτε η Ε.Ε. είτε το ΔΝΤ.

Μήνυμα κινδύνου προς τις αγορές («θα χάσουν αν επιμείνουν στα υψηλά spreads και στις θέσεις που παίρνουν για πρόσθετα μέτρα») φαίνεται να αποτελεί και η ανακοίνωση -σ' αυτές τις κρίσιμες μέρες- του ορισμού του πρώην υπουργού Εθν. Οικονομίας των κυβερνήσεων Α. Παπανδρέου, καθηγητή Παν. Ρουμελιώτη ως εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα στην Ουάσιγκτον στις αρχές Μαρτίου. Ο κ. Ρουμελιώτης είναι στενός φίλος του γεν. διευθυντή του ΔΝΤ κ. Στρος Καν και στην Αθήνα πιστεύεται ότι οι σχέσεις ΔΝΤ - κυβέρνησης «θα αποκτήσουν περισσότερη ειλικρίνεια και διαφάνεια». Η «Ε» δημοσίευσε το περασμένο Σάββατο πληροφορίες ότι «το ΔΝΤ είχε έτοιμο πακέτο χρηματοδότησης 25 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα», στην περίπτωση που η Ελλάδα προσέφευγε σ' αυτό.

Η κυβέρνηση θα αντιπαραθέσει στις πιέσεις την αύξηση των εσόδων τον Ιανουάριο και την αναμενόμενη (άνω του στόχου) τον Φεβρουάριο. Στην περίπτωση υποχώρησης, θα θελήσει να «κρατήσει» οπωσδήποτε τον 14ο μισθό, μέρος του οποίου (δώρο Πάσχα) πρέπει να δοθεί μέχρι τις 4 Απριλίου. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Ευρωπαϊκή Ένωση
Σχετικά θέματα: Ευρωπαϊκή Ενωση
Εμείς χρωστάμε ως κράτος, οι Αγγλοσάξονες ως κοινωνίες
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Οικονομική πολιτική
Ωχριά το 2ο πακέτο μπροστά στο 3ο που έρχεται
Φορολογία
Γινόμαστε... Ευρωπαίοι στους έμμεσους φόρους
ΓΣΕΕ
Παναγόπουλος: Casus belli ο 14ος μισθός
Αρειος Πάγος
Παγώνουν οι πλειστηριασμοί μέχρι 30 Ιουνίου
ΗΠΑ
Goldman Sachs: ένα πολιτικό όργανο μασκαρεμένο σε επενδυτικό
Ευρωπαϊκή Ενωση
Εμείς χρωστάμε ως κράτος, οι Αγγλοσάξονες ως κοινωνίες
Βελούδινο ευρωπραξικόπημα
Οίκοι αξιολόγησης
Υποβαθμίσεις από S&Ρ, Moody's
Τουρισμός
ΕΟΤ: Χαρτί υγείας με υπογραφή προέδρου
Άλλες ειδήσεις
«Διαρροές» τελωνειακών από την απεργία
Στα 26,7 δισ. έπεσε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών το 2009
Εκπτώσεις Praktiker