Έντυπη Έκδοση

...ΣΤΗ ΧΟΑΝΗ ΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΔΙΣ ευρώ

ΕΟΤ: Χαρτί υγείας με υπογραφή προέδρου

Αυτό το έγγραφο που ερχόταν και ξαναρχόταν στο γραφείο του νέου προέδρου του ΕΟΤ Νικόλα Κανελλόπουλου, ζητώντας μετ' επιτάσεως την υπογραφή του, διέφερε απ' όλα τα άλλα που σωρεύονται αυτές τις μέρες στα συρτάρια του Οργανισμού Τουρισμού.

Μια ντουζίνα υπογραφές χρειάζονται σχεδόν όλα τα έγγραφα του ΕΟΤ, μαζί με εκείνη του προέδρου του, Νικόλα Κανελλόπουλου Μια ντουζίνα υπογραφές χρειάζονται σχεδόν όλα τα έγγραφα του ΕΟΤ, μαζί με εκείνη του προέδρου του, Νικόλα Κανελλόπουλου Αντί για ζεστό χρήμα που ζητούν αυτό τον καιρό ξένα και ντόπια Μέσα Ενημέρωσης, αλλά και μεγάλοι ταξιδιωτικοί οργανισμοί έναντι συσσωρευμένων οφειλών (τα «φέσια» που τους άφησαν οι προηγούμενες διοικήσεις έφτασαν μέχρι 130 εκατ. ευρώ), το επίσημο εγγραφο απαιτούσε την υπογραφή του προέδρου για την προμήθεια χαρτιού υγείας (!) για τις ανάγκες του προσωπικού τού οργανισμού.

- «Και θέλετε τη δική μου υπογραφή για να πάρετε χαρτί υγείας;», αναρωτήθηκε έκπληκτος και αγανακτισμένος ο πρόεδρος.

- «Δυστυχώς, δεν γίνεται αλλιώς, έτσι προβλέπει ο κανονισμός», του απάντησε ο υπάλληλος και, φυσικά, απέσπασε την υπογραφή του.

Εύκολα μπορεί να συναγάγει κανείς πόσες υπογραφές απαιτούνται για σοβαρότερες της... τουαλέτας υποθέσεις -λ.χ. για μικρές η μεγάλες τουριστικές επενδύσεις-, όταν ο κ. Κανελλόπουλος ομολογεί ότι για όλα σχεδόν τα έγγραφα που διακινούνται στον ΕΟΤ απαιτούνται 12 συνολικά υπογραφές μαζί με τη δικιά του!..

Οργανισμοί όπως ο ΕΟΤ, το ΕΛΚΕ (Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων) ή ακόμη το Invest in Greece, που δημιούργησε σχετικά πρόσφατα το υπουργείο Οικονομίας, ακριβώς για να παράσχει φιλόξενη στέγη σε υποψήφιους επενδυτές και να «τρέξει» τα σχέδιά τους, δείχνουν να έχουν μετατραπεί μαζί με πλήθος άλλων υπηρεσιών του Δημοσίου, όπως είναι οι: πολεοδομίες, αρχαιολογία, δασαρχεία, δήμοι, σε μια τεράστια γραφειοκρατική χοάνη. Μέσα στην οποία αλέθονται ακόμη και οι καλύτερες προθέσεις και ακυρώνονται επενδύσεις όλων των μορφών, σε μια χώρα που παραπαίει οικονομικά και υποτίθεται ότι διψάει για επενδυτικές πρωτοβουλίες.

Κέντρα επενδύσεων και... ψυχανάλυσης

- «Απορώ γιατί το οικονομικό επιτελείο αναζητά στο εξωτερικό νέους επενδυτές, τη στιγμή που εκδιώκονται όσοι βρίσκονται στη χώρα», αναρωτήθηκε σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ο Γιώργος Σαββίδης, επικεφαλής επενδυτικού σχήματος (Λοκρός), που αποτόλμησε πριν από έξι ολόκληρα χρόνια να προχωρήσει σε μια, υπέρογκη όντως για τα ελληνικά δεδομένα, τουριστική επένδυση, με ξενοδοχεία και εξοχικές κατοικίες προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ στην περιοχή της Αταλάντης Φθιώτιδας.

Αυτό δεν είναι κέντρο επενδύσεων αλλά «κέντρο ψυχανάλυσης», είπε ο ίδιος, περιγράφοντας την εμπειρία του από το Invest in Greece, αφού «ακούει τα προβλήματα των επενδυτών, αλλά δεν μπορεί να τα λύσει»...

Η ίδια η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη, μιλώντας πρόσφατα σε οικονομικό φόρουμ, χαρακτήρισε «ήρωα» όποιον επιχειρεί να επενδύσει σήμερα στην Ελλάδα!..

Εσπευσε, ωστόσο, η υπουργός να διευκρινίσει από την πλευρά της ότι μέσα στο Μάρτιο θα γίνουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις για μεγάλες επενδυτικές πρωτοβουλίες στην Ελλάδα, εστιάζοντας σε 5-7 άμεσες μεγάλες παραγωγικές επενδύσεις. Ως το τέλος Φεβρουαρίου θα έλθει νομοθετική ρύθμιση για την ίδρυση επιχειρήσεων, ενώ μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχει προωθηθεί το δεύτερο σκέλος ρυθμίσεων που αποσκοπούν στη δραστική μείωση της γραφειοκρατίας στις επενδύσεις, με ενίσχυση του ρόλου του ΕΛΚΕ και του Invest in Greece.

Υπολογίζεται ότι μεγάλες τουριστικές επενδύσεις προϋπολογισμού άνω των 5 δισ. ευρώ έχουν μείνει παγωμένες στα συρτάρια, με αμφίβολη τύχη για το εγγύς ή απώτερο μέλλον, ενώ την ίδια στιγμή ελληνικοί εφοπλιστικοί όμιλοι, που διαθέτουν μια τεράστια ρευστότητα δισεκατομμυρίων ευρώ, ψάχνουν «με το φανάρι» πρόσφορες επενδύσεις στο χώρο του real estate και του τουρισμού γενικότερα. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τουρισμός
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Οικονομική πολιτική
Ωχριά το 2ο πακέτο μπροστά στο 3ο που έρχεται
Φορολογία
Γινόμαστε... Ευρωπαίοι στους έμμεσους φόρους
ΓΣΕΕ
Παναγόπουλος: Casus belli ο 14ος μισθός
Αρειος Πάγος
Παγώνουν οι πλειστηριασμοί μέχρι 30 Ιουνίου
ΗΠΑ
Goldman Sachs: ένα πολιτικό όργανο μασκαρεμένο σε επενδυτικό
Ευρωπαϊκή Ενωση
Εμείς χρωστάμε ως κράτος, οι Αγγλοσάξονες ως κοινωνίες
Βελούδινο ευρωπραξικόπημα
Οίκοι αξιολόγησης
Υποβαθμίσεις από S&Ρ, Moody's
Τουρισμός
ΕΟΤ: Χαρτί υγείας με υπογραφή προέδρου
Άλλες ειδήσεις
«Διαρροές» τελωνειακών από την απεργία
Στα 26,7 δισ. έπεσε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών το 2009
Εκπτώσεις Praktiker