Έντυπη Έκδοση

Προς ευρω-απαγόρευση του εμπορίου κόκκινου τόνου

Σκληρό πλήγμα στην παράνομη αλιεία, αλλά και στις γαστρονομικές συνήθειες πολλών, θα αποτελέσει η ένταξη του κόκκινου τόνου στον κατάλογο με τα απειλούμενα είδη.

Τη σχετική πρόταση του συναδέλφου της Επιτρόπου Περιβάλλοντος Ianez Potocnik αποφάσισε να στηρίξει η Ελληνίδα Επίτροπος για θέματα Αλιείας, Μαρία Δαμανάκη.

Η πρόταση αναμένεται να συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στο Συμβούλιο Υπουργών των χωρών της Ε.Ε. και αν γίνει αποδεκτή θα έχειάμεσο αποτέλεσμα την απαγόρευση της εμπορίας του τόνου τόσο προς την Ιαπωνία όσο και εντός της Ε.Ε.

Για τη σημερινή κατάσταση, κινδύνου πλήρους εξαφάνισης του είδους, θα μπορούσε εύκολα η ευθύνη να αποδοθεί στην ICCAT (Διεθνής Συμφωνία για τη διατήρηση του τόνου του Ατλαντικού) που ιδρύθηκε το 1969 και για πολλά χρόνια η κύρια ενασχόλησή της ήταν η κατανομή των ποσοστών αλίευσης του είδους. Ομως, η ICCAT αποτελείται από 46 κράτη-μέλη, τα οποία σίγουρα φέρουν ίσο μερίδιο ευθύνης.

Είναι γνωστό ότι εδώ και χρόνια έχει εξαπολυθεί στα παγκόσμια ύδατα ένα ανελέητο κυνηγητό στον κόκκινο τόνο και μεγάλες ποσότητες γόνου ψαριού αλιεύονται πριν ακόμα προλάβουν να αναπαραχθούν και πωλούνται για πάχυνση, ιδιαίτερα στην Ιαπωνία.

Στην Ιαπωνία, πρώτη χώρα στον κόσμο στην κατανάλωση του κόκκινου τόνου, ένα κιλό του δημοφιλούς ψαριού πωλείται στις δημοπρασίες μέχρι και 517 ευρώ. (Πρόσφατα σε δημοπρασία στο Τόκιο ένας κόκκινος τόνος 232 κιλών πωλήθηκε προς 120.000 ευρώ). Την εμμονή προς αυτό το είδος, που χρησιμοποιείται και στο σούσι, συμμερίζονται αρκετές χώρες εντός και εκτός της Ε.Ε. με αποτέλεσμα, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, η παρουσία του τόνου να έχει μειωθεί κατά 84% στον Ατλαντικό και κατά 74% στη Μεσόγειο.

«Στόχος μας είναι» υπογραμμίζει η Μαρία Δαμανάκη, «να προτείνει η Επιτροπή στο Συμβούλιο των υπουργών η Ε.Ε. να υποστηρίξει την πρόταση για ένταξη του κόκκινου τόνου στο παράρτημα 1 της Σύμβασης CITES (αφορά το εμπόριο απειλούμενων ειδών) κατά τη συνάντηση της CITES στην Ντόχα του Κατάρ, στις 23-25 Μαρτίου 2010. Το CITES θα λάβει υπόψη τις σχετικές αποφάσεις που θα ληφθούν στην ICCAT όταν συνεδριάσει τον Νοέμβριο.

«Εάν η ένταξη του κόκκινου τόνου στο παράρτημα Ι τεθεί σε ισχύ», διευκρινίζει η κ. Δαμανάκη, «θα σημαίνει ότι το διεθνές εμπόριο θα απαγορευτεί. Επίσης, οι ιχθυοκαλλιέργειες κόκκινου τόνου στα ύδατα της Ε.Ε. δεν θα μπορούν να προωθούνται για πάχυνση και το εμπόριο του κόκκινου τόνου, είτε προς την Ιαπωνία είτε στο εξωτερικό της Ε.Ε. θα σταματήσει.

Επειδή η απαγόρευση αυτή θα έχει πολύ σοβαρές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις στον κλάδο, η επιτροπή στην πρότασή της θα προωθήσει εξαιρέσεις από την απαγόρευση αυτή για τα μικρής κλίμακας σκάφη που αλιεύουν στα ύδατα της Ε.Ε. και τη δυνατότητα εμπορίου περιορισμένης κλίμακας μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε., εάν τελικά ισχύσει η απαγόρευση του διεθνούς εμπορίου.

»Επίσης, η επιτροπή από κοινού με τα κράτη μέλη θα προωθήσει επιπρόσθετα μέτρα στήριξης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας για τους αλιείς και τους μικρούς πλοιοκτήτες, που θα επηρεασθούν άμεσα από την απαγόρευση του διεθνούς εμπορίου».

Από το 1990 «φωνάζουν» οι επιστήμονες

Από τη δεκαετία του 1990 οι επιστήμονες επέμεναν ότι για να διασωθεί το είδος, η επιτρεπόμενη ποσότητα αλίευσης του τόνου θα έπρεπε να κυμαίνεται γύρω στους 15.000 τόνους.

Οι ποσότητες αλίευσης όμως ξεπερνούσαν τους 30.000 κόκκινους τόνους ετησίως, και εξαιτίας της παράνομης αλιείας, ο πραγματικός αριθμός κυμαινόταν στους 50.000 με 60.000. Με τη συμβολή της Ε.Ε. το 2006 η ICCAT έθεσε σε ισχύ ένα σοβαρό σχέδιο για την ανάπτυξη των αποθεμάτων. Το ελάχιστο βάρος αλίευσης αυξήθηκε από 6,4 σε 30 κιλά με μία εξαίρεση 8 κιλών για τη μικρής κλίμακας παράκτια αλιεία. Το 2008 αυτό το σχέδιο αποκατάστασης έγινε ακόμη πιο αυστηρό, με μικρότερες ποσοστώσεις, καθιέρωση συντομότερης αλιευτικής περιόδου και περιορισμό των πολύ εξελιγμένων τεχνολογικά μέσων. Για χρόνια η Ε.Ε. πίεζε τους διεθνείς εταίρους της στο πλαίσιο της ICCAT για σοβαρά μέτρα προστασίας του είδους. Σήμερα τα αποθέματα έχουν φτάσει στα όριά τους και το είδος απειλείται με εξαφάνιση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Προμήθειες & εξοπλισμοί
Ελλάδα, ο καλύτερος πελάτης της Γερμανίας
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Τα «δικαιώματα σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο» προασπίζει η Τουρκία
Υπουργείο Υγείας
Ευθύνες για Διοίκηση και εταιρεία σεκιούριτι
Δικαστικό ρεπορτάζ
Κατηγορηματικός ο ιατροδικαστής για Κορκονέα
«Ληστέψαμε, αλλά όχι από το κελί»
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Μπιλιά 600.000 € σήκωσαν οι ληστές
Φάκελος: Παρακοικονομία
Πληγή αγιάτρευτη
Ακτοπλοΐα
Κύματα περικοπών στα δρομολόγια
Αλιεία
Προς ευρω-απαγόρευση του εμπορίου κόκκινου τόνου
Μετρό Θεσσαλονίκης
Βούλιαξαν στα λασπόνερα
Υπερχείλιση
Καστοριά: ανάσα μέσω... Αλιάκμονα
40 χρόνια ασυντήρητο
Ονοματοδοσία οδών
Πρωταθλητής των δρόμων ο Βενιζέλος
Εκπαίδευση
Τι βαθμό θα παίρνουν πτυχία- απολυτήρια
Χανιά
«Χάνονται μαθητές σε τροχαία»
Κάπνισμα
Προαιώνιες «λύσεις» κατά του καπνίσματος
Εκθεση φωτογραφίας
Διασημότητες από τα καρέ μιας ζωής
Άλλες ειδήσεις
Εφυγε ο αγωνιστής Χασάν
ΥΠΑ: Φρένο στον διαγωνισμό για την αερο-εξυπηρέτηση
Στέλνουν υπολογιστές σε ακριτικά νησιά
Οστεοπόρωση: Το μυστικό σε 130 ψαράδες;