Έντυπη Έκδοση

50 εκατ. ευρώ οι ζημιές στον Εβρο

Καστοριά: ανάσα μέσω... Αλιάκμονα

Στη διοχέτευση ποσοτήτων νερού από τη λίμνη Καστοριάς στον ποταμό Αλιάκμονα, μέσω της διάνοιξης του υπάρχοντος φράγματος, επικεντρώθηκαν χθες οι προσπάθειες για να σταματήσει η υπερχείλιση.

Παράλληλα συνεργεία προσφέρουν βοήθεια σε κατοίκους παραλίμνιων περιοχών, όπου έχουν πλημμυρίσει ισόγεια σπιτιών και καλλιεργημένες εκτάσεις. Η καταγραφή των ζημιών αναμένεται να αρχίσει τη Δευτέρα. Για λόγους ασφαλείας έκλεισε η «Σπηλιά του Δράκου», το σπήλαιο της Καστοριάς, καθώς έχει ανεβεί η στάθμη του νερού στο εσωτερικό του.

* Σε ύφεση ήταν χθες η ροή του ποταμού Εβρου, με αποτέλεσμα να περισοριστούν και τα πλημμυρικά φαινόμενα. Ωστόσο οι αρχές παραμένουν σε ετοιμότητα και τα συνεργεία επεμβαίνουν στα αναχώματα, προκειμένου να κλείσουν μικρά ρήγματα.

Για την κατάσταση που επικρατεί στον Εβρο ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Σπ. Βούγιας ενημερώθηκε από το νομάρχη Εβρου Ν. Ζαμπουνίδη σε συνάντησή τους στην Αλεξανδρούπολη.

Ο κ. Ζαμπουνίδης ανέφερε ότι έχουν πλημμυρίσει περισσότερα από 250.000 στρέμματα, ενώ οι συνολικές ζημιές, που έχουν προκληθεί, ανέρχονται στα 50 εκατ. ευρώ. Τόνισε δε ότι μοναδική λύση για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος των πλημμυρών είναι η πολιτική απόφαση που πρέπει να πάρουν οι τρεις χώρες, Ελλάδα, Βουλγαρία, Τουρκία, να καθήσουν στο ίδιο τραπέζι και να συνεργαστούν. Ο κ. Βούγιας πραγματοποίησε επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές.

Επίσης την περιοχή επισκέφτηκαν χθες κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τη βουλευτή Σοφία Καλαντίδου και κλιμάκιο της ΚΕΔΚΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο και δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη, που προσέφερε οικονομική βοήθεια 50.000 ευρώ.

* Θύμα της πλημμύρας ήταν και αγέλη αγριογούρουνων που εγκλωβίστηκε από τα νερά στην περιοχή Πόρου Φερών, με συνέπεια ορισμένα να πνιγούν σε αρδευτικά κανάλια, ενώ άλλα να αναζητήσουν διαφυγή σε ασφαλέστερες περιοχές. Ορισμένα για να διασωθούν διέφυγαν προς την πλευρά της Τουρκίας. Οι άνδρες του Δασαρχείου και της Θηροφυλακής οργάνωσαν επιχείρηση για τον εντοπισμό των ζώων που έχουν επιζήσει, προκειμένου να τα πιάσουν και να τα απελευθερώσουν στον ορεινό όγκο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Σχετικά θέματα: Υπερχείλιση
40 χρόνια ασυντήρητο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Προμήθειες & εξοπλισμοί
Ελλάδα, ο καλύτερος πελάτης της Γερμανίας
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Τα «δικαιώματα σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο» προασπίζει η Τουρκία
Υπουργείο Υγείας
Ευθύνες για Διοίκηση και εταιρεία σεκιούριτι
Δικαστικό ρεπορτάζ
Κατηγορηματικός ο ιατροδικαστής για Κορκονέα
«Ληστέψαμε, αλλά όχι από το κελί»
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Μπιλιά 600.000 € σήκωσαν οι ληστές
Φάκελος: Παρακοικονομία
Πληγή αγιάτρευτη
Ακτοπλοΐα
Κύματα περικοπών στα δρομολόγια
Αλιεία
Προς ευρω-απαγόρευση του εμπορίου κόκκινου τόνου
Μετρό Θεσσαλονίκης
Βούλιαξαν στα λασπόνερα
Υπερχείλιση
Καστοριά: ανάσα μέσω... Αλιάκμονα
40 χρόνια ασυντήρητο
Ονοματοδοσία οδών
Πρωταθλητής των δρόμων ο Βενιζέλος
Εκπαίδευση
Τι βαθμό θα παίρνουν πτυχία- απολυτήρια
Χανιά
«Χάνονται μαθητές σε τροχαία»
Κάπνισμα
Προαιώνιες «λύσεις» κατά του καπνίσματος
Εκθεση φωτογραφίας
Διασημότητες από τα καρέ μιας ζωής
Άλλες ειδήσεις
Εφυγε ο αγωνιστής Χασάν
ΥΠΑ: Φρένο στον διαγωνισμό για την αερο-εξυπηρέτηση
Στέλνουν υπολογιστές σε ακριτικά νησιά
Οστεοπόρωση: Το μυστικό σε 130 ψαράδες;