Έντυπη Έκδοση

Πρωταθλητής των δρόμων ο Βενιζέλος

«Σημειώστε τη διεύθυνσή μας, Ελευθερίου Βενιζέλου 45...» Σύμφωνοι, αλλά ποια απ' όλες τις Ελευθερίου Βενιζέλου;

Κατά καιρούς βουλευτές του ΛΑΟΣ προτείνουν τη μετονομασία κεντρικών λεωφόρων, και πρόσφατα επανήλθαν στο θέμα εισηγούμενοι το... ξαναβάφτισμα της Κηφισίας και της Μεσογείων σε Τάσσου Παπαδόπουλου και Μεγ. Αλεξάνδρου. Βέβαια, η ώς τώρα εμπειρία έχει δείξει πως ανεξαρτήτως των προθέσεων των αρμοδίων, ο κόσμος (δηλαδή όλοι εμείς) δεν αλλάζει εύκολα συνήθειες. Πάρτε για παράδειγμα την προσπάθεια μετονομασίας της Βασ. Σοφίας σε Ελευθ. Βενιζέλου, η οποία κατά το κοινώς λεγόμενο «δεν περπάτησε» ποτέ, και αυτό μάλλον δεν οφείλεται σε κάποια φιλομοναρχικά αισθήματα, απλώς δεν αλλάζουν εύκολα συνήθειες δεκαετιών.

Πάντως, όταν αναφερόμαστε στην ονοματοδοσία των οδών, είτε πρόκειται για στενά είτε για λεωφόρους, ο Κρητικός πολιτικός έχει την τιμητική του και αναδεικνύεται σε... πρωταθλητή. Στο σύνολο των δήμων της Αττικής βρίσκουμε 107 δρόμους ή πλατείες που ονομάζονται Ελευθερίου Βενιζέλου, αν και κάποιες φορές η αλλαγή ονόματος συναντά δυσκολίες. Εκτός από τη Σοφία που αναφέραμε, ο Ελευθ. Βενιζέλος τα βρήκε σκούρα και με τον... Θησέα. Ο ήρωας της μυθολογίας έχει «κρατήσει» το όνομά του στην κεντρική λεωφόρο της Καλλιθέας, αν κι επισήμως ο δρόμος ονομάζεται επίσης Ελευθερίου Βενιζέλου. Φυσικά, ο πολιτικός που μίλησε για τη Μεγάλη Ιδέα δεν έχει λόγο να παραπονιέται, αν λάβουμε υπόψη πως το όνομά του δόθηκε στο αεροδρόμιο της Αθήνας, ασχέτως αν λόγω κάποιας δυσεξήγητης τσιγκουνιάς στις ταμπέλες το «Ελ. Βενιζέλος» παραπέμπει συνειρμικά στο Ελ Πάσο ή σε κάποιο άλλο χωριό της αμερικανομεξικανικής μεθορίου.

Πάμε σε έναν άλλο πολιτικό, τον Χαρίλαο Τρικούπη. Βρίσκουμε το όνομά του σε 40 δρόμους και, αρκετά μακριά από την Αθήνα, στη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου. Ισως να είναι λίγο... ριγμένος, αλλά το όνομά του δεν έχει μπλέξει στις περιπέτειες του Ελευθ. Βενιζέλου. Από κοντά, ο Γ. Παπανδρέου (σ.σ. εννοείται πως μιλάμε για τον παππού τού σημερινού πρωθυπουργού), με 37 αναφορές, ενώ 22 φορές βρίσκουμε τον Ανδ. Παπανδρέου, που προηγείται με βραχεία κεφαλή έναντι του Κων. Καραμανλή, που αναφέρεται σε 21 σημεία. Η πατρίς (και η τοπική αυτοδιοίκηση) ευγνωμονούσα, δεν έχει ξεχάσει τον Αλέξ. Παπαναστασίου, πρόεδρο της πρώτης Ελληνικής Δημοκρατίας, που τον βρίσκουμε σε 39 σημεία. Το όνομα του Αντ. Τρίτση δόθηκε σε 6 δρόμους, που θα μπορούσαν να ήταν περισσότεροι αν προχωρούσε η μετονομασία της Ερμού. Ωστόσο, αν κρίνουμε και από την περίπτωση του Θησέα στην Καλλιθέα, οι θεοί και οι ήρωες της μυθολογίας είναι ισχυρότεροι από τις προσωπικότητες της σύγχρονης Ελλάδας. Δώδεκα δρόμους βρίσκουμε και με το όνομα της Μελίνας Μερκούρη.

Αρκετά με τους πολιτικούς. Ο Ν. Παπανικολάου, δημιουργός του ομώνυμου γυναικολογικού τεστ, είναι από τους πιο αδικημένους, με 10 αναφορές, σε αντίθεση με τον Ν. Καζαντζάκη, που βρίσκεται σε 37 σημεία. Με 19 αναφορές τιμάται ο Οδ. Ελύτης, με 44 ο Γ. Σεφέρης και με 17 ο Γ. Ρίτσος. Μια μικρή στάση στο λαϊκό τραγούδι δείχνει πως οι πιο γνωστοί μουσικοί του μάλλον αδικούνται. Μ. Χιώτης, Μ. Βαμβακάρης και Γ. Ζαμπέτας έχουν έκαστος από 2 δρόμους, αλλά ο Β. Τσιτσάνης έχει κάπως καλύτερη αντιμετώπιση με 9 δρόμους.

Κάποιες φορές, ωστόσο, οι δρόμοι είναι τόσοι πολλοί που η «δεξαμενή» ονομάτων στερεύει και οι αρμόδιοι εξαντλούν την πρωτοτυπία τους. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Κυψέλη, πάρα πολλοί δρόμοι της οποίας έχουν ονόματα νησιών. Οταν τελείωσαν και τα νησιά, υιοθετήθηκαν αφηρημένες έννοιες, με αποτέλεσμα στην περιοχή να υπάρχουν δρόμοι με ονόματα όπως Κρίσης, Φιλοτίμου και Αληθείας. Δεν είναι όμως μόνο στις συνοικίες της Αθήνας. Στο Μενίδι βρίσκουμε την οδό Αλληλεγγύης, όπως και την οδό «Φιλίας των Λαών», όνομα που εντοπίζουμε και στην Ηλιούπολη. Η φιλία (σκέτη) τιμάται σε 10 περιοχές με ισάριθμους δρόμους, ενώ οδός Αγάπης είναι το όνομα που έχει επιλεγεί για 22 δρόμους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Προμήθειες & εξοπλισμοί
Ελλάδα, ο καλύτερος πελάτης της Γερμανίας
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Τα «δικαιώματα σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο» προασπίζει η Τουρκία
Υπουργείο Υγείας
Ευθύνες για Διοίκηση και εταιρεία σεκιούριτι
Δικαστικό ρεπορτάζ
Κατηγορηματικός ο ιατροδικαστής για Κορκονέα
«Ληστέψαμε, αλλά όχι από το κελί»
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Μπιλιά 600.000 € σήκωσαν οι ληστές
Φάκελος: Παρακοικονομία
Πληγή αγιάτρευτη
Ακτοπλοΐα
Κύματα περικοπών στα δρομολόγια
Αλιεία
Προς ευρω-απαγόρευση του εμπορίου κόκκινου τόνου
Μετρό Θεσσαλονίκης
Βούλιαξαν στα λασπόνερα
Υπερχείλιση
Καστοριά: ανάσα μέσω... Αλιάκμονα
40 χρόνια ασυντήρητο
Ονοματοδοσία οδών
Πρωταθλητής των δρόμων ο Βενιζέλος
Εκπαίδευση
Τι βαθμό θα παίρνουν πτυχία- απολυτήρια
Χανιά
«Χάνονται μαθητές σε τροχαία»
Κάπνισμα
Προαιώνιες «λύσεις» κατά του καπνίσματος
Εκθεση φωτογραφίας
Διασημότητες από τα καρέ μιας ζωής
Άλλες ειδήσεις
Εφυγε ο αγωνιστής Χασάν
ΥΠΑ: Φρένο στον διαγωνισμό για την αερο-εξυπηρέτηση
Στέλνουν υπολογιστές σε ακριτικά νησιά
Οστεοπόρωση: Το μυστικό σε 130 ψαράδες;