Έντυπη Έκδοση

Βιβλίο

ΙΓΚΕΤ ΜΠΟΥΣΑΡΝΤΟ

«ΣΙΜΟΝ ΝΤΕ ΜΠΟΒΟΥΑΡ»

(εκδ. «Κίχλη»)

«ΤΑ ΘΕΛΩ ΟΛΑ ΑΠ' ΤΗ ΖΩΗ»

ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ του 1947, δύο χρόνια πριν εκδοθεί το πολύκροτο «Δεύτερο φύλο», η Σιμόν ντε Μποβουάρ, αιώνια σύντροφος του Σαρτρ, αλλά ήδη κεραυνοβολημένη από έρωτα για τον συγγραφέα Νέλσον Αλγκριν, συστηνόταν στον αμερικανό εραστή της με μια ειλικρίνεια που, σύμφωνα με τη βιογράφο της Ιγκέτ Μπουσαρντό, σε όλο το υπόλοιπο έργο της διαπιστώνεται μόνο σε λανθάνουσα μορφή.

«Η ζωή μου, ξέρετε, δεν είναι ανέφελη, αν και υπήρξα πάντοτε πολύ ευτυχισμένη, ίσως επειδή θέλω τόσο πολύ να είμαι ευτυχισμένη» του εξομολογούνταν μ' επιστολή της: «Αγαπάω με πάθος τη ζωή, απεχθάνομαι την ιδέα ότι θα πεθάνω. Είμαι επίσης τρομερά άπληστη, τα θέλω όλα από τη ζωή, να είμαι γυναίκα αλλά και άντρας, να έχω πολλούς φίλους αλλά και μοναξιά, να δουλεύω απίστευτα πολύ, να γράφω καλά βιβλία, αλλά και να ταξιδεύω, να διασκεδάζω, να είμαι εγωίστρια αλλά και μεγαλόψυχη. Δεν είναι, βλέπετε, εύκολο να έχω όλα αυτά που θέλω. Ωστόσο, όταν δεν το κατορθώνω, γίνομαι έξαλλη από θυμό».

Η περίπλοκη και δυναμική αυτή γυναίκα, η «καθωσπρέπει κόρη» που έμελλε να σαρώσει όλα τα ταμπού της αστικής της ανατροφής, η πρωτοπόρος του φεμινιστικού κινήματος, που από τα δεκαπέντε της ονειρευόταν να γίνει διάσημη συγγραφέας, ήταν κάτι πολύ παραπάνω από το ήμισυ ενός θρυλικού ζευγαριού. Κι αυτό ακριβώς επιχειρεί η Μπουσαρντό στο «Σιμόν ντε Μποβουάρ» (μετ. Μ. Πατεράκη-Γαρέφη, εκδ. «Κίχλη»): να δώσει μια ολοκληρωμένη εικόνα της προσωπικότητας και της εμπλοκής της στις κοινωνικοπολιτικές περιπέτειες του 20ού αιώνα, έχοντας για οδηγό τα κείμενα που άφησε η ίδια πίσω της -φιλοσοφικά, μυθοπλαστικά, αυτοβιογραφικά.

Πρώην υπουργός των σοσιαλιστικών κυβερνήσεων του Μιτεράν και βιογράφος μεταξύ άλλων της Ναταλί Σαρότ, της Σιμόν Σινιορέ και της Σιμόν Βέιλ, η Ιγκέτ Μπουσαρντό ούτε στον πειρασμό της σχολαστικής χρονικής ακολουθίας ενέδωσε, ούτε σ' αυτόν μιας υπερφιλόδοξης σύνθεσης. Καθένα από τα έντεκα κεφάλαια του βιβλίου της έχει ως σημείο εκκίνησης μια σημαδιακή για την Μποβουάρ ημέρα -π.χ. εκείνη που, πεισματάρα πιτσιρίκα, αρνήθηκε να πάει στην εκκλησία, εκείνη που, λαμπρή φοιτήτρια της Σορβόνης, έστειλε το πρώτο της γράμμα προς τον Σαρτρ- κι όλα τους, με την τεχνική του φλας μπακ, περιγράφουν τους στόχους, τα διλήμματα, τα επιτεύγματα αλλά και τις ρωγμές κάθε φάσης της διαδρομής της.

Παθιασμένη με το γράψιμο, αλλά και με την τέχνη, τη φύση και τους ανθρώπους, οργανωτική σε ψυχαναγκαστικό βαθμό, αμφισεξουαλική χωρίς ενοχές, γενναιόδωρη αλλά και αυστηρή, η Μποβουάρ είναι πάνω απ' όλα η γυναίκα που άνοιξε δρόμους στις ομόφυλές της για την οικονομική και σεξουαλική τους χειραφέτηση. Κάτι που υπογραμμίζεται δεόντως στο βιβλίο της Μπουσαρντό, το δεύτερο που μας ήρθε από τη Γαλλία με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη γέννησή της, μετά τους «Εραστές της ελευθερίας» της Κλοντίν Μοντέιγ (εκδ. Καστανιώτη, 2008).

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

* ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ σήμερα το διήμερο «Bazaar βιβλίων» των εκδόσεων «Αγρα» με εκπτώσεις 50% και πολλές προσφορές. Από τις 11 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα (Ζωοδόχου Πηγής 101).

* ΤΑ «ΤΟΞΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ» του Γιώργου Αριστηνού (εκδ. «Κέδρος») παρουσιάζονται αύριο, στις 7 μ.μ. στο «Floral» (Θεμιστοκλέους 80). Για το βιβλίο θα μιλήσουν, μαζί με τον συγγραφέα, ο ποιητής Νάσος Βαγενάς και ο ιστορικός τέχνης Μάνος Στεφανίδης.

* ΣΤΟΝ «ΙΑΝΟ» (Σταδίου 24) παρουσιάζεται την Τρίτη (8.30 μ.μ.) το νέο βιβλίο της Λένας Κιτσοπούλου «Μεγάλοι δρόμοι» (εκδ. «Μεταίχμιο»). Συμμετέχει η συγγραφέας και οι Βασίλης Παπαβασιλείου, Νίκος Καραθάνος.

* Ο Π. ΦΙΛΟΘΕΟΣ Φάρος είναι καλεσμένος την Τρίτη (9 μ.μ.) στο «Gazarte Theater» (Βουτάδων 34).

* Ο ΤΙΤΟΣ Πατρίκιος ανοίγει «Διάλογο» με τον δημοσιογράφο Γεώργιο Π. Μαλούχο και το κοινό, την Τρίτη στις 7 μ.μ., στο Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη (Βασ. Σοφίας 9).

* ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ δημιουργικής γραφής θα δώσει η Λένα Διβάνη στο Μουσείο Ηρακλειδών (Ηρακλειδών 16, Θησείο). «Απευθύνεται σε όποιον επιθυμεί να εκπαιδευτεί στην ανάλυση των "συστατικών μερών" ενός λογοτεχνικού έργου, ούτως ώστε να μπορέσει να γίνει καλύτερος συγγραφέας αλλά και οξυδερκέστερος αναγνώστης» επισημαίνει η συγγραφέας. Το σεμινάριο αρχίζει στις 9 Μαρτίου και θα διαρκέσει δύο μήνες. Πληροφορίες: 210 3461981.

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΡΗΤΙΩΤΗΣ-

ΕΙΡΗΝΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ

«Εικονικές αντιγραφές»

(εκδ. Τόπος)

Γνωστός από το «Μηνολόγιο ενός απόντος» («Πόλις»), ο Κρητιώτης συνυπογράφει ένα ακόμη ακόμη διακειμενικό παζλ, δομημένο πάνω σε τρεις ξεχωριστές ιστορίες που ξεδιπλώνονται σε ισάριθμες στήλες ανά σελίδα του βιβλίου, διατηρώντας το δικό τους τέλος η καθεμιά. Μια «παιγνιογραφία» που αρδεύει το υλικό της από την πνευματική παρακαταθήκη του Ροΐδη και τα φιλολογικά δεδομένα γύρω από την «Πάπισσα Ιωάννα», και η οποία θα μπορούσε να διαβαστεί σαν μια μέρα από τη ζωή ενός παθιασμένου ερευνητή, με τις πεζές αλλά και με τις ποιητικές της στιγμές.

«Το ημερολόγιο

της Ρούσκα»

(μετ. Γ. Πάντσιος,

εκδ. Πατάκη)

Η συγκινητική μαρτυρία μιας δεκατετράχρονης πολωνέζας εβραίας για τους τελευταίους μήνες της ζωής της, το 1943, στο ανοιχτό γκέτο του Μπέντζιν, στα νότια της χώρας, όπως αποτυπώνεται στο ημερολόγιό της που ανακαλύφθηκε εξήντα χρόνια μετά. Η αφύπνιση της γυναικείας φύσης, οι πρώτοι έρωτες, οι καβγάδες και ο φιλίες καταγράφονται με όλες τους τις λεπτομέρειες, εν μέσω εκτοπισμών και υπό το κράτος του τρόμου και του θανάτου. Η ελληνική έκδοση αποτελεί πιστό αντίγραφο του ημερολογίου της Ρούσκα, συμπληρωμένο με φωτογραφίες της οικογένειάς της.

ΚΕΪΤ ΓΚΡΕΝΒΙΛ

«Ο ανθυπολοχαγός»

(μετ. Ε. Μαρωνίτη,

εκδ. Καστανιώτη)

Ενας νεαρός ανθυπολοχαγός, διψασμένος για περιπέτειες και γνώσεις, συμμετέχει σε βρετανική αποστολή στην Αυστραλία του 18ου αιώνα. Κι εκεί, σ' αυτήν την άγνωστη ήπειρο, με το παρθένο τοπίο, τους αινιγματικούς αυτόχθονες και την ακατάληπτη γλώσσα, θ' ανακαλύψει έναν μαγικό καθρέφτη αυτογνωσίας. Μυθιστόρημα βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, που αντιμετωπίζει κριτικά το ισοπεδωτικό πρόσωπο του δυτικού πολιτισμού, από την αυστραλέζα συγγραφέα, υποψήφια για Μπούκερ με το προηγούμενο έργο της «Μυστικό ποτάμι».

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΑΚΚΑΤΟΣ

«Παντελής Πουλιόπουλος»

(εκδ. Δρόμων)

Τόμος αφιερωμένος στον Π. Πουλιόπουλο (1900-1943), τον πρώτο -και μετέπειτα διαγεγραμμένο και συκοφαντημένο- γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, την «πιο φωτεινή και πιο αγωνιστική φυσιογνωμία του ελληνικού επαναστατικού κινήματος» κατά τον συγγραφέα. Ανάμεσα στα ντουκουμέντα που περιλαμβάνει η έκδοση, και τα «Τετράδια της Ακροναυπλίας», με τις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο στρατόπεδο από το 1939 ώς το 1942 ανάμεσα στην Ενιαία Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας (υπό τον Πουλιόπουλο) και την Κομμουνιστική Διεθνιστική Ενωση Ελλάδας (υπό τον Στίνα) για φλέγοντα ζητήματα όπως η μεταξική δικτατορία, ο χαρακτήρας του Β' Παγκόσμιου Πολέμου και η φύση του σοβιετικού κράτους (φασιστικό ή δημοκρατικό;).

THODORIS TZALAVRAS

«Nicosia in dark

and white»

(εκδ. Book ex Machina)

Δίγλωσσο λεύκωμα με ασπρόμαυρες φωτογραφίες εγκαταλειμμένων σπιτιών της Λευκωσίας, πρόσφατα τραβηγμένες από τον Θοδωρή Τζαλαβρά. «Σε αντίθεση με τους ντόπιους, που με το πέρασμα του χρόνου έχουν πλέον συνηθίσει αυτό το στοιχειωμένο τοπίο, ένιωσα ταυτόχρονα μια βαθιά αναστάτωση αλλά και έμπνευση» σημειώνει ο τελευταίος, γεννημένος το 1978 στην Αθήνα, με καταγωγή από τη Λεμεσό: «Από την πρώτη βόλτα κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής, ήξερα πως έπρεπε να επιστρέψω για να δημιουργήσω μια φωτογραφική αναπαράσταση της συναισθηματικής φόρτισης αυτής της εμπειρίας».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Στη στήλη
Ατζέντα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Κινηματογράφος
Η αδιανόητη Αμερική
Φωνή στις βωβές ταινίες
Γερμανικός εξπρεσιονισμός στο Μέγαρο
Ονειρα και εφιάλτες της Βαϊμάρης
Ενας μετρημένος σταρ
Το άλλο γουέστερν
Η μάχη των λόμπι
Αφιέρωμα: Ιδέες πίσω από τις μάσκες
Πρόσωπα και προσωπεία
Σουρεαλισμός κατ' οίκον
Το θέατρο μεταμφιέζεται
Η Χιονάτη στο δικαστήριο
Οι μασκοφόροι του σύγχρονου ροκ
Από τα ταμπλόιντ στην όπερα
Βιβλίο
Ενας αιώνας Λύκειο Ελληνίδων
Επιχείρηση Γυναίκες
Ουσίες και πνεύματα
Θέατρο
«Ζούμε ψευδώς»
Ο πατέρας των «ορφανών»