Έντυπη Έκδοση

Οι Γερμανοί θέλουν ελληνικά νησιά τώρα!

ΑΝΑΛΥΤΕΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΤΥΠΟΣ ΠΙΕΖΟΥΝ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΜΕ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΙΚΟΥΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥΣ

ΔΙΑΚΑΗΣ πόθος έχει γίνει για τους Γερμανούς η πώληση ελληνικών νησιών.

Τη στιγμή που το ΙΣΤΑΜΕ, επίσημο think tank του ΠΑΣΟΚ, διαψεύδει ότι μελέτη του κλείνει το μάτι για πώληση νησιών, οι Γερμανοί... ξανάρχονται. Οι τελευταίες αναφορές στον βερολινέζικο τύπο έρχονται να καταδείξουν πως ούτε οι τελευταίες νουθεσίες του IWH (Ινστιτούτο για την Οικονομία και την Ανάπτυξη) ήταν τυχαίες ούτε οι προ ενός έτους προτροπές γερμανικών ΜΜΕ εκτός γραμμής. Αντιθέτως, οι Γερμανοί φαίνεται πως το έχουν απωθημένο να εξασφαλίσουν ηλιόλουστους παραθεριστικούς προορισμούς, καθώς το 1993 είχε προκληθεί διπλωματικό επεισόδιο με τη Μαδρίτη, όταν γερμανοί βουλευτές είχαν ζητήσει τη μακροχρόνια μίσθωση εκτάσεων της Μαγιόρκας.

Το IWH δεν είναι ένα τυχαίο ινστιτούτο, καθώς αποτελεί τα τελευταία χρόνια έναν από τους έξι συμβούλους της γερμανικής καγκελαρίας. Γεγονός, που απέδωσε βαρύτητα στην πρόσφατη προτροπή του Ulrich Blum πως η Ελλάδα πρέπει να ασφαλίσει το χρέος της με τα αγαθά που διαθέτει, όπως τα νησιά, προκειμένου να πείσει τις αγορές ότι τα κεφάλαια που δανείζεται δεν θα χαθούν. Μάλιστα ο επικεφαλής του IWH, για να πείσει ότι πρόκειται για δοκιμασμένη μέθοδο, σημειώνει πως κάτι ανάλογο είχε κάνει και η Γερμανία το 1923. Σύμφωνα με τον Ulrich Blum για να μειωθούν τα επιτόκια, τα ελληνικά δάνεια πρέπει να ασφαλιστούν με πειστικό τρόπο. Κάτι ανάλογο υποστηρίζει και η παραδοσιακή εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung». Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της, τα ελληνικά δάνεια θα γίνουν μέσω της πώλησης γης φθηνότερα, καθώς δεν θα βασίζονται στην εικασία πως τα χρήματα που θα δοθούν θα συγκεντρωθούν από φόρους, αλλά θα είναι ήδη υποθηκευμένα.

Πωλητήριο παντού

Εχει περάσει κάτι λιγότερο από ένας χρόνος από τότε που η σκανδαλοθηρική εφημερίδα «Bild», σε μπαράζ δηκτικών πρωτοσέλιδών της, ζητούσε να πουληθεί μέχρι και η... Ακρόπολη. Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πως δεν είχε δώσει την προσήκουσα σημασία στο συμβάν, με τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ, Δημήτρη Δρούτσα, να σχολιάζει (στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD) πως «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για τέτοιες προτάσεις» (!).

Ενα ακόμα επεισόδιο στο σίριαλ «πουλήστε νησιά» είχε πρωταγωνιστή τον Frank Schaeffler, ο οποίος είχε υποβάλει σχετικό ερώτημα πέρυσι στη γερμανική Βουλή. Είναι μέλος του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Ανγκελα Μέρκελ και ειδικός σε θέματα οικονομικής πολιτικής. Ο βουλευτής του CDU είχε ισχυριστεί, πως εκείνοι που βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας πρέπει να πουλήσουν ό,τι έχουν προκειμένου να πληρώσουν τους πιστωτές τους.

Η Ελλάδα έχει στην κατοχή της κτίρια, επιχειρήσεις και ακατοίκητα νησιά, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του χρέους. Μαζί με άλλους τρεις γερμανούς βουλευτές είχε αρθρογραφήσει στην «Bild» ζητώντας την παραχώρηση της Κέρκυρας.

Τα περυσινά δημοσιεύματα σε έντυπα όπως η «Bild» ή το «Focus», με εύγλωττους τίτλους όπως «Η Ελλάδα έχει 3.000 νησιά μόνο στο Αιγαίο Πέλαγος. Τα 87 είναι κατοικήσιμα. Για τη δε Ακρόπολη πιστεύεται πως η αξία της φτάνει στα... 100 δισ. ευρώ!» ή «Σας δίνουμε χρήμα, μας δίνετε την Κέρκυρα» και άλλα ανάλογου ύφους είχαν αντιμετωπιστεί από την ελληνική κυβέρνηση σαν φαιδρά αποκυήματα λαϊκών εφημερίδων στερούμενα σοβαρότητας.

Η συνέχεια όμως δείχνει πως η μεν γερμανική πλευρά το εννοούσε, η δε ελληνική το υποβάθμιζε. Και όμως τα πρωτοσέλιδα δημοσιεύονταν σε μια περίοδο που σε δημοσκοπήσεις καταγράφονταν απόλυτα ποσοστά «άρνησης για παροχή βοήθειας στους τεμπέληδες Ελληνες» και σχεδόν το 90% των ερωτωμένων ήταν κατά της «βοήθειας» (για δανεισμό με απεχθείς όρους πρόκειται) στη χώρα μας.

Ενδιαφέρον είναι πως τα χαμηλότερα αρνητικά ποσοστά είχαν καταγραφεί στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βαυαρίας (σχεδόν οι μισοί έβλεπαν με συμπάθεια την προοπτική της βοήθειας). Περιοχή με παραδοσιακή αντιπαλότητα προς το Βερολίνο, με συντηρητικό εκλογικό σώμα (εκφράζεται κυρίως από το CSU), προπύργιο του γερμανικού καθολικισμού. Με κατοίκους που θεωρούν τους εαυτούς τους αυτόχθονες (σε αντίθεση με τους σλαβογενείς) υπερήφανους για την ιδιαιτερότητά τους, το γλωσσικό τους ιδίωμα (στη θέση της παγγερμανικής Guten Tag- καλημέρα, οι Βαυαροί προσφωνούν με το Gruss Got) και αποκαλούν την πρωτεύουσά τους, Μόναχο, Αθήνα του Isar.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Γερμανία
Σχετικά θέματα: Δημόσια περιουσία
Η ΕΤΑ δείχνει το δρόμο της «αξιοποίησης»
Κοψοχρονιά θέλουν τα «φιλέτα» οι... επενδυτές
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Δημόσια περιουσία
Η ΕΤΑ δείχνει το δρόμο της «αξιοποίησης»
Κοψοχρονιά θέλουν τα «φιλέτα» οι... επενδυτές
Οι Γερμανοί θέλουν ελληνικά νησιά τώρα!
Μνημόνιο
Τώρα προσπαθούν να χαλαρώσουν τη θηλιά
Η ώρα της κρίσης για το ποιος δίνει λογαριασμό
ΤτΕ
Υφεση και το 2011
Ασφαλιστικά ταμεία
Το ΤΕΒΕ πάει στο χωριό
Φορονομοσχέδιο
Κήρυξαν τον πόλεμο, αλλά δεν έχουν βρει τους Ράμπο
Επιχειρήσεις
Η αγορά εκπέμπει SOS για το πτωχευτικό δίκαιο
Δεν θέλουν επαναφορά του άρθρου 44 οι «μικρές» τράπεζες
ΟΔΙΕ
«Καμπάνα» 600.000 ευρώ από το ΣΔΟΕ
Χρήμα
Αύξησαν τα ποσά που αντλούν από ΕΚΤ οι έλληνες τραπεζίτες
Χρησιμοποιούν την ευρω-βοήθεια για να βγάλουν κέρδη
Τράπεζες
Η Εθνική ανοίγει ξανά το φάκελο συγχωνεύσεις
Γιατί απέτυχε η πρώτη προσπάθεια
Πού θα κριθεί η επιτυχία ή μη του εκκολαπτόμενου deal
Διεθνή
Τα δύο στρατόπεδα στο G20
Τα μέταλλα επιταχύνουν, ελέω κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας
Χρεοκοπίες και αναδιαρθρώσεις χρέους έχουν τη δική τους ιστορία
Οι Αμερικανοί αναγκάζονται να κλείνουν μόνοι τις λακκούβες!
Εφαγε ξύλο από τον Πούτιν αλλά κέρδισε πολλά
Ενέργεια
Το μεγάλο φαγοπότι των 40-50 δισ. ευρώ
Οι καταναλωτές αποκτούν επιτέλους δικαιώματα
Η Μόσχα θα περιμένει πιο «φιλική» κυβέρνηση στη Βουλγαρία
Αγορά
Το ταμπλό αντέδρασε στα τραπεζικά νέα
Μετοχές που κέρδισαν τους αγοραστές
Κερδοφορία εν μέσω ύφεσης
Απόσυρση Ι.Χ.
Ο δωδεκάλογος της απόσυρσης
Ασπίς Πρόνοια
Οι εποπτικές αρχές έκλειναν τα μάτια στα «μαγειρέματα» της Ασπίς Πρόνοια
Τα κατήγγειλε το 2004 στο υπουργείο Ανάπτυξης
Φορολογία
Εν αναμονή των νέων συντελεστών φορολόγησης οι επιχειρήσεις