Έντυπη Έκδοση

Ο Πάουλο Κοέλιο ήρθε στην Αθήνα για να παρουσιάσει το νέο του βιβλίο

«Οι Ελληνες είστε η έκφραση των αξιών μας»

Περικυκλωμένος από δεκάδες φωτογράφους, και με ιδιόρρυθμο κούρεμα, που ίσως παρέπεμπε σε φυλή Ινδιάνων (μακριά τούφα στο πίσω μέρος του κεφαλιού) ο Πάουλο Κοέλιο επισκέφτηκε την Αθήνα, «τους φίλους» του, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τη βάση του. Αυτούς στους οποίους στηρίζεται. Η αίθουσα κατάμεστη, από δημοσιογράφους αλλά και φανατικούς φίλους που τον ακολουθούν πιστά από διάφορα μέρη του πλανήτη.

Μία από τις τελευταίες ερωτήσεις που τέθηκαν στο Βραζιλιάνο συγγραφέα ήταν αν εξακολουθεί να πιστεύει στην περίφημη φράση του «Αλχημιστή»: «Οταν επιθυμείς κάτι με όλη σου την ψυχή όλο το σύμπαν συνωμοτεί ώστε να το πετύχεις», μια και όπως υποστήριξε η δημοσιογράφος κάποιοι αναφέρουν ότι καταστράφηκαν ακολουθώντας αυτήν την τακτική. Η αντίδραση του Κοέλιο άμεση και εν μέρει οργισμένη. «Φυσικά και εξακολουθώ να πιστεύω σε αυτήν τη φράση. Τι σημαίνει κάποιοι είπαν; Με τέτοιες φήμες ξεκίνησε η καταστροφή της πατρίδας σας. Επειδή κάποιοι είπαν. Τώρα καλείστε να πληρώσετε το τίμημα αυτών των κουτσομπολιών. Το σύμπαν δεν έχει ηθική. Δεν συνωμοτεί μόνο για το καλό, αλλά και για το κακό. Το 90% των ανθρώπων επιθυμούν τα χειρότερα για τον εαυτό τους, και έτσι το σύμπαν συνωμοτεί για να καταστραφούν». Παραμένοντας στο ίδιο ερώτημα και φωτογραφίζοντας ουσιαστικά τον εαυτό του, συνέχισε: «Κάποιοι είπαν ότι τα βραζιλιάνικα δεν μεταφράζονται σε λογοτεχνικό κείμενο. Κάποιοι είπαν ότι από τη λογοτεχνία δεν μπορείς να βιοποριστείς. Κάποιοι είπαν ότι γράφοντας μυθιστορήματα δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να πλουτίσεις».

Ο υπαινιγμός του σαφής. Εχοντας πουλήσει περισσότερα από 120 εκατομμύρια αντίτυπα και κατέχοντας το ρεκόρ Γκίνες του πλέον πολυμεταφρασμένου συγγραφέα, ο Πάουλο Κοέλιο αποτελεί την ενσάρκωση των λαϊκών του ρήσεων. Ζει το προσωπικό του όνειρο και δεν διστάζει να το προβάλλει. Ο Κοέλιο είναι αναμφίβολα ένας σταρ της λογοτεχνίας και σε αυτό δεν χωράει καμιά κριτική. Είναι ζήτημα αριθμών.

Σκοπός της επίσκεψής του βέβαια δεν ήταν η παρουσίαση του νέου του βιβλίου («Το χειρόγραφο της Ακρα», Εκδόσεις Λιβάνη) αλλά η διεξαγωγή ενός πάρτι που έγινε χθες βράδυ στο Σεν Τζορτζ Λικαμπέτους με 100 καλεσμένους. Το γεγονός ότι μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο του στην Ελλάδα, το χαρακτήρισε μια ευτυχή συγκυρία. Οχι όμως και η συνειδητή επιλογή, ο κεντρικός ήρωας να είναι Ελληνας.

Η υπόθεση εκτυλίσσεται στην Ιερουσαλήμ το 1099, λίγο πριν μπουν οι Σταυροφόροι και αφανίσουν τα πάντα στο πέρασμά τους. Σε αυτό το σκηνικό τρόμου εμφανίζεται ένας Ελληνας, γνωστός ως Κόπτης, και μιλά στο πλήθος. Για το νόημα της ζωής και τη σοφία που σφυρηλατείται μέσα από τις δυσκολίες. «Επέλεξα συνειδητά να είναι Ελληνας. Οι Σταυροφόροι έρχονται να επιβάλουν το δόγμα τους σε ένα ειρηνικό περιβάλλον όπου επικρατούν τρεις θρησκείες, αλλά ο Ελληνας παραμένει αμέτοχος. Εκείνος επιδιώκει τη σωτηρία της ψυχής πέρα από κάθε δόγμα. Δεν φιλοσοφεί με όρους διαλεκτικής, αλλά με όρους καθημερινής σοφίας. Οι Ελληνες παράλληλα είστε η έκφραση των αξιών μας. Ολα ξεκίνησαν από αυτόν τον τόπο. Το βιβλίο και η εκδήλωση σήμερα συνιστούν ένα φόρο τιμής σε αυτή τη χώρα».

Για τον Καβάφη και την ξακουστή του Ιθάκη, ο Βραζιλιάνος ανέφερε: «Η φράση για μένα συμπυκνώνει όλο το νόημα της ζωής. Για να κάνεις όμως το ταξίδι θα πρέπει να ξεβολευτείς. Να εγκαταλείψεις κάθε ευκολία. Ολα όσα πραγματεύομαι στον "Αλχημιστή"».

Για τη σημερινή κατάσταση, εξέφρασε την έκδηλη ανησυχία του. «Αν δεν ανησυχούσα, δεν θα ήμουν συγγραφέας. Δεν θα ήμουν σε θέση να γράψω» είπε, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Η ειρήνη δεν πρόκειται να έρθει ποτέ, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να γυρίσουμε την πλάτη στην ελπίδα».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Λογοτεχνία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Λογοτεχνία
«Οι Ελληνες είστε η έκφραση των αξιών μας»
Φιλοσοφία
«Δεν έχουμε δημοκρατία στην Ευρώπη»
Αρχαιολογία
Τη λέγαν' Ανθηδόνα
Ντοκιμαντέρ
Ντοκιμαντέρ που αγαπήθηκαν
Αρχαιοκαπηλία
Επιστρέφουν 173 κλεμμένα κειμήλια στην Κύπρο