Έντυπη Έκδοση

Αρχαίο... Αττικής οδικό δίκτυο

Αδιάλειπτη η σχέση και η αλληλεπίδραση της οικονομικής, κοινωνικής, πνευματικής ζωής ενός τόπου με το οδικό δίκτυο.

Διά του οδικού δικτύου... και μέσα από την οικιστική ανάπτυξη, δρομολογούνται οι δημογραφικές και κοινωνικές εξελίξεις.

Ενα πολυτελές λεύκωμα με τίτλο «Αττικής οδοί - αρχαίοι δρόμοι της Αττικής», έναν χρόνο μετά την επανέκδοση των «Χαρτών της Αττικής» του Κάουπερ, μας προσφέρουν οι εκδόσεις «Μέλισσα», συνεχίζοντας την παράδοση σε επιστημονικά βιβλία τέχνης και ιστορίας. Την επιμέλεια του τόμου έχει ο πανεπιστημιακός Μανόλης Κορρές, ο οποίος σημειώνει: «Κύρια ζητήματα της μελέτης των αρχαίων οδών είναι: η χωρική σχέση προς το φυσικό πλαίσιο, η ηλικία και οι φάσεις, οι συνθήκες κατάργησης ή μετάθεσης και η διατήρηση στην ίδια θέση επί μακρόν ως υπόθεση εργασίας ή ως γεγονός προς εξήγηση. Η χωρική σχέση προς το φυσικό πλαίσιο είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού μεταξύ αναγκαίου και δυνατού... Πολλές φορές η θεώρηση μιας οδού ως ιστορικής συνέχειας αρχαίου δρόμου είναι εσφαλμένη και το μόνο που επιτρέπει βεβαιότητα είναι η απόδειξη, αρχαιολογική ή επιγραφική».

Στον τόμο μεταξύ των άλλων, ο Αγγελος Ματθαίου αναφέρεται στις αρχαίες γραπτές μαρτυρίες, ο Γεώργιος Σταϊνχάουερ στο οδικό δίκτυο της Αττικής και ο Μανόλης Κορρές στον γύρω από την Ακρόπολη οδικό σχεδιασμό, ο Δημήτρης Σκιλάρντι στο Αθμονον (Μαρούσι και περίχωρα).Ο Hans-Rupprecht Goette στις ορεινές πεντελικές οδούς, η Παναγιώτα Ταξιάρχη στη Μεσογείων, η Ολγα Κακαβογιάννη στα δυτικά Μεσόγεια και τη Λαυρεωτική κ.α. (Στη φωτογραφία, η Ιερά Οδός με την Ελευσίνα στο βάθος και στα δεξιά οι λίμνες των Ρειτών. Διακρίνεται και ο Ι. Τραυλός, μελετητής της ιστορικής τοπογραφίας της Αττικής).

Σύμφωνα με τον Γιάννη Πίκουλα, «οι Κυκλάδες, η Αττική, η Κεντρική Ελλάδα διέθεταν κοινό αμαξήλατο οδικό δίκτυο. Κατά πάσα πιθανότητα η τεχνογνωσία της αμαξήλατης οδού έφθασε από την Ιωνία, εάν όχι στα Γεωμετρικά χρόνια, τουλάχιστον στα πρώιμα Αρχαϊκά. Η διαδρομή της τεχνογνωσίας υπήρξε η αλυσίδα Μεσοποταμία - Ασσυρία - Περσία - Ιωνία - Ελλάδα. Στη συνέχεια οι αποικίες της Μεγάλης Ελλάδας φρόντισαν να τη μεταδώσουν στη Ρώμη, όπου μετεξελίχθηκε θαυμαστά». *

Οικογενειακή υπόθεση

Η Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών Αθηνών διοργανώνει και φέτος εκπαιδευτικά σεμινάρια για τους συγγενείς και τους φροντιστές των ανοϊκών ασθενών το Σάββατο 24 Απριλίου, στο Πολεμικό Μουσείο, ώρες από 10.00 έως 19.00.

Σε τέσσερις ομάδες εργασίας που θα αποτελούνται από 15 άτομα και τον συντονιστή, οι φροντιστές των ανοϊκών ασθενών θα έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν με ειδικούς επιστήμονες. Οι ομάδες θα επαναλαμβάνονται ανά μιάμιση ώρα και περιλαμβάνουν τις εξής ενότητες: θεραπείες της νόσου Αλτσχάιμερ, εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ, διαταραχές συμπεριφοράς στην άνοια, καθημερινά πρακτικά προβλήματα φροντίδας ανοϊκών ασθενών. Τηλ: 9011404151.

*

Απόψε, ώρα 6.00, στο καφέ του βιβλιοπωλείου «Ιανός» (Σταδίου 24) παρουσιάζεται το βιβλίο του αγγειοχειρουργού και συγγραφέα Δημήτρη-Σόλωνα Γ. Γεωργόπουλου με τίτλο «Πώς ν' αντιμετωπίσετε το γιατρό σας για να γίνεται καλά».

Θα μιλήσουν ο ιατρός-συγγραφέας Γεράσιμος Α. Ρηγάτος, η δημοσιογράφος, διευθύντρια Προβολής και Επικοινωνίας Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Ελένη Β. Σπανοπούλου και ο ψυχίατρος, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών Θανάσης Τζαβάρας. Ο συγγραφέας, με εμπειρία σαράντα χρόνων άσκησης της ιατρικής, παρουσιάζει ένα εγχειρίδιο-οδηγό για το πώς ο άρρωστος μπορεί να επικοινωνήσει σωστά με τον γιατρό του, προκειμένου να διεκδικήσει τη λύση του προβλήματος της υγείας του.

Θρησκευτικές... αλήθειες

«Θεέ, θεέ, είσαι εδώ; Ζούμε χωρίς θεό; Εν Αρχή... Πώς ξεκινήσαμε; Πώς πορευτήκαμε ιστορικά; Πώς καταντήσαμε έτσι; Η βασιλεία των ουρανών αντιμετωπίζει την ανθρώπινη ελευθερία.

Εμπιστευόμαστε την ιστορία, τις κοινωνικές ανάγκες, προβληματιζόμαστε με την ελλιπή γνώση, αντιστεκόμαστε στην Αδυναμία της ύπαρξης και με σκωπτική, σατιρική διάθεση, με αναγέλασμα, όμως πάντα με αξιόπιστες πηγές, γνωρίζουμε τους πολλούς θεούς και τα ατελείωτα κόλπα, τη χριστιανική Αθλιότητα, τον φασισμό των ιδεών, την εξωφρενική "Ανάσταση". Ποια Ανάσταση και ποια Αποκάλυψη λοιπόν μας ταιριάζει; Τα μεγάλα Α ζητούν απαντήσεις. Γιατί πιστεύουμε ακόμα;». Με ποιες από τις παραπάνω απορίες της Μοσχοβίας Κασκούρα συμφωνούμε και με ποιες εναντιωνόμαστε; Στις «Ιερές βλακείες» του Στέλιου Κανάκη, Εμπειρία Εκδοτική, προτείνονται ορθολογικά βήματα πάνω σε θρησκευτικά Ατοπήματα. Η Αλήθεια είναι πως, απέναντι σε τέτοια ζητήματα, δεν πρέπει να αδιαφορούμε...

Αντιθέσεις

Ατόμ Εγκογιάν σκηνοθέτης
«Οποιαδήποτε μορφή απόρριψης μπορεί να οδηγήσει στον εξτρεμισμό»
«Εψιλον»
Φανί Αρντάν ηθοποιός
«Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα»
«Ταχυδρόμος»
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ανθρώπινα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Δήμος Ζακύνθου
Ζάκυνθος: συμμορία των «4»
Αρχαιολογία
Μια Πεδιάδα γεμάτη αρχαία
Λεωφόρος Κηφισίας
Ο Σόλωνας «ξύπνησε» την ξεχασμένη πεζογέφυρα
Δικαστικό ρεπορτάζ
Νέο «άδειασμα» των ισχυρισμών Κορκονέα
Γραφειοκρατία
Εχασε σύνταξη για 2 ευρώ!
Υπουργείο Περιβάλλοντος
«Αμνηστία» στις βίλες - αναψυκτήρια
ΣΥΝ: Εκεί ψηλά παίζονται πολλά
Και νέες ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους
Σκούπα στις πινακίδες
Περιβάλλον
4 περιβαλλοντικές οργανώσεις κατά της καύσης απορριμμάτων
Πρώτο βήμα για καθαρό Ασωπό
Οικολόγοι Πράσινοι
Σαρώνουν τον Εύηνο για την Ιονία Οδό
Δήμος Αθηναίων
Δ. Αθηναίων: νέο δάνειο 20 εκατ. ευρώ για τα «κουβαρνταλίκια»;
Υπουργείο Υγείας
Λογική 2 σε 1 στην Υγεία
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Ελεύθεροι για λόγους σοβαρότητας
Ξυλοδαρμός στο γαμήλιο ταξίδι τους
Μετανάστες
Τα παιδιά της προσφυγιάς
Άλλες ειδήσεις
Αδελφοποίηση στα βήματα του Αλέξανδρου
5 φορές λουκέτο στο κέντρο του Πλούταρχου
24ωρη απεργία τη Δευτέρα στα ΕΛ.ΤΑ.