Έντυπη Έκδοση

Η ποιήτρια Κατίνα Παΐζη

«Οι άνθρωποι έρχονται, περνούν και φεύγουν. Κι απολησμονιούνται. Μα κάποια πράγματα κάποτε μένουν και φυλακώνουν στις ίνες τους της ζωής το τραγούδι».

Δασκάλα από τα Σφακιά, που έζησε στο Ηράκλειο και την Αθήνα. Ποιήτρια που άνθησε τη δεκαετία του '30, με χαμηλόφωνο λυρισμό (πόσοι άραγε γνωρίζουν ότι το δημοφιλές τραγούδι «Πόσο πολύ σ' αγάπησα ποτέ δε θα το μάθης» είναι δικό της ποιήμα;) Εκτός από πέντε ποιητικές συλλογές, έγραψε μικρά πεζά για τη γενέτειρά της (ιστορίες στα τέλη 19ου-αρχές 20ού αιώνα για απαγορευμένους έρωτες, «κλεψίματα» κοριτσιών, οικογενειακή θαλπωρή, δύσκολους γάμους και φονικές μπαλοθιές, που τις διηγούνταν η μητέρα της). Ενταγμένη στο ΕΑΜ τα χρόνια της Κατοχής, όπως η αγαπημένη της αδελφή και με πολλές διώξεις εκλεκτή ηθοποιός Αλέκα Παΐζη.

Μια περιεκτική βιογραφία της Κατίνας Παΐζη (1911-1996) με υπότιτλο «Πόσο πολύ σ' αγάπησα». Σ' αυτήν εμπεριέχονται τα ποιήματα και πεζά της, επιστολές που της έστειλαν προσωπικότητες κυρίως του λογοτεχνικού χώρου (Καζαντζάκης, Ρίτσος, Σκαρίμπας, Πλουμπίδης, Μαρινάτος, κ.ά.), ασπρόμαυρες φωτογραφίες εποχής. Ενα βιβλίο πυκνό και γλαφυρό με ερευνητική ματιά, αγάπη και σεβασμό από την Κρητικιά συγγραφέα Νίκη Τρουλλινού στη σειρά «Οι λησμονημένοι του καιρού μας» από τις εκδόσεις «Δοκιμάκης» Ηρακλείου Κρήτης.

Ενα «οδοιπορικό μνήμης» για μια δυναμική γυναίκα και παραγνωρισμένη δημιουργό, της οποίας «η ποίηση διέθετε δύο σημαντικά προσόντα, αθωότητα και αυθεντικότητα», όπως τονίζει η Τρουλλινού. Παράλληλα, μια υπαινικτική καταγραφή της κοινωνικής-λογοτεχνικής ζωής στην Κρήτη τα χρόνια εκείνα.

Σε μία από τις «Σφακιανές ιστορίες» της για «παλιούς καιρούς, παλιούς ανθρώπους» η Κατίνα Παΐζη μιλάει για ένα αιωνόβιο, ανθεκτικό μεταξωτό σάλι που «στόλισε και χάιδεψε τόσους νεανικούς ώμους σε χορούς και πανηγύρια... Κι έχει τη δύναμη να θρυμματίζει μαγικά το χρόνο». Το βιβλίο περιέχει cd με κείμενά της που διαβάζει η ηθοποιός Λήδα Δημητρίου, ενώ στο πιάνο παίζει ο γιος της ποιήτριας, Ορέστης Ζωγράφος.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Στη στήλη
Προσωπική ματιά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Κινηματογράφος
Ραντεβού με τη γλυκιά συμμορία
Θέατρο
Παρκαρισμένοι εκτός δουλειάς
Πασχαλιάτικοι πειραματισμοί
Πορτρέτο ερωτευμένου φασίστα
Υπουργείο Πολιτισμού
SOS από Θεατρικό Μουσείο
Αρχαία Φενεός
Σκαπάνη 50 χρόνια μετά στον Φενεό
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Η κατεδάφιση του Μουζάκη κρύβει κινδύνους και για του Λαναρά
Εικαστικά
Εικόνα και κείμενα: και μαζί και χώρια
Τηλεόραση
Το «Μονόγραμμα» του Ζορμπά
ΜΜΕ
Επιμένουν στην απεργία οι τεχνικοί της τηλεόρασης
«Ανάσταση» εργαζομένων στο Κανάλι 1