Έντυπη Έκδοση

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ

Διεθνές κίνημα για το κατοχικό δάνειο

Τη δημιουργία διεθνούς κινήματος διεκδίκησης του κατοχικού δανείου συστήνει στην κυβέρνηση ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης. Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε χθες το βιβλίο του «Αγος απλήρωτον, τα οφειλόμενα για το κατοχικό δάνειο και μια ευκαιρία διακανονισμού» (εκδόσεις Gutenberg), στη 10η Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ).

Με την ευκαιρία παρουσίασης σχετικού βιβλίου του, ο πρώην υπουργός Ν. Χριστοδουλάκης συστήνει στην κυβέρνηση δημιουργία διεθνούς κινήματος για το κατοχικό δάνειο Με την ευκαιρία παρουσίασης σχετικού βιβλίου του, ο πρώην υπουργός Ν. Χριστοδουλάκης συστήνει στην κυβέρνηση δημιουργία διεθνούς κινήματος για το κατοχικό δάνειο Οπως είπε, η άρνηση και το βέτο της Γερμανίας για την επιστροφή του κατοχικού δανείου θα «σπάσουν» με τη δημιουργία αυτού του κινήματος και όχι με μια ολομέτωπη επίθεση κατά της γερμανικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον Ν. Χριστοδουλάκη, η ανακίνηση του θέματος στην Ελλάδα γίνεται με όρους «εσωτερικής πολιτικής διαχείρισης». Αλλά στο τέλος θα μετρήσουν τα οικονομικά στοιχεία και τα νομικά έγγραφα. Πρόσθεσε ότι, αν και είναι θετική η ύπαρξη φακέλου διεκδίκησης, θα πρέπει αν υπάρξει η στήριξη όλου του πολιτικού συστήματος.

Ο καθηγητής Στέλιος Περράκης, που εκπροσώπησε την Ελλάδα στην προσφυγή της στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, τόνισε ότι το βιβλίο του Ν. Χριστοδουλάκη προσφέρει υπηρεσίες, καθώς προσεγγίζει το θέμα με βάση πραγματικά στοιχεία. Σημείωσε τη μεγάλη προσφορά του Μανώλη Γλέζου στην υπόθεση, αλλά αμφισβήτησε τους οικονομικούς υπολογισμούς του. Υπογράμμισε επίσης ότι «οι υπερβολικές διεκδικήσεις δεν βοηθούν το έργο της κυβέρνησης, αν υποθέσουμε ότι έχει τη βούληση να το συνεχίσει το θέμα».

Ο γερμανικής καταγωγής ιστορικός Χάγκεν Φλάισερ, που ζει 30 χρόνια στην Ελλάδα και ερευνά το θέμα του κατοχικού δανείου, χαρακτήρισε «γερμανικό μύθο» την άποψη ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε παραιτηθεί της διεκδίκησης του κατοχικού δανείου ή ότι έχει παραγραφεί. Ο ίδιος διαβλέπει βάση για διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας-Γερμανίας για το κατοχικό δάνειο, αλλά επέστησε την προσοχή σε υπερβολικές ελληνικές διεκδικήσεις, που ενέχουν τον κίνδυνο να «στραπατσαριστεί η υπόθεση ή να επιδεινωθούν οι διμερείς σχέσεις».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Κατοχικό Δάνειο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Social Media
Μάθε, παππού μου, Facebook
ΑμεΑ
Στον Πρόεδρο οι τυφλοί για επίδομα διαβίωσης
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Πέρασε την εγγονή για ληστή και τη σκότωσε
Οι αντιφάσεις «έδειξαν» τον ερωτευμένο φονιά στο Πόρτο Γερμενό
Παραλίγο τραγωδία από έκρηξη σε ταβέρνα
Αυτοκτονίες/Θάνατοι
Δραματική αύξηση αυτοκτονιών στην περιοχή της Θεσπρωτίας
Βιβλίο Γκίνες
Στο Γκίνες αφαίρεση καμακιού από εγκέφαλο
Δημόσιος Τομέας
Παύονται 800 επίορκοι
ΕΕΔΥΕ
Τίμησαν Λαμπράκη και ειρήνη
Ελαιόλαδο
Τέλος το χύμα λαδόξιδο στα εστιατόρια
Κατοχικό Δάνειο
Διεθνές κίνημα για το κατοχικό δάνειο
Μουσεία
Νύχτα μαγική στο Νέο Μουσείο
Νοσοκεία και υπηρεσίες υγείας
Τους μηνύουν επειδή διεκδικούν δεδουλευμένα
Περιβάλλον & οικολογία
«Ιερά εξέταση» για τις επιπτώσεις του χρυσού
ΣτΕ
Το ΣτΕ χτύπησε τρεις φορές
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Τι αλλάζει στις δενδρώδεις καλλιέργειες
Φεστιβάλ
Χειροποίητα κοσμήματα από σπόρους και σαπούνι από γάλα γαϊδούρας!