Έντυπη Έκδοση

Δραματική αύξηση αυτοκτονιών στην περιοχή της Θεσπρωτίας

Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση των αυτοκτονιών στη Θεσπρωτία που δεν φαίνεται να συνδέονται με την οικονομική κρίση. Η κραυγή των αυτόχειρων μοιάζει εκκωφαντική, λίγο προτού φτάσουν στην τελευταία πράξη του δράματός τους, αλλά δεν ακούγεται, ενώ και η ψυχολογική στήριξη των συγγενών τους, που κρίνεται απαραίτητη, δεν παρέχεται.

Το παράδοξο είναι ότι οι αυτοκτονίες αυτές δεν δείχνουν να έχουν κάποιο κοινό συνδετικό κρίκο, πλην της ψυχολογικής φόρτισης.

Το θέμα θα έπρεπε να απασχολήσει έντονα τις υπηρεσίες υγείας του νομού. Εξι αυτόχειρες μέσα σε τρεις μήνες είναι πολλοί για την κλειστή τοπική κοινωνία της Θεσπρωτίας, που όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους, ακόμη και οι Αλβανοί πολίτες, και κάθε θύμα δεν είναι μια απρόσωπη μονάδα, χαμένη στον ιστό της πόλης.

Μέχρι στιγμής, δεν εντοπίζονται κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των αυτοκτονιών αυτών, ανάλογα με το φύλο ή την εντοπιότητα. Τα περιστατικά εκτείνονται από τη μια άκρη του νομού ώς την άλλη. Μέσα σ' ένα τρίμηνο αυτοκτόνησαν δυο άτομα αλβανικής καταγωγής, ένα από την Πάτρα, τρία άτομα από το νομό, ενώ οι αυτόχειρες είτε κρεμάστηκαν είτε πνίγηκαν στο ποτάμι ή τη θάλασσα.

Δύο ήταν νεαροί, ο ένας γύρω στα 17, που αυτοκτόνησε λόγω ερωτικής απογοήτευσης, κι ένας 24χρονος Αλβανός την επομένη το βράδυ. Ηταν νόμιμος στην Ελλάδα, αποδεκτός στην τοπική κοινωνία και είχε μια ερωτική ιστορία με μια συμπατριώτισσά του, η οποία έμενε στην Αλβανία.

Μια νεαρή Αλβανίδα μητέρα, κάτοικος Θεσπρωτίας, αυτοκτόνησε λόγω επιλόχειας κατάθλιψης τον περασμένο Μάρτιο στην παραλία του Δρέπανου. Πρόσφατα αυτοκτόνησε κι ο άντρας της στην Αλβανία, μην αντέχοντας το χαμό της συζύγου του. Το μωρό, αναφέρουν πληροφορίες, το κρατά η αδερφή της πρόωρα χαμένης κοπέλας.

Το Σάββατο του Λαζάρου κρεμάστηκε μια 55χρονη γυναίκα, η οποία ήταν σύζυγος ιερωμένου. Αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα και ήταν η δεύτερη απόπειρα αυτοκτονίας της.

Μια 62χρονη παντρεμένη γυναίκα, που αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα, σηκώθηκε στις 5 το πρωί, πήγε στο ποτάμι, στο χωριό Νεράιδα, και πνίγηκε.

Πριν από λίγες ημέρες, την περασμένη Πέμπτη, φέρεται ότι αυτοκτόνησε κι ένας 90χρονος από την Πάτρα, ο οποίος ζούσε στη Θεσπρωτία και πλέον αναμένεται και η ιστολογική εξέταση, για να επιβεβαιωθεί η αυτοχειρία. Είχε χάσει την 87χρονη σύζυγό του πριν από περίπου ένα χρόνο και δώρησε μάλιστα και τα υπάρχοντά του προτού αυτοκτονήσει.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αυτοκτονίες/Θάνατοι/Δυστυχήματα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Social Media
Μάθε, παππού μου, Facebook
ΑμεΑ
Στον Πρόεδρο οι τυφλοί για επίδομα διαβίωσης
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Πέρασε την εγγονή για ληστή και τη σκότωσε
Οι αντιφάσεις «έδειξαν» τον ερωτευμένο φονιά στο Πόρτο Γερμενό
Παραλίγο τραγωδία από έκρηξη σε ταβέρνα
Αυτοκτονίες/Θάνατοι
Δραματική αύξηση αυτοκτονιών στην περιοχή της Θεσπρωτίας
Βιβλίο Γκίνες
Στο Γκίνες αφαίρεση καμακιού από εγκέφαλο
Δημόσιος Τομέας
Παύονται 800 επίορκοι
ΕΕΔΥΕ
Τίμησαν Λαμπράκη και ειρήνη
Ελαιόλαδο
Τέλος το χύμα λαδόξιδο στα εστιατόρια
Κατοχικό Δάνειο
Διεθνές κίνημα για το κατοχικό δάνειο
Μουσεία
Νύχτα μαγική στο Νέο Μουσείο
Νοσοκεία και υπηρεσίες υγείας
Τους μηνύουν επειδή διεκδικούν δεδουλευμένα
Περιβάλλον & οικολογία
«Ιερά εξέταση» για τις επιπτώσεις του χρυσού
ΣτΕ
Το ΣτΕ χτύπησε τρεις φορές
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Τι αλλάζει στις δενδρώδεις καλλιέργειες
Φεστιβάλ
Χειροποίητα κοσμήματα από σπόρους και σαπούνι από γάλα γαϊδούρας!