Έντυπη Έκδοση

ΑΠΟ ΤΟΥΣ 2.500 ΠΟΥ ΔΙΩΚΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ 2008

Παύονται 800 επίορκοι

Παραπάνω από 2.500 λογίζονται σήμερα οι υπάλληλοι του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων και των Σωμάτων Ασφαλείας, οι οποίοι διώκονται τα τελευταία 5 χρόνια για -σοβαρά και μη- ποινικά αδικήματα και είναι υπόλογοι για πειθαρχικά παραπτώματα.

Ενας στους τρεις από αυτούς κρίθηκε (βάσει στατιστικών δεδομένων) και θα τεθεί τους επόμενους μήνες σε οριστική παύση από τα πειθαρχικά συμβούλια και το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Θα προσμετρηθούν

Στους υπαλλήλους αυτούς έχουν ασκηθεί διώξεις για πολλά και διάφορα αδικήματα -ιδιαίτερα σοβαρά και μη- και όλοι τους περνούν ταυτόχρονα από την κρησάρα των πειθαρχικών συμβουλίων, όποτε κι αν αυτά συνεδριάζουν. Ενα σημαντικό κομμάτι από τους περίπου 700-800 επιόρκους θα προσμετρηθεί από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στους 15.000 υπό απόλυση από το Δημόσιο έως τα τέλη του 2014.

Οι ποινικές διώξεις κυρίως αλλά και τα παραπεμπτικά βουλεύματα και οι καταδικαστικές αποφάσεις κοινοποιήθηκαν στο γραφείο του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 12 του ν. 3200/05, όπως τροποποιήθηκε από το ν. 3491/06.

Τα στοιχεία αφορούν την περίοδο από το 2007 ώς τις 15/4/2013 για δημόσιους υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, δημοτικούς υπαλλήλους, ιατρούς ΕΣΥ και ΙΚΑ, δικαστικούς υπαλλήλους, σωφρονιστικούς υπαλλήλους, υπαλλήλους ΙΔΑΧ του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των δημοτικών επιχειρήσεων.

Σε όλες τις περιπτώσεις υπήρξε έγγραφο του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης προς τις αρμόδιες υπηρεσίες των εν λόγω υπαλλήλων, προκειμένου να αρχίσει ή να επισπευσθεί η πειθαρχική διαδικασία από τα μονομελή πειθαρχικά όργανα των δημοσίων φορέων στους οποίους υπάγονται οργανικά οι υπάλληλοι, κατά των οποίων ασκήθηκαν διώξεις για ποινικά αδικήματα που αποτελούν ταυτόχρονα και πειθαρχικά παραπτώματα ή εκδόθηκαν για τον ίδιο λόγο παραπεμπτικά βουλεύματα ή καταδικαστικές αποφάσεις,κ ενώ υπενθύμισε την υποχρέωση θέσης τους σε αργία, όπου αυτό επιβάλλεται από τις διατάξεις του ν. 4093/12.

Ο Λ. Ρακιντζής

Το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης ερευνά την περίοδο αυτή τα στοιχεία, προκειμένου να εντοπιστεί το στάδιο στο οποίο βρίσκεται σήμερα η διαδικασία του πειθαρχικού τους ελέγχου κατόπιν της ποινικής δίωξης.

Ο γενικός επιθεωρητής Λέανδρος Ρακιντζής έχει επίσης αποστείλει έγγραφα στις αρμόδιες υπηρεσίες του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. και του Πυροσβεστικού Σώματος, του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και των πρυτανικών αρχών και των προέδρων των ΑΤΕΙ, προκειμένου να αρχίσει η πειθαρχική διαδικασία κατά τα παραπάνω και για τις περιπτώσεις που έχει ασκηθεί ποινική δίωξη κατά αστυνομικών υπαλλήλων, λιμενικών, μελών ΔΕΠ ΑΕΙ και καθηγητών ΑΤΕΙ και πυροσβεστών

Μιλώντας στην «Ε» ο κ. Ρακιντζής κάνει λόγο για δίκαιη απόδοση πλέον των ευθυνών σε ό,τι αφορά τους επιόρκους. «Προοδευτικά η εικόνα για τους επιόρκους, βάσει των στοιχείων που έχει η υπηρεσία μας, ξεδιαλύνεται, ώστε τα αρμόδια όργανα να ασκήσουν τις απαραίτητες ενέργειες για την απομάκρυνση όσων κριθούν απολυτέοι. Είναι πολύ υπεύθυνη και επίμονη η δουλειά και ελπίζω να διεξαχθεί με κάθε νομιμότητα ώστε να μην αδικηθεί κανένας».

Κρατάν' κρυμμένα μυστικά...

Παρά το ότι εδώ και ένα μήνα (από τις 17 Απριλίου) η «Ε» έχει ζητήσει στοιχεία για τον αριθμό των επίορκων αστυνομικών της τελευταίας 5ετίας, τις υποθέσεις που έχουν τελεσιδικήσει και τα αδικήματα που αφορούν, οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. δεν έχουν δεήσει να απαντήσουν.

Συνεπώς δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία που να αφορούν επίορκους αστυνομικούς και πυροσβέστες. Αλλά ούτε και για τους λιμενικούς, μια ιδιαίτερη κατηγορία ενστόλων που τα τελευταία τρία χρόνια βρέθηκε σε κατάσταση πήγαιν'-έλα μεταξύ των υπουργείων Ναυτιλίας και Δημόσιας Τάξης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Δημόσιος Τομέας
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Social Media
Μάθε, παππού μου, Facebook
ΑμεΑ
Στον Πρόεδρο οι τυφλοί για επίδομα διαβίωσης
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Πέρασε την εγγονή για ληστή και τη σκότωσε
Οι αντιφάσεις «έδειξαν» τον ερωτευμένο φονιά στο Πόρτο Γερμενό
Παραλίγο τραγωδία από έκρηξη σε ταβέρνα
Αυτοκτονίες/Θάνατοι
Δραματική αύξηση αυτοκτονιών στην περιοχή της Θεσπρωτίας
Βιβλίο Γκίνες
Στο Γκίνες αφαίρεση καμακιού από εγκέφαλο
Δημόσιος Τομέας
Παύονται 800 επίορκοι
ΕΕΔΥΕ
Τίμησαν Λαμπράκη και ειρήνη
Ελαιόλαδο
Τέλος το χύμα λαδόξιδο στα εστιατόρια
Κατοχικό Δάνειο
Διεθνές κίνημα για το κατοχικό δάνειο
Μουσεία
Νύχτα μαγική στο Νέο Μουσείο
Νοσοκεία και υπηρεσίες υγείας
Τους μηνύουν επειδή διεκδικούν δεδουλευμένα
Περιβάλλον & οικολογία
«Ιερά εξέταση» για τις επιπτώσεις του χρυσού
ΣτΕ
Το ΣτΕ χτύπησε τρεις φορές
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Τι αλλάζει στις δενδρώδεις καλλιέργειες
Φεστιβάλ
Χειροποίητα κοσμήματα από σπόρους και σαπούνι από γάλα γαϊδούρας!