Έντυπη Έκδοση

ΣΤΟΧΟΣ, Η ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ - ΑΥΞΗΜΕΝΗ Η ΖΗΤΗΣΗ ΣΤΑ ΥΠΕΡΠΡΩΙΜΑ ΚΑΙ ΥΠΕΡΟΨΙΜΑ

Τι αλλάζει στις δενδρώδεις καλλιέργειες

Τα βαριά χαρτιά της ελληνικής αγροτοβιομηχανίας φαίνεται ότι αρχίζει να παίρνει στα σοβαρά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τη δημιουργία ενός νέου οδικού χάρτη, κυρίως για τις δενδρώδεις καλλιέργειες και λιγότερο για τα κηπευτικά.

Το πλάνο που παρουσιάζει σήμερα η «Ε», κατά πληροφορίες, είναι η... νέα χάρτα πάνω στην οποία θα κινηθεί η ελληνική γεωργία τα επόμενα χρόνια. Κύριος στόχος είναι η χώρα να βελτιώσει τη θέση της στον τομέα των φρούτων και των κηπευτικών, όπου ήδη αποτελεί παγκόσμια και υπολογίσιμη δύναμη, γεγονός που αποτυπώνεται στις εξαγωγές, με το εμπορικό πλεόνασμα ν' αγγίζει το 1,124 εκατ. ευρώ.

Στη χάρτα, όπως φαίνεται, παίζουν ρόλο τρία βασικά κριτήρια: προωθούνται είδη και ποικιλίες ελληνικές και ξένες αλλά προσαρμοσμένες καλά στο εδαφοκλιματικό προφίλ της χώρας, δίνεται το βάρος στην έρευνα και την καινοτομία και, κυρίως, στις συνέργειες μεταξύ επιστημονικών και ερευνητικών φορέων, εμπειρογνωμόνων, παραγωγών αλλά και παραγόντων της αγοράς. Βασική αρχή για την επιτυχία του εγχειρήματος θεωρείται η συνεργασία των τοπικών φορέων με εξειδικευμένα δενδροκομικά ινστιτούτα και σταθμούς, πανεπιστήμια κι αρμόδιες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας. Ειδικότερα, φαίνεται ότι προωθούνται:

1 Νέες ποικιλίες δενδροκηπευτικών καλλιεργειών. Πρόκειται για είδη και ποικιλίες προσαρμοσμένες στα εδάφη και τις κλιματικές συνθήκες της χώρας, ανθεκτικές σε παθογόνα μικρόβια, ελληνικές ή ξένες. Επιδιώκεται έτσι να μειωθεί το κόστος παραγωγής, που ανεβαίνει εξαιτίας των υψηλών τιμών των αγροτικών εφοδίων.

2 Υπερπρώιμες ή υπερόψιμες ποικιλίες σε προϊόντα για τα οποία υπάρχει τεχνογνωσία κι έχουν αυξημένη ζήτηση στις ξένες κυρίως αγορές - μερικές από αυτές ήδη υπάρχουν στην Ελλάδα και χρησιμοποιούνται, π.χ. στα εσπεριδοειδή: πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια κ.ά., κυρίως για τα παραλιακά μέρη και τα νησιά, όπου ευνοεί το κλίμα την καλλιέργειά τους.

3 Ποικιλίες διπλής παραγωγής με στόχο την επιμήκυνση της περιόδου εμπορίας, όπως ζητούν οι ξένες αλυσίδες. Βασικός στόχος είναι να αυξηθεί η παραγωγή κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, δηλαδή ο παραγωγός να παίρνει παραγωγή χειμώνα καλοκαίρι. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι ένας αγρότης στο Ισραήλ, λόγω της ανάπτυξης της βιοτεχνολογίας, παίρνει, σπέρνει, συγκομίζει παραγωγή τέσσερις φορές το χρόνο (γεωργία 4 εποχών).

4 Δενδρώδεις καλλιέργειες φρούτων, που έχουν αυξανόμενη ζήτηση στην ελληνική και διεθνή αγορά, όπως γκρέιπ φρουτ, κουμκουάτ, κίτρο, περγαμόντο, φράπα ως νωπά ή έχουν ζήτηση κι ως μεταποιημένα (π.χ. λικέρ, γλυκό περγαμόντο), τα οποία παρουσιάζουν μεγάλη προσαρμοστικότητα σε αρκετές περιοχές της χώρας μας, όπως σε Πελοπόννησο, Κρήτη, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Κέρκυρα, Αντικύθηρα, Πόρο, Τροιζηνία κ.ά.

5 Ποικιλίες ή ΠΟΠ ή ελληνικές παραδοσιακές δενδρώδεις καλλιέργειες που έχουν ζήτηση στην αγορά, π.χ. αντικατάσταση φυτειών μηλιάς στην ορεινή Κορινθία με φιρίκι ή, ακόμα, της παραδοσιακής ποικιλίας Delicius Pilafa, που είναι καταχωρισμένη ως ΠΟΠ, στην Αρκαδία. Τέτοιες αλλαγές συστήνονται κυρίως για ορεινές-ημιορεινές περιοχές στον τομέα των γιγαρτόκαρπων φρούτων (μήλα, αχλάδια, κυδώνια κ.ά.).

6 Ποικιλίες σε πυρηνόκαρπα φρούτα που θα μπορούν να καλύπτουν την τροφοδοσία της εγχώριας και, κυρίως, των διεθνών αγορών διαρκώς και αδιαλείπτως, δηλαδή πρώιμες, όψιμες και της εποχής. Κυρίως αφορά ροδάκινα, νεκταρίνια, στα οποία η χώρα μας είναι παγκόσμια υπολογίσιμη δύναμη.

7 Νέες ποικιλίες ή επέκταση παλαιών σε άλλες καλλιεργητικές ζώνες της χώρας, οι οποίες θα έχουν μειωμένες απαιτήσεις σε νερό ή θα είναι πιο ανθεκτικές σε χαμηλές θερμοκρασίες, ώστε να μειωθεί το ενεργειακό κόστος των παραγωγών. Κομβικό ρόλο αναμένεται να παίξει σε αυτή την περίπτωση το αγροτικό Ινστιτούτο Φυλλοβόλων της Νάουσας Ημαθίας.

8 Η φύτευση νέων ελαιώνων ή η επέκταση των παλαιών, ιδιαίτερα στις περιοχές ΠΟΠ και ΠΓΕ, με προωθούμενες ελληνικές ποικιλίες, ανάλογα με τις εδαφοκλιματικές συνθήκες κάθε περιοχής (π.χ. Κορωνέικη).

9 Ο κλάδος των αρωματικών φυτών και φαρμακευτικών βοτάνων, που, μαζί με τις νέες εναλλακτικές, καινοτόμες καλλιέργειες, π.χ. ιπποφαές, γκότζι μπέρι, τα οποία κατατάσσονται στις υπερτροφές (τροφές που δίνουν ενέργεια), κ.ά., παίρνουν «κεφάλι» και θεωρούνται προωθούμενες καλλιέργειες. Ιδιαίτερη μεταχείριση επιφυλάσσεται στο ιπποφαές, που θεωρείται ιδιαίτερα ανθεκτικό και μπορεί να φυτευτεί σε όλη την ελληνική επικράτεια, διότι αντέχει σε θερμοκρασίες από -40 ώς 40 βαθμούς Κελσίου.

10 Οι υποτροπικοί καρποί θεωρούνται κεφαλαιώδους σημασίας, κι εδώ γίνεται προσπάθεια να μειωθούν σήμερα οι εισαγωγές, ενώ υπάρχει η δυνατότητα εξασφάλισης ικανοποιητικού γεωργικού εισοδήματος.

Αφορά κυρίως ποικιλίες αβοκάντο (Κρήτη, νότιο Αιγαίο, Λακωνία, Μεσσηνία κ.ά.), μπανάνας (Κρήτη, νότιο Αιγαίο, Λακωνία), φραγκοσυκιάς (Εύβοια, Λακωνία, Σάμος, Κρήτη, νότιο Αιγαίο), χουρμαδιάς (Κρήτη, νότιο Αιγαίο, Λακωνία, Μεσσηνία), ακτινιδίου (Θεσπρωτία, Πρέβεζα, Πιερία, Πέλλα, Ημαθία, Φθιώτιδα, Αιτωλοακαρνανία, Ξάνθη, Δράμα, Καβάλα, Λάρισα, Τρίκαλα, Μαγνησία κ.ά.), καθώς και άλλων υποτροπικών φυτών που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά, π.χ. πεκάν, τσεριμόγια, λίτσι.

11 Πιλοτικές εκμεταλλεύσεις - πειραματικοί αγροί που θα χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και τον Εθνικό Αναπτυξιακό Νόμο και αφορούν την ανάπτυξη υποτροπικών καλλιεργειών, με στόχο την εξασφάλιση των τοπικών και των τουριστικών αναγκών κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Παρ' ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη, πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πλάνο προβλέπονται μεταξύ άλλων θερμοκήπια ή υπαίθριες μονάδες σε Δωδεκάνησα, Κυκλάδες, Κρήτη.

Στις παραπάνω μονάδες θα υπάρξει η πιλοτική καλλιέργεια χουρμαδιάς, φραγκοσυκιάς, αβοκάντο, πεκάν και μπανάνας στην ύπαιθρο, ενώ μάνγκο, τσεριμόγια, λίτσι, ανανάς κ.λπ. υπό κάλυψη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αγροτικά θέματα & αγροτική πολιτική
Φεστιβάλ
Υγεία & Διατροφή
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Social Media
Μάθε, παππού μου, Facebook
ΑμεΑ
Στον Πρόεδρο οι τυφλοί για επίδομα διαβίωσης
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Πέρασε την εγγονή για ληστή και τη σκότωσε
Οι αντιφάσεις «έδειξαν» τον ερωτευμένο φονιά στο Πόρτο Γερμενό
Παραλίγο τραγωδία από έκρηξη σε ταβέρνα
Αυτοκτονίες/Θάνατοι
Δραματική αύξηση αυτοκτονιών στην περιοχή της Θεσπρωτίας
Βιβλίο Γκίνες
Στο Γκίνες αφαίρεση καμακιού από εγκέφαλο
Δημόσιος Τομέας
Παύονται 800 επίορκοι
ΕΕΔΥΕ
Τίμησαν Λαμπράκη και ειρήνη
Ελαιόλαδο
Τέλος το χύμα λαδόξιδο στα εστιατόρια
Κατοχικό Δάνειο
Διεθνές κίνημα για το κατοχικό δάνειο
Μουσεία
Νύχτα μαγική στο Νέο Μουσείο
Νοσοκεία και υπηρεσίες υγείας
Τους μηνύουν επειδή διεκδικούν δεδουλευμένα
Περιβάλλον & οικολογία
«Ιερά εξέταση» για τις επιπτώσεις του χρυσού
ΣτΕ
Το ΣτΕ χτύπησε τρεις φορές
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Τι αλλάζει στις δενδρώδεις καλλιέργειες
Φεστιβάλ
Χειροποίητα κοσμήματα από σπόρους και σαπούνι από γάλα γαϊδούρας!